Традиційні російські щі цілком допустимо варити на основі не тільки кислої, але і свіжої капусти. В останньому випадку, для додання страві характерною кислинки, прийнято додавати трохи столового оцту і супроводжувати страва порцією сметани, але не будемо поспішати з подробицями, адже саме про них ми поговоримо в рецептах далі.
Щі зі свіжою капустою і куркою
Почнемо з самого традиційного рецепту російських щей – варіації з додаванням курячого фаршу.
Інгредієнти: курячий бульйон - 6 ст.; фарш з курки або індички - 500 г; качан молодої капусти; ріпчаста цибуля - 60 г; картопля (велика) - 1 шт.; листя лавра - 3 шт.; часник - 3 зубки; оцет - 45 мл; морква - 60 р. Приготування Розігрійте трохи олії прямо в каструлі і використовуйте його для пасерування подрібненого цибулі з морквою. Коли овочі придбають характерний золотистий відтінок, з'єднайте їх з часником і лавром, а відчувши аромат останніх, відразу кладіть курячий фарш. Коли курятина схопиться зі всіх сторін, покладіть тонко нашатковану молоду капусту, скибочки картоплі, і залийте готовим бульйоном. Щи зі свіжої капусти з куркою варяться досить швидко: як тільки картопля розм'якшиться, можна прибирати посуд з вогню і вливати бульйон оцет.
Щи зі свіжої капусти з куркою і грибами
Інгредієнти: свиняча грудинка - 40 г; часник - 5 зубків; томати у власному соку - 200 г; курятина (червоне м'ясо) - 450 г; молода капуста - 1 качан; білі гриби (сушені) - 45 г; картопляні бульби - 2 шт.; вода - 2 л; ріпчаста цибуля - 70 р. Приготування Перед тим, як взятися за приготування щів із свіжої капусти з куркою, сушені гриби залийте окропом і залиште насититися вологою. Після, гриби відіжміть і наріжте, а відвар змішати з водою для бульйону.
Грудинку наріжте соломкою і обсмажте в сотейнику чекаючи витоплювання жиру, який прекрасно годиться для пасерування цибулі, часнику і грибів. Коли шматочки цибулі придбають легкий золотистий відтінок, кладемо до засмажки нарізану курятину. Як тільки м'ясо побіліє, змішуємо його з нашаткованим листям молодої капусти і картоплею, переміщаємо інгредієнти зі сковороди в каструлю і заливаємо водою або бульйоном. У даному рецепті ви можете використовувати томатну пасту, але натуральність консервованих томатів викликає більшу довіру, а тому пюрируйте плоди виделкою або блендером і кашку додайте в бульйон. Тримайте щи зі свіжої капусти з куркою на плиті близько 40 хвилин. Кислоти, яку дадуть страви томати, буде цілком достатньо, але ви спокійно можете підлити ще трохи оцту.
Смачні щі з свіжої капусти з куркою
Інгредієнти: нашатковані капустяне листя - 4 ст.; картопля - 350 г; курячі ковбаски - 500 г; морква - 150 г; бульйон курячий - 2 л; ріпчаста цибуля - 100 г; горошини запашного перцю, сушений кріп - за смаком. Приготування Спершу обсмажте кружечки курячих ковбасок на сухій сковороді. Коли з ковбасок почне вытапливаться жир, додайте до них овочі – подрібнений цибулю з морквою. Слідом покладіть горошини перцю і всипте щедру щіпка сушеного кропу. Коли зажарка підрум'яниться, перекладіть її в каструлю з картоплею і капустяним листям. Залийте овочі і ковбаски гарячим бульйоном і варіть суп півгодини або до тих пір, поки кубики картоплі не розм'якшаться.
Якщо ж ви вирішите зварити щі з свіжої капусти з куркою в мультиварці, то приготуйте засмажку з курячих ковбасок і овочів використовуючи «Випічку», а після додавання решти інгредієнтів і рідини перейдіть на «Гасіння». Так як в мультиварці всі страви готуються довше, замість запланованих 30 хвилин виставте на таймері годину.