Соус бешамель - це вишуканий білий соус, який прийшов до нас із французької кухні. Його подають до різних овочевих, рибних і м'ясних страв, а також до лазаньї. Завдяки йому багато повсякденні страви з легкістю перетворюються на справжні шедеври, а він надає їм неповторний аромат і насичений пікантний смак. Приготувати соус бешамель зовсім не складно, переконайтеся в цьому самі, за нашими рецептами.
Класичний рецепт соусу бешамель
Інгредієнти: масло вершкове – 40 р; борошно – 50 р; молоко коров'яче – 800 мл; спеції; мелений мускатний горіх – 1 ч. ложка. Приготування Пропонуємо вам рецепт класичного дієтичного соусу бешамель. Молоко добре розігріваємо, але не доводимо до кипіння. В іншій каструлі розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і інтенсивно розмішуємо все до однорідного стану, не знімаючи з вогню. Потім тонкою цівкою невеликими порціями вливаємо тепле молочко і швиденько розмішуємо, не даючи утворюватися грудочок. Так поступово вводимо все молоко і не знімаємо каструлю з повільного вогню, поки соус не стане однорідним. По консистенції він повинен вийти, як досить рідка сметана. Після цього додаємо чайну ложечку меленого мускатного горіха і підсолюємо за смаком. Гарненько перемішуємо соус бешамель і знімаємо з вогню.
Рецепт соусу бешамель з грибами
Інгредієнти: масло вершкове – 130 г; молоко – 1 л; свіжі гриби – 100 г; борошно – 100 г; часник – за смаком; мускатний горіх – за смаком; спеції; цибулина – 1 шт. Приготування Свіжі гриби, наприклад печериці, чистимо, промиваємо і відварюємо до готовності з додаванням солі. Потім відкидаємо їх на друшляк, остуджуємо і ріжемо невеликими шматочками. Чистимо цибулину, обполіскуємо, подрібнюємо і пасеруємо до прозорості в розтопленому вершковому маслі. Після цього додаємо гриби з дрібно подрібненим часником, перемішуємо і обсмажуємо до рум'яного кольору. Тепер перекладаємо овочі в блендер і подрібнюємо до однорідного стану. Додаємо за смаком сіль і перемішуємо. Для приготування соусу, в глибокому сотейнику розтоплюємо шматочок масла, висипаємо борошно і підрум'янюємо її, ретельно перемішуючи, щоб не було грудочок. Далі вливаємо тепле молоко і тушкуємо до загустіння. Потім додаємо за смаком сіль, мускатний горіх, викладаємо подрібнені гриби, перемішуємо і знімаємо соус бешамель з плити.
Рецепт соусу бешамель для лазаньї
Інгредієнти: борошно – 30 г; масло вершкове – 50 г; томатне пюре – 20 мл; спеції; молоко – 750 мл. Приготування Якщо у вас немає готового томатного пюре, то беремо стиглі помідори, робимо зверху кожного овоча невеликий надріз і обдаємо їх спочатку окропом, а потім холодною водою. З-за різкого перепаду температури шкірка лопне, і ви з легкістю її зніміть. Після цього подрібнюємо м'якоть томатів на самій маленькій тертці і обережно зливаємо частина виділився соку. В результаті у вас вийшло густувате, щільне пюре. Тепер розігріваємо на плиті сотейник, розтоплюємо в ньому вершкове масло, додаємо борошно і обсмажуємо її на мінімальному вогні. Як тільки пшеничний інгредієнт підрум'яниться, виливаємо тепле молоко і ретельно перемішуємо. В самому кінці вводимо томатне пюре, все розмішуємо і переходимо до приготування лазаньї.
Рецепт соусу бешамель для риби
Інгредієнти: масло вершкове – 40 г; борошно – 30 г; жовток – 1 шт.; молоко – 1 ст.; сметана – 100 мл; лимон – за смаком; спеції. Приготування Масло розтоплюємо на сковороді, підрум'янюємо злегка на ньому борошно, розводимо все молоком і даємо масі закипіти. Потім додаємо лимонний сік за смаком, кладемо сметану і сильно прогріваємо. Знімаємо соус з плити, перемішуємо з яєчними жовтками і подаємо до смаженої або запеченої риби.