Те, що камбала – риба незвичайна, знають всі, хто хоч раз її бачив. Мабуть, з-за своєї оригінальності ця риба і страждає від низького попиту: здивований покупець просто не знає, як смачно приготувати камбалу, а постачальники у відповідь зменшують обсяги поставок. Відновити справедливо хороше ставлення до камбалі беремося ми, з допомогою кількох простих рецептів з доступних інгредієнтів.
Камбала в соєвому соусі
Інгредієнти: камбала - 500 г; рибний бульйон - 2/3 ст.; китайська суміш п'яти спецій - 2 ч. ложки; устричний соус - 1 ч. ложка; соєвий соус - 2 ст. ложки; крохмаль - 1 ст. ложка; подрібнений часник - 1 ч. ложка; гострий перець - за смаком. Приготування Філе камбали натираємо китайської сумішшю п'яти спецій. На поверхні розігрітій сковороді або в сотейнику обсмажуємо часник з гострим перцем буквально півхвилини, після чого додаємо суміш устричного і соєвого соусів, а слідом заливаємо розчин крохмалю у холодному бульйоні. Поки соус загусає, швидко обсмажуємо камбалу на сильному вогні, заливаємо соусом і тушкуємо ще 6 хвилин.
Смачний рецепт камбали тушкованої в сметані
Інгредієнти: філе камбали - 500-750 м; борошно - 1/3 ст.; рослинне масло - 2 ст. ложки; сік і цедра 1 лимона; сухе біле вино - 1/2 ст.; сметана - 1/2 ст.; сушений орегано і зелена цибуля - по щіпці; вершкове масло - 6 ст. ложок. Приготування Очищене рибне філе приправляємо крупною сіллю з обох сторін, а потім рівномірно посипаємо борошном. Розтоплюємо пару столових ложок олії і смажимо на ньому рибу до зарум'янювання, після чого відкладаємо її в бік.
На маслі окремо смажимо пару чайних ложок залишилася після панірування борошна, заливаємо її лимонним соком в суміші з цедрою і вином, чекаємо, поки рідина випарується наполовину і вливаємо сметану. Доповнюємо соус зеленню цибулі і орегано, кладемо в нього камбалу і тушкуємо, поки соус не загусне.
Камбала, запечена в томатному соусі
Інгредієнти: камбала - 450 г; печериці - 200 г; часниковий зубок; невелика цибулина; рослинне масло - 1 ст. ложка; томати у власному соку - 3/4 ст.; стручкова квасоля - 1 1/2 ст.; сік лимона - 3 ст. ложки. Приготування Поки духова шафа розігрівається до 180 градусів, спасеруйте гриби, часник, томати, цибулю і квасолю до напівготовності, приправити соус спеціями і лимонним соком, а потім викладіть половину у форму для запікання. Поверх соусу додайте рибне філе, залийте залишилися соусом і поставте запікатися на 20-25 хвилин.
Як смачно посмажити камбалу в клярі?
Інгредієнти: рослинна олія - 1 л; борошно - 1 ст.; щіпка кайенского перцю і морської солі; філе камбали - 900 г; яйце; світле пиво - 1 ст.; скибочки лимона для подачі. Приготування Наливаємо олію в жаровню або казанок і ставимо підігріватися
до 175-180 градусів на середньому вогні. Тим часом, ми якраз встигнемо підготувати рибне філе, очистивши його від кісток і шкіри, а потім нарізавши на скибочки при бажанні. Приправляємо камбалу кайенским перцем і сіллю. Трохи солі додаємо і в наш кляр, який складається з збитого з пивом і борошном яйця. Занурюємо шматочки риби в кляр, надлишків даємо стекти і кладемо все в розігріте масло. Виймаємо рибу з фритюру після появи характерно золотистої скоринки і викладаємо на серветках. Укупі з скибочками лимона і улюбленим білим соусом (навіть простим майонезом) виходить прекрасна закуска до келиху.
Камбала, запечена в мультиварці, готується наступним чином: спочатку в чаші на «Випікання» готується соус, а після перемикання на «Гасіння» закладається рибне філе і гаситься півгодини.