За допомогою соусу можна урізноманітнити, а то і поліпшити смак будь-якої страви. Зараз ми вам розповімо, як приготувати соус для риби.
Польський соус для риби – рецепт
Інгредієнти: вершкове масло – 280 м; курячі яйця – 5 шт.; лимон – 1 шт.; зелень петрушки – 2 пучка; сіль. Приготування Яйця заливаємо водою і ставимо на вогонь, після закипання варимо 10 хвилин, потім окріп зливаємо, а яйця заливаємо холодною водою. Чистимо їх, ріжемо на 4 частини і перекладаємо в чашу блендера. Подрібнюємо яйця до середньої крихти. Тут важливо не перестаратися, щоб не вийшло яєчного пюре. Зелень петрушки добре миємо, обсушуємо і дрібно-дрібно рубаємо. Вимитий лимончик розрізаємо навпіл і видавлюємо з кожної половинки сік. У сухий сотейник кладемо вершкове масло, ставимо на середній вогонь і розтоплюємо масло, помішуючи, щоб воно не пригоріло. Тепер вогонь зменшуємо і приступаємо безпосередньо до приготування соусу. Як тільки масло закипить, додаємо в нього подрібнену петрушку і яйця. За смак додаємо сіль і виливаємо лимонний сік. Гарненько перемішуємо і проварюємо соус на малому вогні близько 3 хвилин. При цьому його потрібно постійно помішувати. По закінченню вказаного часу сотейник з вогню знімаємо і як тільки польський соус для риби охолоне, переливаємо його в соусницю і ставимо на стіл.
Сметанний соус для риби
Інгредієнти: сметана 20% жирності – 200 мл; пшеничне борошно – 1 ч. ложка; сіль, мелений чорний перець. Приготування На суху сковороду трохи підсушуємо борошно, додаємо сметану, добре розмішуємо, доводимо до кипіння. Приправляємо його меленим чорним перцем, сіллю за смаком і вимикаємо вогонь. Соус готовий.
Соус для смаженої риби
Інгредієнти: оливкова олія – 2 ст. ложки; чорний мелений перець; сіль; яблуко середнього розміру – 1 шт.; французька гірчиця – 2 ст. ложки; сік половини лимона. Приготування Яблуко цілком запікаємо до м'якості в мікрохвильовій печі або духовці. Шкірку і нутрощі прибираємо і розтираємо яблучну масу до однорідності. В отримане яблучне пюре додаємо сіль, перець, французьку гірчицю і гарненько розтираємо все це. Щоб маса набула більш рідку консистенцію, додаємо оливкову олію. І в самому кінці вливаємо сік половини лимона. Чудовий соус для смаженої риби готовий!
Кисло-солодкий соус для риби - рецепт
Інгредієнти: цибуля ріпчаста – 150 г; корінь імбиру – 40 г; рослинне масло – 20 мл; часник – 2 зубчики; соєвий соус – 20 мл; шеррі сухий – 2 ст. ложки; кетчуп – 3 ст. ложки; оцет – 1 ст. ложка; цукор коричневий – 2 ст. ложки; крохмаль – 1 ст. ложка; апельсиновий сік – 120 мл; вода – 20 мл Приготування Дрібненько нарізаємо часник, цибуля, імбир і обсмажуємо хвилини 2 на олії, помішуючи. З'єднуємо оцет, соєвий соус, шеррі, цукор, кетчуп, апельсиновий сік в каструльці невеликого розміру. Доводимо масу до кипіння. Крохмаль змішуємо з водою і вливаємо суміш у каструлю. Додаємо обсмажені овочі, доводимо масу до кипіння і вимикаємо вогонь, так як кисло-солодкий соус для риби готовий!
Лимонний соус для риби
Інгредієнти: лимони сорти майєр – 2 шт.; жовтки яєчні – 2 шт.; сухе біле вино – 50 мл; бульйон рибний – 100 мл; вершки – 30 мл; готова гірчиця – 05 ч. ложка; сіль – 1/4 ч. ложки; цукор – 1/2 ч. ложки; чорний мелений перець – 1/2 ч. ложки. Приготування У сотейник вливаємо 30 мл рибного бульйону, додаємо гірчицю і жовтки. Добре розтираємо суміш до однорідної маси. Потім сюди додаємо нарізану дрібненькими шматочками м'якоть лимона і лимонний сік. Майбутній соус знову добре розмішуємо. Вливаємо решті бульйон, додаємо перець, цукор, сіль і ставимо на невеликий вогонь на плиту. Після того, як маса прогріється, вливаємо біле вино і доводимо до кипіння. Після закипання обережно вливаємо вершки і знову прогріваємо, але до кипіння більше доводити не потрібно. А далі за бажанням – можна процідити готовий соус, а можна і залишити в такому вигляді, як є. Лимонний соус чудово підкреслює натуральний смак риби і ніскілечки його не перебиває.