Як і будь-яка класика, соус карбонара з часом втратив межі своєї автентичності і став плавно модифікуватися з кожним роком все більше і більше. Зараз, крім класичної італійської варіації, можна знайти десятки інших рецептів, покликаних робити цей соус ще смачніше і ще улюбленішими серед їдців.
Соус карбонара: класичний рецепт
Інгредієнти: панчетта - 150 г; яйця - 2 шт.+2 жовтки; пармезан - 55 г; сметана - 85 м; зелень петрушки. Приготування Починаємо з основи для нашого соусу, яка складається з італійської шинки – панчетти, її слід нарізати соломкою середньої товщини і обсмажити в невеликій кількості олії до характерного зарум'янювання. Цей процес займе не більше 5 хвилин.
Далі збиваємо яйця з яєчними жовтками і сметаною, щедро приправляємо суміш і доповнюємо тертим сиром. У якості останнього може виступати гострий пекоріно романо або більш звичний пармезан.
Свіжозвареним пасту кладемо в сковороду до злегка охолонувшої панчетти разом з невеликою кількістю води, в якій вона варилася. Борошнисті залишки в останній зроблять наш соус гущі. Все гарненько перемішавши, заливаємо пасту заздалегідь приготовленої яєчною сумішшю і починаємо швидко перемішувати, щоб яйце не згорнулося.
Як тільки соус покриє пасту, швидко перекладаємо її на теплі тарілки, посипаємо щедрою жменею сиру і подаємо.
Соус карбонара – рецепт з вершками
Інгредієнти: яйця курячі - 2 шт.; жирні вершки - 65 мл; часниковий зубчик - 1 шт.; білий цибуля - 30 р; бекон - 48 м; тертий пармезан - 70 р. Приготування У розігрітій сковороді обсмажуємо шматочки бекону, поки з тих не витопиться жир, далі пасеруємо на цьому смальці цибулю 5 хвилин, а вже до нього додаємо пюрированный часник і чекаємо ще півхвилини.
Збиваємо яйця з вершками і 2/3 сиру, додаємо охолоджену цибулеву засмажку, щоб білок не згорнувся. Коли паста буде готова, відкиньте її на друшляк, але невелика кількість води залиште, швидко влийте в кастрблю соус і почніть інтенсивно перемішувати, розмістивши пасту на мінімальному вогні. Вершковий соус карбонара по нашому простому рецептом буде готовий як тільки загусне.
Гарбузовий соус для пасти карбонара – рецепт
Інгредієнти: гарбуз - 980 р; оливкова олія - 32 мл; панчетта - 230 г; білий цибулю - 45 г; жирні вершки - 65 мл; вершкове масло - 30 г; свіжий шавлія - 6-10 листків. Приготування Насамперед слід запекти гарбузову м'якоть в духовці до повної готовності, після чого її слід відокремити від шкірки і пюрировать з допомогою блендера, додавши оливкова олія, вершки і 240 мл води, в якій варилася паста.
Обсмажуємо скибочки панчетти, чекаючи моменту, коли жир витопиться. Прибравши смажену панчетту на окрему тарілку, на вытопившемся жиру смажимо цибулю 7-8 хвилин, а потім часник ще 40 секунд.
Тушкуємо листочки шавлії у вершковому маслі пару хвилин.
Змішуємо пасту з гарбузовий соусом, посипаємо цибулею і беконом, засмаженим шавлією і тертим пармезаном.
Спагетті з пивним соусом карбонара – рецепт
Інгредієнти: бекон - 160 г; яйця курячі - 3 шт.; білий цибулю - 45 г; томати черрі - 2 ст.; темний стаут - 240 мл; тертий пармезан - 90 р. Приготування Нарізаний бекон смажимо, чекаючи витоплювання жиру, а через 6-7 хвилин додаємо до нього тонкі півкільця цибулі і чекаємо, коли вони розм'якшуватися. Як тільки це відбудеться, а бекон не стане хрустким, на сковороду можна додавати половинки томатів черрі і вливати пиво. Коли рідина закипить, її можна потримати на вогні ще пару хвилин, а потім використовувати для темперування яєць: яйця постійно збиваємо, поступово вливаючи гарячий пивний соус. Поки гарячий соус, змішуємо його з пастою та сиром.