Борщ завжди вважався головним гарячою стравою слов'янської кухні. Капуста і буряк є основними його компонентами, без яких борщ вже не буде справжнім. А в іншому можна експериментувати з набором продуктів, їх обробкою і способом приготування страви. Сьогодні ми розповімо, як зварити смачний борщ із квашеної капусти.
Смачний борщ із квашеної капусти з куркою
Інгредієнти: вода – 2 л; м'ясо курки - 350 г; капуста квашена – 250 г; буряк - 200 г; картопля – 400 г; морква – 175 г; цибуля – 120 г; помідори – 350 г; стебла селери – 2 шт.; солодкий перець - 75 г; часник – 1 зубчик; рослинне масло - 55 мл; запашний перець горошком – 2 шт.; лавровий лист – 2 шт.; сіль – за смаком; рубана зелень – за смаком. Приготування Промиту, просушену і нарізану порційними шматочками курку, поміщаємо в каструлю з водою, доводимо до кипіння і варимо на слабкому вогні годину. На початку варіння кілька разів знімаємо піну. При необхідності час варіння збільшуємо або зменшуємо, в залежності від того, яку курку взяли для бульйону. Наприклад, домашні бульйонні кури варяться приблизно півтори години, а іноді і більше, а курячі стегенця, куплені в магазині, будуть готові через тридцять хвилин.
Тепер приготуємо овочі. Миємо й чистимо картоплю, моркву, цибулю, буряк, солодкий перець з помідорів знімаємо шкірку. Потім нарізаємо картоплю і цибулю кубиками, буряк, солодкий перець, моркву і стебла селери соломкою. Можна моркву і цибулю натерти на тертці, але порізані соломкою овочі в борщі виглядають набагато цікавіше.
На наступному етапі, обсмажуємо на рослинному маслі спочатку цибулю через три хвилини моркву, потім додаємо буряк, смажимо ще п'ять хвилин. Тепер кладемо в обжарку квашену капусту, селеру, додаємо протерті помідори, накриваємо кришкою і протушиваем до готовності буряків і квашеної капусти, за необхідності додаючи воду або бульйон.
У бульйон з майже готовим курячим м'ясом кидаємо картоплю, солодкий перець, лавровий лист, горошини запашного перцю, сіль і варимо п'ятнадцять хвилин. Потім викладаємо квашену капусту з овочами, додаємо дрібно нарізаний часник і зелень, проварюємо дві хвилини і знімаємо з вогню.
Подаємо наш запашний борщ зі сметаною та пампушками з часником.
Якщо ви тримаєте пост, відмовляєтеся від м'яса за моральними переконаннями або просто хочете урізноманітнити своє меню, пропонуємо приготувати пісний борщ, у складі якого, разом з буряком і квашеною капустою, будемо використовувати квасоля і гриби.
Пісний борщ з квашеною капустою, квасолею і грибами
Інгредієнти: вода – 3 л; капуста квашена – 300 г; квасоля - 100 г; печериці - 200 г; картопля – 400 г; буряк - 200 г; морква – 175 г; цибуля – 100 г; помідори – 400 р; болгарський перець - 75 г; рослинне масло – 90 мл; часник – 2 зубчики; запашний перець горошком – 2 шт.; лавровий лист – 2 шт.; сіль – за смаком; рубана зелень – за смаком. Приготування Квасолю покласти в холодну воду на кілька годин або на ніч. Потім відварюємо до напівготовності.
Тим часом готуємо промиті і просушені овочі. Очищаємо картоплю і цибулю нарізаємо кубиками. Буряк, моркву і солодкий перець шаткуємо соломкою. Помідори очищаємо від шкірки, попередньо зануривши на п'ять секунд в окріп. Потім натираємо томати на тертці або перетворюємо на пюре за допомогою блендера. Промиті печериці нарізаємо на пластини.
На сковороді з рослинним маслом обсмажуємо спочатку цибулю, через п'ять хвилин додаємо моркву, буряк та гриби, ще через сім хвилин томати, закриваємо кришкою і тушкуємо тридцять хвилин. На іншу сковороду, наливаємо олію,
кладемо квашену капусту, обсмажуємо сім хвилин, додаємо трохи води і тушкуємо під кришкою до м'якості.
У каструлю з напівготової квасолею кидаємо картоплю, сіль, лаврове листя і горошини запашного перцю і варимо п'ятнадцять хвилин. Потім додаємо солодкий перець, вміст обох сковорідок, дрібно нарізаний часник і рубану зелень і залишаємо на вогні ще хвилини дві.
Даємо настоятися протягом години.
Вийшов пісний, а завдяки квасолі й грибів ще й смачний, ароматний і дуже смачний борщ.