Назва «спайсі» об'єднує цілу групу гострих соусів на різній основі, які можуть стати доповненням до практично будь-яких страв. В рецепти далі ми обговоримо лише деякі їх різновидів цієї групи.
Спайсі соус – рецепт
Склад спайсі соусу можна назвати конкретних, він може включати десятки різноманітних складових, але основа його одна – гострий перець, якій відомий своєю здатністю підсилювати смак інших інгредієнтів страви, саме тому гострі соуси і є улюбленцями багатьох досвідчених їдців.
Інгредієнти: гострий перець - 6-8 шт.; оливкова олія - 30 мл; вода - 240 мл; оцет - 800 мл; часникові зубчики - 20 шт.; білий цибулю - 55 г; цукор - 60 г; соус вустер - 25 мл; сік лайма - 120 мл; мелений кумін - 4 р. Приготування Перці викладаємо на деко, поливаємо невеликою кількістю масла, приправляємо сіллю і відправляємо запікатися при 210°С 15-20 хвилин. Коли чилі стануть м'якими, а шкірка з них зійде, очистіть їх від насіння і обвуглити шкірки, м'якоть наріжте.
У сотейнику на маслі, спасеруйте нарізану цибулю 2-3 хвилини, додайте до нього пюрированный часник, м'якоть гострого перці і залийте все сумішшю води і оцту. Після, можна влити лаймовий сік, трохи вустера і приправити все кумином і сіллю. Через 5 хвилин перелийте соус в блендер і пюрируйте всі його складові. Поверніть розчин на вогонь і проваріть ще 7-10 хвилин.
Соус спайс для ролів – рецепт
Різновид ролів з соусом спайсі не можна назвати класичною, однак, численні модифікації традиційних японських рецептів настільки прижилися у нас, що стали місцевої класикою, а тому, рецепт гострого соусу виявився надзвичайно затребуваним.
Інгредієнти: японський майонез - 1 ст.; паста чилі - 1 ч. ложки; соєвий соус - 30 мл; ікра летючої риби - 40 р. Приготування Рецепт приготування елементарно простий: за допомогою віночка майонез збийте з соєвим соусом і пастою з чилі. Останню можна додавати виходячи з власних смакових переваг, однак однієї чайної ложки буде цілком достатньо для того, щоб надати суміші пікантну нотку не викликаючи печіння в роті. Фінальною нотою стане ікра летючої риби, і можна використовувати соус за призначенням.
Соус спайс в домашніх умовах
Ще один прекрасний соус до азійських страв із м'ясом у складі. Приготуйтеся, бо гостро.
Інгредієнти: гострий перець чилі - 10 шт.; часник - 10 зубчиків; оцет - 120 мл; цукор - 5 г; вода - 240 г; крохмаль - 4 г; рослинна олія - 15 мл Приготування Перед тим, як приготувати соус спайс будинку, перці, якщо вони були попередньо висушені, розмочуємо у теплій воді близько 4-6 годин, після чого очищаємо їх або кладемо в чашу блендера, якщо ви не боїтеся обпектися. Слідом відправляємо часникові зубчики, цукор, оцет і воду, збиваємо все як можна більш однородною пюре, а потім перелити соус в сотейник і ставимо на вогонь. Додаємо крохмаль, розмішуємо і залишаємо спайсі загусати.
Соус спайс для суші
Ще один різновид гострого азіатського спайсі готується на основі знаменитого тайського соусу шрірача. Виходить куди простіше і швидше.
До речі, цей соус можна мазати не тільки на шар рису для суші та ролів, але й подавати окремо, як діп до овочевим або м'ясним наггетсам, або чіпсів.
Інгредієнти: майонез - 60 г; соус шрірача - 30 мл; сік 1/2 лайма; соєвий соус - 30 мл; часниковий зубчик. Приготування Пюрируйте часниковий зубчик у ступі і змішайте його з майонезом. Туди ж відправте сік лайма, соєвий соус і наш гострий базовий соус шрірача. Змішайте всі інгредієнти спайсі до однорідності і пробуйте.