Щі – російська національна страва, суп-юшка заправного типу з кислуватим смаком, який може бути приготовлено з м'ясом або в пісному варіанті на воді, на рибному бульйоні. Іншим необхідним компонентом щей є білокачанна капуста, можна використовувати квашену або свіжу (в цьому випадку щі необхідно підкислити).
М'ясо краще всього взяти яловиче, шматок м'якоті на мозковий кісточці. В альтернативному варіанті можна приготувати щі з курячим м'ясом або зі свининою. Сьогодні ми будемо готувати капусняк з грибами і свіжою капустою.
Багаті щі зі свіжими грибами, свіжою капустою, квасолею і м'ясом
Інгредієнти: яловичина – 600 г; капуста свіжа – 300 г; масло топлене вершкове натуральне – 50 г; гриби білі – 8 шт.; цибуля ріпчаста – 2 шт.; картопля – 3 шт.; морква – 1 шт.; квасоля стручкова – 200 г; спеції для бульйону (лаврове листя, запашний перець, гвоздика); зелень; часник; лимон. Приготування На м'ясі (цілісним шматком) варимо бульйон з 1 цибулиною і спеціями. Виймаємо м'ясо з каструлі і нарізаємо дрібними шматочками, цибулю викидаємо. У сковороді розтоплюємо вершкове масло, недовго пасеруємо поросяти, ягняти цибулю з грибами, потім перекладаємо в бульйон. Чистимо моркву і картоплю, нарізаємо дрібними скибочками. Закладаємо в каструлю: картоплю і моркву, стручкову квасолю (кожен стручок попередньо розрізаємо на кілька частин). Варимо протягом 12 хвилин, потім додаємо мелкошинкованную капусту і проварюємо ще протягом 8 хвилин. Повертаємо м'ясо в каструлю. Даємо щам трохи настоятися, розливаємо в тарілки і додаємо по часточці лимона. Приправляємо подрібненим часником, присипаємо рубаною зеленню. Добре приправити щі сметаною, подати чорний хліб та чарку гіркої або ягідної настоянки в якості аперитиву.
Пісні щі з свіжої капусти з грибами
Інгредієнти: капуста білокачанна – 500 г; білі гриби– 5-8 шт.; морква – 1 шт.; цибуля зелена – 8 пагонів; рослинна олія; вода або рибний бульйон ; лимон – 1 шт.; зелень різна; часник. Приготування Шаткуємо капусту, моркву тремо на крупній тертці, нарізаємо гриби досить дрібно. У сотейнику пасеруємо на олії гриби з морквою, додаємо капусту і тушкуємо протягом 8-12 хвилин. Заливаємо воду або бульйон. Проварюємо протягом 8 хвилин. Додаємо сік лимона, порізану цибульку і зелень. Вимикаємо вогонь і наполягаємо під кришкою протягом 8 хвилин. Приправляємо часником. Сметану подаємо окремо.
Можна також включити до складу пісних щей окремо зварену картоплю, наріжте його невеликими скибочками.