Не дивлячись на те, що ви напевно маєте свій власний і найкращий рецепт борщу з буряками й капустою, пропонуємо звернути увагу на добірку наступних варіацій цієї традиційної страви: від класичного борщу на яловичому бульйоні, до сучасного варіанту у форматі супу-пюре. Зацікавлені?
Борщ з буряком і свіжою капустою
Почнемо з рецепту безсмертної класики, в рамках якого кращу компанію готовому блюду складе нарізка з підчеревини, свіжа зелень, сметана і ароматні часникові пампушки.
Інгредієнти: Для бульйону:
яловичі ребра - 900 г; листя лавра - 3 шт.; перець - 8 горошин; ріпчаста цибуля - 130 г; морква - 130 р. Для борщу:
буряк - 300 г; молода білокачанна капуста - 200 г; картопля - 450 г; морква - 100 г; корінь петрушки - 45 г; томатна паста - 2 ст. ложки; рослинне масло - 35 мл; часникові зубки - 2 шт. Приготування Перед тим, як приготувати борщ з буряком і капустою, необхідно зробити бульйон для нього. Промиваємо і зачищаємо ребра, якщо в цьому є необхідність. Заливаємо яловичину, половинки моркви, цибулі, листя лавра і горошини перцю 25 літрами води. Ставимо майбутній бульйон на вогонь на півтори години.
Бульйон з ребер пропускаємо через покрите марлею сито, а відварну яловичу м'якоть відокремлюємо від кісток.
Беремося за базу для борщу з овочів, для приготування якої насамперед слід обсмажити натерту буряк на рослинному маслі близько 5 хвилин. Через відведений час в сковороду відправляються попередньо подрібнені овочі, а ще через 12 хвилин – пара столових ложок томатної пасти або пюре. На даному етапі багато люблять підкисляти засмажку оцтом, лимонною кислотою або фрешем, ми залишаємо цей крок на ваш розсуд.
У знову киплячий бульйон кладемо кубики картоплі, відварюємо до напівготовності і додаємо цукрову засмажку. Через ще 5 хвилин кладемо в борщ нашатковані листя капусти. Коли капуста стане м'якою, вимкніть конфорку і залишайте борщ під кришкою хоча б на півгодини перед подачею.
Рецепт борщу з квашеною капустою і буряком
Щоб уникнути додавання оцту в бульйон для легкої кислинки, борщ можна приготувати на манер щів, замінивши свіжу капусту квашеної.
Інгредієнти: буряк - 350 г; квашеная капуста - 280 м; картопля - 200 г; бекон або сало - 90 г; морква - 200 г; часникові зубки - 2 шт.; яловичий бульйон - 2 л; томатне пюре - 50 г; ріпчаста цибуля - 1 шт. Приготування Вытопив жир з сала на сковороді обсмажуємо на ньому капусту з тертим буряком, морквою, подрібненою цибулею і часником. Коли овочі буду готові наполовину, приправляємо їх за смаком і з'єднуємо з томатним пюре або пастою.
У киплячому бульйоні варимо кубики картоплі. Закладаємо в основу супу овочеву засмажку на беконі. Приготування борщу з буряками й капустою займе ще 20 хвилин. По завершенні відведеного часу, вимикаємо вогонь і залишаємо борщ настоятися.
Рецепт пісного борщу з буряками і цвітною капустою
Інгредієнти: буряк - 350 г; цвітна капуста - 350 г; часникові зубчики - 3 шт.; овочевий бульйон або вода; соєве сметана або вершки; зелень петрушки. Приготування Буряк ретельно промиваємо і ставимо варитися до м'якості. Капусту ділимо на суцвіття і бланшируем. М'які овочі кладемо в чашу блендера разом з розтертим в пасту часником і починаємо збивати до однорідності, поступово підливаючи порції овочевого бульйону. Коли борщ з буряком і капустою на нашу модернізованому рецептом буде готовий, підігрійте його перед подачею, полийте вершками або сметаною на соєвій основі і щедро здобріть зеленню.
Борщ по цьому рецепту смачний і в холодному вигляді.