Завдяки тому, що мойва – невелика рибка, за час гасіння вона сильно розм'якшується і по консистенції нагадує консервовану. З цієї ж причини немає потреби турбуватися про попередню очищення риби від кісток, оскільки вони не буду відчуватися в готовому блюді.
Мойва тушкована з цибулею та морквою
Інгредієнти: мойва - 850 г; коріандр - 5 г; томатна паста - 45 г; ріпчаста цибуля - 180 г; запашний перець - 6 горошин; морква - 140 р. Приготування Так як очищати мойву від кісток нам не потрібно, перед приготуванням рибу необхідно лише звільнити від голови і всіх нутрощів, а потім сполоснути.
Овочі наріжте довільно, оскільки в результаті тривалого гасіння вони все одно розм'якшаться, а потім спасеруйте на мінімумі розігрітого масла. Розведіть томатну пасту в половині склянки холодної води. Залийте соусом зажарку, слідом викладіть мойву, додайте зерна коріандру і горошини перцю. Приготування тушкованою мойви з цибулею на сковороді займе півтори години, за цей час ваше завдання – стежити за тим, щоб жар був мінімальним, а рідини в посуді вистачало для того, щоб овочева подушка не підгоріла.
Мойва тушкована з овочами в томатному соусі
Інгредієнти: мойва - 900 г; томати у власному соку - 480 м; солодкий перець - 350 г; ріпчаста цибуля - 140 г; рибний бульйон або вода - 350 мл; морква - 140 г; мелений кумін, паприка - 1 1/2 ст. ложки; часникові зубки - 4 шт. Приготування Очистивши тушки риби від нутрощів покрийте їх ароматною пастою із суміші розтертого часникових зубков, куміна, паприки і морської солі. Нехай рибки промаринуются хвилин 20 а у нас як раз з'явиться час, щоб підготувати і спасерувати овочі. Як тільки овочі дійдуть до напівготовності, покладіть до них мариновану мойву і залийте вміст посуду сумішшю пюрированных томатів з бульйоном. Дегустувати страву можна буде через півгодини.
Тушкована мойва в майонезі
Інгредієнти: цибуля ріпчаста - 90 г; порей - 90 г; кабачок (середнього розміру) - 2 шт.; картопля - 850 г; молоко - 350 мл; домашній майонез - 150 г; рибний бульйон - 540 мл; мойва - 1 кг; зелень цибулі і петрушки. Приготування Насамперед нам слід приступити до обжарке обох видів цибулі – простого ріпчастої і порею. Коли цибульні кільця розм'якшаться, додайте до них кубики картоплі, а слідом і очищений від насіння кабачок. Як тільки овочі підрум'янилися, настає час додавати мойву, яку попередньо обов'язково очищують від нутрощів. Рибу з овочами заливаємо нехитрим соусом із суміші молока з бульйоном і майонезом. Увариваясь, соус просочить овочі і рибу, а його залишки перетворяться в густу підливу. Гасіння мойви в майонезі займе близько півгодини, після чого залишається лише додати завершальний штрих у вигляді нарізаної зелені.
Тушкована мойва з цибулею і сметаною
Цей рецепт, мабуть, найбільш стриманий з усіх: велика кількість цибулі, мойва свіжа, сметанна соус і трохи лавра для аромату – це все, що знадобиться для приготування простого гарячого блюда, яке підійде до будь-якого гарніру.
Інгредієнти: мойва - 750 г; сметана - 140 мл; вершки - 70 мл; ріпчаста цибуля - 250 г; листя лавра - 3 шт.; часниковий зубок. Приготування Великі кільця цибулі пасеруємо в невеликій кількості олії до напівготовності. До засмажки додаємо часниковий зубок і залишаємо його пустити аромат. Як тільки відчує часниковий запах, вливайте в сковороду суміш сметани з вершками. Поверх цибулі подушки розкладіть очищені тушки мойви і пару листів лавра. Мойва тушкована з цибулею на сковороді буде готова через 15 хвилин.