Щі з давніх часів вважаються одним з головних гарячих страв російської національної кухні. Основним незмінним компонентом в їх приготуванні є капуста. Наявність інших продуктів може змінюватись в залежності від смакових уподобань, релігійних переконань або просто від наявності тих чи інших продуктів.
Дуже цікаві рецепти приготування щів з квасолею.
Щі з консервованою квасолею, грибами і квашеною капустою
Інгредієнти: ребра яловичі – 05 кг; бекон копчений – 75 г; капуста квашена – 400 р; квасоля консервована – 1 банка; гриби – 220 г; картопля – 3 бульби; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; паста томатна – 25 р.; вершкове масло – 20 г; рослинна рафінована олія – 30 г; запашний перець горошком – 5 шт.; лавровий лист – 2 шт.; сіль – за смаком; зелень петрушки – за смаком. Приготування Промиті, розрізані на шматки яловичі ребра заливаємо водою і ставимо на повільний вогонь на півтори години.
Спочатку вытапливаем на сковороді нарізаний копчений бекон, додаємо квашену капусту, нарізані гриби, вершкове масло і смажимо ще сім хвилин. Потім додаємо бульйон і гарненько протушиваем, щоб капуста стала м'якою.
Другим заходом обсмажуємо на олії подрібнену цибулю, моркву, додаємо томатну пасту, консервовану квасолю і протушиваем сім хвилин.
Через півтори години кидаємо в бульйон, очищений і нарізаний невеликими кубиками картоплю, варимо п'ятнадцять хвилин.
Тепер закладаємо в каструлю вміст обох сковорідок, кидаємо лаврушки і перець запашний горошком, підсолюємо за смаком, варимо сім хвилин, знімаємо з вогню й даємо настоятися 30-40 хвилин.
Подаємо духмяні, запашні щі зі сметанкою і подрібненою зеленню.
Пісні щі з квасолею і свіжою капустою в мультиварці
Інгредієнти: капуста білокачанна – 300 г; квасоля консервована – 150 г; помідор – 400 г; картопля – 3 бульби; перець болгарський – 75 г; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; рослинна рафінована олія – 20 г; гірчичне масло – 15 г; часник – 1 зубчик; запашний перець горошком – 3 шт.; лавровий лист – 1 шт.; сіль – за смаком; зелень петрушки – за смаком. Приготування Помиті, очищені і подрібнені овочі викладаємо в чашу мультиварки. Додаємо рослинне і гірчичне масло, подрібнений зубчик часнику, лаврушку, перець запашний горошком, солимо і заливаємо все гарячою кип'яченою водою. Кількість води визначаємо самі за бажанням, чим густіше хочемо щі, тим менше доливаємо води. Готуємо в режимі «Гасіння» тридцять хвилин. Подаємо до столу з рубаною зеленню петрушки.