Лососеві риби, такі як, сьомга, кета, горбуша, форель та інші – цінний делікатесний і дуже корисний для харчування людини продукт. Звичайно, лосося потрібно делікатно готувати: солити, маринувати, варити на пару або в бульйоні, або запікати.
Розповімо, як смачно запекти лосося в духовці у фользі. Вибирайте рибу свіжу або свіжоморожений, з непошкодженою лускою сріблястого кольору, з нормальним кольором зябер і здоровим рибним запахом. На тушці не повинно бути вм'ятин.
Лосося середнього розміру можна запекти у фользі цілісної тушкою (з головою або без). Більш великих лососів краще обробити і запекти у вигляді шматків філе або стейків, запакованих у фольгу окремо.
Лосось, запечений у фользі з лимоном – рецепт
Інгредієнти: лосось – 1-2 тушки, вміщуються на деко вашої духовки; перець мелений чорний і червоний пекучий; тертий мускатний горіх; мелена гвоздика ; лимон; зелень (петрушка, кінза, розмарин, кріп, базилік, лемонграс); сіль. Приготування Рибу потрошимо, видаляємо зябра, очищаємо від луски. Голову можна відрізати і пустити на юшку . Можна зробити на бочках неглибокі поперечні або діагональні надрізи з нечастим кроком. З боку черевця і з бочков злегка додаємо сіль рибку і натираємо спеціями. У черевце закладаємо скибочки лимона і гілочки зелені. Вирізаємо шматки фольги потрібного розміру і змащуємо їх розтопленим вершковим маслом або збризкуємо лимонним соком. Розкладаємо рідко по фользі гілочки зелені, зверху викладаємо підготовленого лосося і запаковуємо. Можна запакувати двічі для надійності (так обов'язково треба зробити, якщо ви збираєтеся запікати рибу на решітці або в гарячих вугіллі на відкритому повітрі).
Запакованого лосося викладаємо на решітку або на деко і запікаємо протягом близько 25-30 хвилин (орієнтуйтеся по розміру риби).
Стейки лосося, запечені у фользі
Стейки або шматки філе лосося, запечені у фользі, готуємо майже також (див. вище). Знадобляться ті ж самі допоміжні інгредієнти.
Приготування Стейки або філе (у вигляді цілісних шматків з бочков або у вигляді великих порційних шматків) трохи додаємо сіль, натираємо спеціями, скроплюємо соком лимона і запаковуємо в фольгу кожен окремо. Стеки середньої товщини будуть запікатися близько 20-25 хвилин. Філе запікається протягом 15-20 хвилин.
Подавайте запеченого лосося з рисом або рисовою локшиною, молодої стручкової квасолею, картоплею. Добре також подати свіжі огірки і гострі соуси, наприклад, лимонно-часниковий з червоним пекучим перцем, або соуси на основі світлих вин. До лосося можна подати рожеве або біле вино, горілку, гірку чи ягідну настоянку, джин з соками кислих фруктів.