Будь-яка паста – лише шматочок тіста без доповнення соусу. Саме якісно приготовлений соус є базовою складовою всієї смакової композиції. Серед усього різноманіття соусів, класичний томатний безжально випереджає аналог на вершковою основі, жирний і кремовий, він вже давно полюбився всім тим, хто віддає перевагу смачну трапезу підрахунку калорій.
Простий вершковий соус для спагетті – рецепт
Почнемо з бази у вигляді елементарно простого класичного вершкового соусу бешамель, який є незмінним компаньйоном більшості страв на основі пасти з часів появи лазаньї.
Інгредієнти: вершкове масло - 90 г; борошно - 30 г; вершки - 480 мл; молоко - 240 мл; тертий пармезан - 210 г; суміш італійських трав - 5 г; сушений часник і цибулю - по 3 г; щіпка мускатного горіха. Приготування Розтопивши вершкове масло, обсмажуємо в ньому борошно близько хвилини, а потім заливаємо сумішшю молока і вершків. Слідкуйте за тим, щоб не залишалося борошняних грудочок. Додайте в соус трохи мускату і ще кілька не зовсім традиційних доповнень зразок італійських трав і сушеної цибулі з часником, саме вони додадуть класичного французького соусу той смак Італії, без якого не може обійтися не одне блюдо з пасти. Коли соус почне вирувати, поступово підсипати до нього порції тертого пармезану, повністю розчиняючи кожен його шматочок.
Вершково-часниковий соус для спагетті
Цей соус для спагетті з вершками – варіація класичного соусу до пасти «Альфредо» з додаванням великої кількості часнику.
Інгредієнти: вершкове масло - 113 г; часник - 4 великих зубчики; вершки - 240 мл; тертий пармезан - 90 г; зелень петрушки. Приготування Розтопивши велика кількість вершкового масла, швидко обсмажуємо на ньому пропущений через прес часник, поки той не пустить аромат. Заливаємо часникове масло вершками і додаємо тертий сир. Зменшіть вогонь під сотейник і варіть соус, помішуючи, поки він не стане однорідним і не загусне. В кінці можна доповнити блюдо нарізаною зеленню петрушки.
Вершково-сирний соус з гарбузом для спагетті
Незважаючи на те, що всі попередні рецепти базувалися на поєднанні вершків і сиру, цей соус заслуговує окремої уваги.
Інгредієнти: гарбузова м'якоть - 12 кг; вершки жирні - 480 мл; чебрець - 2 г; діжонська гірчиця - 5 г; тертий твердий сир - 450 р. Приготування Відварюємо гарбузову м'якоть і пюрируем її зі спеціями і чебрецем. Підігріваємо вершки і змішуємо їх з гірчицею. Додаємо гарбузове пюре, перемішуємо і починаємо поступово підсипати сир, постійно помішуючи соус. Коли весь сир розплавиться, зніміть соус з вогню, поки він не встиг застигнути, і відразу ж змішайте зі звареними спагетті.
Вершково-грибний соус для спагетті з сметани
В якості основи для соусу можна використовувати будь-які гриби або їх суміш, ми ж зупинилися на самому доступному варіанті – печерицях.
Інгредієнти: масло вершкове - 50 г; білий цибуля - 60 г; часниковий зубчик; печериці - 260 г; сметана - 240 мл Приготування Поки макарони варяться, розтопити в сотейнику масло і спасеруйте на ньому цибулю 3-4 хвилини. Додайте до цибулі пропущений через прес часник, а слідом тонкі пластинки печериць. Коли гриби пустять вологу, посоліть їх, дайте рідини випарується, а потім додайте сметану. Влийте соус пару-трійку столових ложок води, в якій вариться паста – в ній багато клейковини борошна, яка допоможе нашій соусу загуснути, а як тільки це відбудеться, перекладіть свежесваренные спагетті з каструлі в сотейник, перемішати і негайно сервіруйте, додавши щедру жменю тертого пармезану зверху.