Вернуться назад Распечатать

Борщ з буряком і свіжою капустою

Борщ з буряком і свіжою капустою
Борщ – страва добре знайоме практично кожному жителю Східної Європи, а улюблений спосіб його приготування є у більшості сімей. Зрозуміло, ми не беремося складати конкуренцію борщу у виконанні вашої мами і бабусі, але кілька смачних варіантів, для різноманітності, вирішили зібрати в цьому матеріалі.

Рецепт класичного борщу з буряками й капустою


Поняття «класики» щодо традиційних страв завжди дуже широко через те, що в кожному регіоні існує свій рецепт, носить це почесне звання. Ми ж розповімо про ще одну варіацію класичного борщу, яка, напевно, знайома багатьом.
Інгредієнти:

  • яловичий бульйон - 25 л;

  • буряк - 300 г;

  • свіжа капуста - 350 г;

  • томатне пюре - 240 мл;

  • картопляні бульби - 250 г;

  • часникові зубки - 3 шт.;

  • морква - 200 г;

  • цукор, оцет - за смаком;

  • ріпчаста цибуля - 180 р.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати борщ з буряком і капустою, буряк слід промити і відварити до м'якості прямо в шкірці, а капусту нашаткувати будь-яким зручним способом.
    Відварну буряк очистіть і натріть, а потім спасеруйте на краплі олії разом з цибулею, розтертими в пасту часниковими зубчиками і морквою. У зажараку додайте томатне пюре, трохи цукру і оцет, за бажанням.
    Поки овочі обсмажуються, наповніть каструлю бульйоном і покладіть в нього кубики картоплі. Коли останні дійдуть до напівготовності, змішайте вміст каструлі з овочевою пассеровкой і тонкими скибочками капусти. Зменшіть жар і варіть борщ з буряком і свіжою капустою, поки капуста не розм'якшиться.
    Якщо ми заговорили про класику, то подавати це блюдо краще всього в компанії свіжого кропу, пампушок і сметани, а любителі сала можуть розтерти його з часником і сіллю, а потім додати щедру столову ложку ароматною пасти в гарячий бульйон за 10 хвилин до подачі.

    Борщ зі свіжою і квашеною капустою без буряка


    Якщо в попередньому рецепті для ледь відчутною кислинки ми додавали оцет, то тепер замінимо його невеликою порцією квашеної капусти для досягнення подібного результату.
    Інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля - 130 г;

  • оматное пюре - 380 мл;

  • морква - 100 г;

  • пастернак (невеликий корінь) - 1 шт.;

  • часникові зубки - 2 шт.;

  • гострий перець - за смаком;

  • свіжа капуста нашаткована) - 2 ст.;

  • квашена капуста - 1/2 ст.;

  • картопля - 200 г;

  • бульйон - 25 л.


  • Приготування
    Якщо бульйон готовий, то можете сміливо починати з пасерування овочів. Покладіть в сотейник або глибоку сковороду кубики цибулі, натертий корінь пастернаку і моркву, обидва види капусти і подрібнені часникові зубчики. Через 10 хвилин залийте подрумянившиеся овочі пюрированными томатами і тушкуйте аналогічний період часу.
    Готову овочеву засмажку перекладіть в киплячий бульйон і відправте шматочки картоплі слідом. Трохи лавра для аромату теж не завадить. Через півгодини спробуйте борщ і приправте його за смаком додатковою порцією часнику, розтертого з гострим перцем, сіллю і цукром.

    Рецепт смачного борщу з капустою і буряком


    Незвичайний, а тим і примітний, рецепт цього борщу із свіжої капусти і буряком відрізняється від своїх попередників наявністю не характерного для цієї страви доповнення – курячих тефтелькою.
    Інгредієнти:

  • яловичий бульйон - 35 л;

  • ріпчаста цибуля - 130 г;

  • нашаткована капуста - 2 ст.;

  • томатна паста - 45 г;
  • Борщ з буряком і свіжою капустою

  • морква - 200 г;

  • буряк - 250 г;

  • курячий фарш - 500 г;

  • картопляні бульби (великі) - 2 шт.


  • Приготування
    Спассеровав всі подрібнені овочі, крім картоплі, перекладіть їх у бульйон, слідом поклавши томатну пасту. Туди ж відправте кубики картоплі і варити борщ до їх розм'якшення. За 12-15 хвилин до готовності покласти в бульйон невеликі тефтелі з курячого фаршу.