Вернуться назад Распечатать

Щі з кропиви

Щі з кропиви
Щі – традиційний російський суп заправного типу з кислуватим смаком. В якості одного з основних компонентів щей звичайно використовується білокачанна капуста, а також щавель і інша зелень.
Смачні і корисні весняні щі виходять з молодою кропивою. Таке блюдо добре приготувати на дачі.
Кропива росте практично повсюдно в Євразії, це цілюща рослина, що містить безліч корисних біологічно активних речовин, вітамінів, мікроелементів. Зокрема, в кропиві міститься вітамін К, який сприяє згортанню крові, а також значна кількість вітаміну С, вітаміни Е, А і групи В.
Різні страви з молодою кропивою в місцях її вирощування готують з незапам'ятних часів.
Відомо безліч рецептів щей з кропивою, можливе приготування з м'ясом і чисто вегетаріанські варіанти.

Зелені щі з кропиви зі щавлем і яйцем


Інгредієнти:

  • кропива молода – пучок листя середнього розміру;

  • щавель – такий же пучок;

  • зелень (петрушка, цибулька молодий);

  • бульйон м'ясний , грибний або вода – близько 15 літрів;

  • картопля – 3 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • яйця курячі – 2 шт.;

  • часник – 2 зубчики;

  • перець чорний мелений.


  • Приготування
    У каструлю з готовим бульйоном або водою закладаємо очищені нарізані овочі: картоплю і моркву. Варимо протягом 20 хвилин після закипання (шум знімати не забуваємо).
    За час, поки картопля і морква варяться, ошпарим кропиву окропом (щоб не обпалити руки). Промиємо і іншу зелень. Дрібно нарубим кропиву, щавель та іншу зелень. В момент, коли картопля готовий, вимикаємо вогонь, закладаємо кропиву і решту подрібнену зелень, а також вливаємо 2 яйця і швидко інтенсивно розмішуємо виделкою. Накриваємо кришкою і чекаємо 5-8 хвилин.
    Проварювати кропиву і іншу зелень не слід, інакше корисні речовини (зокрема вітамін С) будуть зруйновані із-за тривалого впливу високої температури.
    Готовий суп розливаємо в порційний посуд, приправляємо чорним меленим перцем і часником. Добре подати до щам сметану і чорний хліб.
    Якщо хочете постити виключити з рецепту яйця, хочете ситніше – додайте шматочки м'яса, на якому був зварений бульйон (краще щоб це була яловичина, але можлива і курятина). Можна також включити до складу щей з кропивою гриби (їх потрібно зовсім небагато, наприклад 5 печериць середньої величини). З грибами борщ з кропивою будуть значно смачніше.

    Щі з кропиви з квашеною капустою і рибою


    Інгредієнти:

  • кропива – пучок молодих листків;

  • капуста квашена – 300 г;

  • картопля – 3 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • філе рибне (наприклад, це судак) – 200 г;

  • зелень ;

  • мелені спеції.


  • Приготування
    Кропиву обдадим окропом. Промиємо зелень.
    Очищені і дрібно нарізані картоплю і моркву, заливаємо холодною водою (1 л або трохи більше) і варимо протягом 15 хвилин після закипання. Квашену капусту промивати не треба, якщо ж ви зробили це, влийте в каструлю трохи капустяного розсолу або соку лимона (в самому кінці приготування, коли закладаєте зелень). Тепер додаємо в каструлю квашену капусту і рибне філе, нарізане невеликими шматочками і спеції. Варимо протягом 5 хвилин (шматочки рибного філе доходять
    Щі з кропиви
    до повної готовності дуже швидко), вимикаємо вогонь і засипаємо в каструлю подрібнену зелень, в тому числі і листя кропиви. Накриваємо кришкою і чекаємо 8 хвилин. Готові зелені рибні борщ з кропивою розливаємо в порційний посуд. Приправляємо часником. Звичайно ж, добре заправити борщ сметаною.
    Зрозуміло, до складу таких щей можна включити гриби, щавель або лимон (його закладають у вигляді часточок вже в тарілки).
    Під ситні щі з кропиви можна подати чарку горілки, гіркого або ягідної настоянки.