Незважаючи на свою зовнішню простоту, кілька в томаті може являти собою щось більше, ніж те, що ми звикли бачити в якості вмісту жерстяних банок. Купивши свіжу рибку ви можете приготувати чудову закуску в томатному соусі самостійно, а потім подавати її до трапези холодної або в гарячому вигляді, в супроводі улюбленого гарніру або просто шматки свіжого хліба. Про те, як приготувати кільку в томаті в домашніх умовах ми розповімо в наступних рецептах.
Простий рецепт кільки в томаті в домашніх умовах
Інгредієнти: свіжа кілька - 370 г; томатний соус - 190 г; насіння пажитника - 2 г; білий цибуля - 60 г; гострий перець; цукор - 5 р. Приготування Розігрів невелику кількість олії на сковороді, ріжемо цибулину і викладаємо її на розігріту поверхню. Приправляємо засмажку гуньбою, гострим перцем, цукром і морською сіллю. Довівши до напівготовності цибулю, заливаємо його томатним соусом або томатами у власному соку. Як тільки соус почне вирувати, вливаємо до нього 60 мл води і кладемо попередньо очищену від нутрощів і голови рибку. Після додавання риби зменшуємо вогонь і накриваємо ємність кришкою. Тушкуємо кільку півгодини.
За аналогією можна приготувати і кільку в домашніх умовах в мультиварці, попередньо пасеруємо цибулю використовуючи «Випічку», а потім перемикається на «Гасіння» на все ті ж півгодини.
Рецепт приготування кільки в томаті в домашніх умовах
А тепер відступимо від звичного «консервного» формату страви і зробимо кільку в томаті на вечерю, виходить гідне страву на середземноморський манер за скромну вартість.
Інгредієнти: свіжа кілька - 460 м; томати черрі - 180 г; томатний сік - 60 мл; гострий перець - за смаком; зелень петрушки і часник - за смаком; лимонний сік, масло оливи - по 30 мл Приготування Розігрів оливкову олію на сковороді обсмажуємо на ньому кілька розчавлених зубчиків часник прямо в оболонці протягом 1-2 хвилин. Витягаємо зубчики з масла, а на їх місце кладемо 2/3 нарізаної зелені з розрізаними навпіл помідорками. Коли з черрі почне виходити сік, залийте вміст сковороди томатним соком (для аромату можна додати пару столових ложок білого вина) і дайте соусу побурлить хвилин 7-8. Поки соус на плиті, кільку чистимо, зрізуючи голови і видаляють нутрощі, а потім поміщаємо до решти інгредієнтів на вогні. Тушкуємо рибу 3-7 хвилин, після чого подаємо з залишилася зеленню, полив соком лимона. Ідеальна компанія такій страві – келих вина і свіжий хліб.
Кілька в томаті в домашніх умовах в духовці
Приготування риби в духовці необхідно в тій ситуації, коли ви збираєтеся заготовляти консерви з кільки про запас. У такому випадку час приготування розтягується, а підсумковий смак страви стає схожим на всім знайомий у покупної риби.
Інгредієнти: кілька - 480 м; свіжий томат - 420 г; білий ріпчаста цибуля - 160 г; рослинне масло - 90 мл; оцет - 40 мл; цукор - 5 р. Приготування Томати бланшируем і знімаємо з них шкірку. М'якоть відокремлюємо від насіння і пюрируем з допомогою блендера або м'ясорубки. Ставимо отримане томатне пюре на вогонь і тушкуємо близько 20-25 хвилин. Окремо у великій кількості олії смажимо нарізану цибулину півкільцями. Разом з цибулею можна також припустити моркву і часник, якщо є бажання. Перекладаємо зажарку в томатний соус разом з очищеною кількою. Перед відправкою в духовку доповнюємо блюдо оцтом і спеціями, а потім накриваємо жаровню з рибою. На приготування кільки в томаті в домашніх умовах зазвичай йде близько 25 годин, при цьому духовка повинна бути доведена до температурної позначки в 160 градусів.