Вернуться назад Распечатать

Оселедець по-голландськи - рецепт

Оселедець по-голландськи - рецепт
Солона оселедець – це практично справжня гордість Голландії. Там таку рибу їдять і на сніданок, і подають на обід і навіть на вечерю, та ще й влаштовують з нею невеликі перекуси. Засолюють її особливим способом, прямо в море і першу бочку відправляють особисто королеві Нідерландів. Спробувати її – справжня удача, особливо для туристів, але для цього доведеться відправитися прямо в Голландію. Але якщо у вас немає такої можливості, а поласувати рибкою дуже хочеться, не турбуйтеся, тому що сьогодні ми розповімо вам, як приготувати оселедець по-голландськи в домашніх умовах! Звичайно, солити ми її з вами будемо не в бочці, а в банку, але, повірте, вона вийде нітрохи не гірше!

Оселедець по-голландськи в банку


Інгредієнти:

  • свіжозаморожена оселедець – 2 шт.;

  • цибулина – 2 шт.;

  • лимон – 05 шт.;

  • цукор – 6 ч. ложок;

  • морква – 1 шт.;

  • лавровий лист – 10 шт;

  • чорний перець горошком – 8 шт.


  • Приготування
    Отже, для засолки оселедця по-голландськи, беремо рибу, розморожуємо її і потрошимо. Потім відрізаємо гострим ножем голову з зябрами, а черевце розрізаємо до хвоста і акуратно вичищаємо всі нутрощі. Після цього робимо неглибокий надріз на спинці і повільно знімаємо шкірку з двох сторін. Видаляємо плавники, хвіст, виймаємо хребет і разнимаем оселедець на дві половинки. Готове філе очищаємо від дрібних кісток і розрізаємо на шматочки шириною приблизно в 2 сантиметри.
    Лимон промиваємо, витираємо і шаткуємо тоненькими кружальцями. Морква обробляємо і трьом на крупній терочке, а рубаємо цибулю кільцями. Тепер беремо чисту банку і починаємо викладати всі підготовлені продукти шарами: на дно кидаємо кілька кілець цибулі, потім лавровий лист, щіпку тертої моркви, шматок лимончика, дрібку цукру і перцю. Після цього викладаємо рівномірним шаром оселедця і знову в тій же послідовності покриваємо овочевий прошарком. Чергуємо все шарами, періодично злегка придавлюючи, поки не доберемося до верхівки банки. Далі щільно закриваємо її кришкою і відправляємо на 3 дні в холодильник. Засолена таким чином оселедець по-голландськи, виходить чудово ніжною, солодкуватою, соковитою і смачною. При подачі на стіл, викладаємо рибні шматочки на тарілку, поливаємо злегка рослинним маслом і трохи підсолюємо при необхідності.

    Рецепт маринованої оселедця по-голландськи


    Інгредієнти:

  • солона оселедець – 1 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • цибулина – 1 шт.;

  • перець горошком – 15 шт.;

  • лимон – 05 шт.;

  • лавровий лист – 5 шт.


  • Для маринаду:

  • фільтрована вода – 100 мл;

  • цукор – 2 ч. ложки;

  • лимон – 05 шт.


  • Приготування
    Для того, щоб приготувати мариновану оселедець по-голландськи, рибу чистимо, відрізаємо голову,
    Оселедець по-голландськи - рецепт
    хвіст, плавники, відокремлюємо м'ясо від кісток і розділяємо її на філе. Потім нарізаємо тоненькими шматочками. Овочі обробляємо: цибулю шаткуємо півкільцями, а моркву кришимо соломкою або подрібнюємо на тертці. Лимон промиваємо, витираємо насухо рушником і рубаємо полудольками.
    Далі беремо чисту півлітрову баночку, кладемо на дно часточку лимона, цибулька, лаврушку і трохи перчика. Зверху накриваємо шаром тертої моркви і викладаємо оселедець. Після цього чергуємо шари до тих пір, поки ємність повністю не заповниться. Тепер варимо маринад: наливаємо в каструльку фільтровану воду, ставимо її на плиту, доводимо до закипання, кидаємо необхідну кількість цукор, вичавлюємо з лимона сік, перемішуємо і кип'ятимо. Потім заливаємо їм нашу рибку, закриваємо щільно кришкою і вже через добу оселедець по-голландськи готова до вживання. Подаємо її в якості закуски до картопельки або картопляного пюре.