Креветки, як одних з найбільш популярних видів ракоподібних, давно полюбили не тільки споживачі, а й виробники: дешевизна і швидкість розведення стали вирішальними кроками на шляху до популяризації цих панцирних в наших маркетах, а легка солодкість і ненав'язливий смак забезпечили їм місце на наших столах. Про кілька непересічних стравах з креветками ми поговоримо далі.
Жульєн з креветками – рецепт
Незважаючи на те, що французьке слово «жульєн» в гастрономії характеризує спосіб нарізки інгредієнтів, у нас це запечене під сиром і соусом що завгодно, в рецепті далі – креветки.
Інгредієнти: креветки - 300 г; вершкове масло - 2 ст. ложки; ріпчаста цибуля (не велика) - 1 шт.; солодкий перець - 1 шт.; стебло селери - 1 шт.; гострий перець - за смаком; свіжий шпинат (листя) - 1/2 ст.; часникові зубки - 3 шт.; вершковий сир - 90 г; тертий Грюйер - 1/2 ст.; зелень петрушки. Приготування Поки температура духової шафи доходить до позначки 180 градусів, очистіть креветки і дрібно наріжте всі овочі. У жаровню додайте масла і спасеруйте на ньому цибулю з обома видами перцю і селерою. Коли овочі дійдуть до напівготовності, настає черга жмені нарізаних листя шпинату, пюрированных часникових зубчиків і щедрою щіпки солі. Як тільки зелені випарується вся волога, додайте креветки, почекайте ще хвилину і прибирайте посуд з вогню. Змішайте вміст жаровні з сирами і відправте в духовку на 15 хвилин. Подавайте з зеленню петрушки.
Різотто з креветками – рецепт
Інгредієнти: тигрові креветки - 6 шт.; оливкова олія - 15 мл; курячий бульйон - 15 л; вершкове масло - 40 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; часник - 5 зубчиків; рис арборіо - 1 ст.; сухе біле вино - 120 мл; тертий пармезан - 1 ст. Приготування Очищені креветки приправляємо морською сіллю і краплею оливкової олії. У сотейнику або на сковороді розтоплюємо вершкове масло і пасеруємо на ньому цибулю з часником, додаємо рисові зерна і перемішуємо. Через хвилину деглазируем посуд вином і починаємо порціями вливати курячий бульйон, по половинку за раз до повного вбирання. Рис весь час перемішуємо. Через 15 хвилин смажимо креветки і додаємо їх в блюдо разом з сиром і жменею нарізаної петрушки.
Теплий салат «Морський коктейль» з креветками
Інгредієнти: сік 3 лаймів; мед - 3 ст. ложки; часник - 1 зубок; тертий імбир - щіпка; оливкова олія - 2 ст. ложки; креветки - 250 г; мідії - 100 г; зелений горошок - 1/2 ст.; редис - 6-8 шт.; бобові паростки - 1/2 ст.; горіхи кеш'ю, м'ята - для подачі. Приготування Відварюємо мідії. Креветки заливаємо половиною маринаду з меду, масла, соку лайма і імбиру, другу половину залишаємо для заправки. Обсмажуємо креветки на грилі по хвилині з кожної сторони. Змішуємо теплі морепродукти з бланшованим горошком, паростками та кружечками редиски. Поливаємо блюдо з креветками раніше приготовленої заправкою і прикрашаємо м'ятою з горішками.
Фетучіні з креветками в томатно-вершковому соусі
Інгредієнти: вершкове і оливкове масло - 4 ст. ложки; бренді - 3 ст. ложки; сухе біле вино - 60 мл; томати - 3 шт.; вершки - 240 мл; паста фетучіні (варена) - 500 г; зелень петрушки і зеленого базиліка. Приготування Швидко обсмажуємо очищені креветки на суміші масел і відкладаємо на блюдо. Замість ракоподібних відправляємо на сковороду бланшовані, очищені і нарізані томати, заливаємо їх алкоголем і даємо йому випаруватися. Вливаємо вершки соус і тушкуємо, поки шматочки томатів не розійдуться в пюре. В останню чергу додаємо креветки і фетучіні. Перемішуємо і довершаем пасту з креветками і помідорами зеленню.