Борщ – страва добре знайоме практично кожному жителю Східної Європи, а улюблений спосіб його приготування є у більшості сімей. Зрозуміло, ми не беремося складати конкуренцію борщу у виконанні вашої мами і бабусі, але кілька смачних варіантів, для різноманітності, вирішили зібрати в цьому матеріалі.
Рецепт класичного борщу з буряками й капустою
Поняття «класики» щодо традиційних страв завжди дуже широко через те, що в кожному регіоні існує свій рецепт, носить це почесне звання. Ми ж розповімо про ще одну варіацію класичного борщу, яка, напевно, знайома багатьом.
Інгредієнти: яловичий бульйон - 25 л; буряк - 300 г; свіжа капуста - 350 г; томатне пюре - 240 мл; картопляні бульби - 250 г; часникові зубки - 3 шт.; морква - 200 г; цукор, оцет - за смаком; ріпчаста цибуля - 180 р. Приготування Перед тим, як приготувати борщ з буряком і капустою, буряк слід промити і відварити до м'якості прямо в шкірці, а капусту нашаткувати будь-яким зручним способом.
Відварну буряк очистіть і натріть, а потім спасеруйте на краплі олії разом з цибулею, розтертими в пасту часниковими зубчиками і морквою. У зажараку додайте томатне пюре, трохи цукру і оцет, за бажанням.
Поки овочі обсмажуються, наповніть каструлю бульйоном і покладіть в нього кубики картоплі. Коли останні дійдуть до напівготовності, змішайте вміст каструлі з овочевою пассеровкой і тонкими скибочками капусти. Зменшіть жар і варіть борщ з буряком і свіжою капустою, поки капуста не розм'якшиться.
Якщо ми заговорили про класику, то подавати це блюдо краще всього в компанії свіжого кропу, пампушок і сметани, а любителі сала можуть розтерти його з часником і сіллю, а потім додати щедру столову ложку ароматною пасти в гарячий бульйон за 10 хвилин до подачі.
Борщ зі свіжою і квашеною капустою без буряка
Якщо в попередньому рецепті для ледь відчутною кислинки ми додавали оцет, то тепер замінимо його невеликою порцією квашеної капусти для досягнення подібного результату.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 130 г; оматное пюре - 380 мл; морква - 100 г; пастернак (невеликий корінь) - 1 шт.; часникові зубки - 2 шт.; гострий перець - за смаком; свіжа капуста нашаткована) - 2 ст.; квашена капуста - 1/2 ст.; картопля - 200 г; бульйон - 25 л. Приготування Якщо бульйон готовий, то можете сміливо починати з пасерування овочів. Покладіть в сотейник або глибоку сковороду кубики цибулі, натертий корінь пастернаку і моркву, обидва види капусти і подрібнені часникові зубчики. Через 10 хвилин залийте подрумянившиеся овочі пюрированными томатами і тушкуйте аналогічний період часу.
Готову овочеву засмажку перекладіть в киплячий бульйон і відправте шматочки картоплі слідом. Трохи лавра для аромату теж не завадить. Через півгодини спробуйте борщ і приправте його за смаком додатковою порцією часнику, розтертого з гострим перцем, сіллю і цукром.
Рецепт смачного борщу з капустою і буряком
Незвичайний, а тим і примітний, рецепт цього борщу із свіжої капусти і буряком відрізняється від своїх попередників наявністю не характерного для цієї страви доповнення – курячих тефтелькою.
Інгредієнти: яловичий бульйон - 35 л; ріпчаста цибуля - 130 г; нашаткована капуста - 2 ст.; томатна паста - 45 г; морква - 200 г; буряк - 250 г; курячий фарш - 500 г; картопляні бульби (великі) - 2 шт. Приготування Спассеровав всі подрібнені овочі, крім картоплі, перекладіть їх у бульйон, слідом поклавши томатну пасту. Туди ж відправте кубики картоплі і варити борщ до їх розм'якшення. За 12-15 хвилин до готовності покласти в бульйон невеликі тефтелі з курячого фаршу.