Як доступною і смачної риби, у нашому повсякденному меню хеку немає рівних. Неймовірно ніжна, не дуже жирна, але і не суха рибка підходить для смаження та навіть гасіння, але в рецептах далі ми обговоримо низькокалорійний спосіб готування – запікання.
Риба хек в духовці з соусом з перцю
Інгредієнти: філе хека (середнього розміру) - 4 шт.; креветки - 250 г; великий солодкий перець; бренді - 75 мл; білий цибуля - 60 г; часниковий зубчик; оливкова олія; борошно - 10 г; рибний бульйон - 100 мл; щіпка шафрану. Приготування Рибне філе очищаємо від кісток і кладемо на деко, попередньо приправивши морською сіллю і полив маслом. Філе хека дуже ніжне і готується досить швидко, а тому 15-18 хвилин при 180°С буде цілком достатньо. Якщо ви хочете отримати зажаристую рибну шкірку, то перед тим, як приготувати хека в духовці, гарненько обсушіть його, а в останні 3-4 хвилини запікання залиште під грилем.
Поки риба в духовці, займіться соусом. Перці обпаліть на конфорці, покладіть в пластиковий пакет і міцно зав'яжіть на пару хвилин. На оливковій олії спасеруйте цибулю 2-3 хвилини, додайте часник і шматочки м'якоті перцю. До овочів покладіть очищені і нарізані хвости креветок, залийте все вином, дайте рідини випарується, додайте борошно, а через півхвилини – щіпку шафрану і рибний бульйон. Як тільки соус загусне, подавайте його з філе хека запечений в духовці. Келих білого вина в такому випадку ніколи не буває зайвим.
Хек з картоплею в духовці
Риба і чіпси – класичний британський стріт-фуд, який палко любимо жителями за простоту і приємний смак, але ніяк не за низьку калорійність. В рецепті далі ми пропонуємо вам новий і більш корисний спосіб приготування цих ласощів.
Інгредієнти: картопля (велика) - 2 бульби; філе хека (без кісток) - 250-300 г; хлібна паніровка; борошно; яйце - 1 шт.; скибочки лимона. Приготування Температуру духової шафи доводимо до позначки 220°С. Вимиті картопляні бульби не чищенными нарізаємо на дольки і обсушуємо серветками. Приправляємо шматочки морською сіллю і поливаємо краплею олії. Ставимо картоплю в духовку на 25-30 хвилин, не забувши перевернути на іншу сторону в середині готування.
Доки картопля запікається, рибу обсушуємо і приправляємо. Шматочки хека обвалюємо в борошні, занурюємо у збите яйце, а у фіналі посипаємо хлібної крихтою. Стандартна процедура, чи не так? З єдиною різницею, далі ми не покладемо шматочки риби у фритюр, а розмістимо їх на деку. Приготування хека в духовці займе близько 20 хвилин.
Коли і риба і картопля будуть готові, їх можна буде полити лимонним соком і пробувати просто так або з легким соусом на основі хрону і майонезу.
Рецепт запеченого хека у фользі в духовці
Ну і як можна закінчити список рецептів запеченого хека, не згадавши про самому головному члені цього списку – спосіб запікання риби у фользі, який дозволяє уникнути пересушування, навіть у разі, якщо час готування вийшло за рамки відведені на таймері.
Інгредієнти: філе хека - 4 шт. по 170 грам; томати черрі - 280 м; оливки - 70 г; червоний цибуля - 80 г; часник - 3 зубчики; суміш спецій для риби; каперси - 30 г; зелень петрушки. Приготування Коли риба буде готова до запіканню, залиште духовку розігріватися до 200°С, а самого хека обсушіть, полийте маслом і натріть готовим міксом спецій для риби. Викладіть філе на дно форми для запікання, а зверху покрийте нехитрої сумішшю, що складається з нарізаних томатів черрі, оливок, цибулі, каперсів, часнику та зелені. Додатково збризніть все олією, його багато не буває, накрийте форму фольгою і готуйте хека в духовці з овочами 15 хвилин.