Щі – традиційний російський суп заправного типу з кислуватим смаком. В якості одного з основних компонентів щей звичайно використовується білокачанна капуста, а також щавель і інша зелень.
Смачні і корисні весняні щі виходять з молодою кропивою. Таке блюдо добре приготувати на дачі.
Кропива росте практично повсюдно в Євразії, це цілюща рослина, що містить безліч корисних біологічно активних речовин, вітамінів, мікроелементів. Зокрема, в кропиві міститься вітамін К, який сприяє згортанню крові, а також значна кількість вітаміну С, вітаміни Е, А і групи В.
Різні страви з молодою кропивою в місцях її вирощування готують з незапам'ятних часів.
Відомо безліч рецептів щей з кропивою, можливе приготування з м'ясом і чисто вегетаріанські варіанти.
Зелені щі з кропиви зі щавлем і яйцем
Інгредієнти: кропива молода – пучок листя середнього розміру; щавель – такий же пучок; зелень (петрушка, цибулька молодий); бульйон м'ясний , грибний або вода – близько 15 літрів; картопля – 3 шт.; морква – 1 шт.; яйця курячі – 2 шт.; часник – 2 зубчики; перець чорний мелений. Приготування У каструлю з готовим бульйоном або водою закладаємо очищені нарізані овочі: картоплю і моркву. Варимо протягом 20 хвилин після закипання (шум знімати не забуваємо).
За час, поки картопля і морква варяться, ошпарим кропиву окропом (щоб не обпалити руки). Промиємо і іншу зелень. Дрібно нарубим кропиву, щавель та іншу зелень. В момент, коли картопля готовий, вимикаємо вогонь, закладаємо кропиву і решту подрібнену зелень, а також вливаємо 2 яйця і швидко інтенсивно розмішуємо виделкою. Накриваємо кришкою і чекаємо 5-8 хвилин.
Проварювати кропиву і іншу зелень не слід, інакше корисні речовини (зокрема вітамін С) будуть зруйновані із-за тривалого впливу високої температури.
Готовий суп розливаємо в порційний посуд, приправляємо чорним меленим перцем і часником. Добре подати до щам сметану і чорний хліб.
Якщо хочете постити виключити з рецепту яйця, хочете ситніше – додайте шматочки м'яса, на якому був зварений бульйон (краще щоб це була яловичина, але можлива і курятина). Можна також включити до складу щей з кропивою гриби (їх потрібно зовсім небагато, наприклад 5 печериць середньої величини). З грибами борщ з кропивою будуть значно смачніше.
Щі з кропиви з квашеною капустою і рибою
Інгредієнти: кропива – пучок молодих листків; капуста квашена – 300 г; картопля – 3 шт.; морква – 1 шт.; філе рибне (наприклад, це судак) – 200 г; зелень ; мелені спеції. Приготування Кропиву обдадим окропом. Промиємо зелень.
Очищені і дрібно нарізані картоплю і моркву, заливаємо холодною водою (1 л або трохи більше) і варимо протягом 15 хвилин після закипання. Квашену капусту промивати не треба, якщо ж ви зробили це, влийте в каструлю трохи капустяного розсолу або соку лимона (в самому кінці приготування, коли закладаєте зелень). Тепер додаємо в каструлю квашену капусту і рибне філе, нарізане невеликими шматочками і спеції. Варимо протягом 5 хвилин (шматочки рибного філе доходять
до повної готовності дуже швидко), вимикаємо вогонь і засипаємо в каструлю подрібнену зелень, в тому числі і листя кропиви. Накриваємо кришкою і чекаємо 8 хвилин. Готові зелені рибні борщ з кропивою розливаємо в порційний посуд. Приправляємо часником. Звичайно ж, добре заправити борщ сметаною.
Зрозуміло, до складу таких щей можна включити гриби, щавель або лимон (його закладають у вигляді часточок вже в тарілки).
Під ситні щі з кропиви можна подати чарку горілки, гіркого або ягідної настоянки.