Вареники – споконвічно слов'янське страва, яка користується великою популярністю в української і білоруської кухонь. Часто готуються вони на пару і виходять неймовірно пишними і чудово ніжними. В якості наповнювача можна використовувати ягоди, сир, картоплю і навіть м'ясо. Давайте дізнаємося з вами, як правильно приготувати вареники на пару.
Вареники на кефірі на пару
Інгредієнти: борошно – 500 г; яйце – 1 шт.; кефір – 300 мл; сода харчова – 1 ч. ложка; оцет; сіль – щіпка. Для начинки: сир – 500 г; цукор – за смаком; яйце – 1 шт. Приготування Для приготування тіста для вареників на пару беремо глибоку миску, высеиваем в неї борошно, кидаємо гашену оцтом соду і розбиваємо яйце. Потім вливаємо кефір і швиденько замішуємо однорідне тісто. Після цього перекладаємо його на стіл, припорошений борошном, і місимо тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук. Далі накриваємо його рушником і залишаємо підходити на півгодини. Тим часом робимо начинку для вареників. Для цього сир розтираємо з цукром, додаємо яйце і перемішуємо до однорідності або збиваємо блендером. Тепер розкачуємо тісто на тоненький пласт, вирізаємо склянкою кружечки і в середину кожного кладемо ложку сирної маси. Заліплюємо краю і формуємо рівненькі вареники. Потім беремо саму глибоку і широку каструлю, наповнюємо її наполовину водою, встановлюємо на неї друшляк з частими отворами, а в нього на відстані викладаємо вареники і накриваємо зверху кришкою. Запалюємо вогонь і готуємо страву на пару хвилин 10 а потім подаємо вареники з сиром на стіл зі сметанкою.
Вареники на пару з ягодами
Інгредієнти: масло рослинне – 2 ст. ложки; борошно – 2 ст.; сода – щіпка; цукор – 2 ст. ложки; сіль – щіпка; вода – 150 мл; полуниця, малина – за смаком. Приготування Рецепт тіста для вареників на пару досить простий. Для цього борошно просіваємо з сіллю, харчовою содою і цукром. Потім вливаємо воду і замішуємо м'яке тісто. Накриваємо його рушником і залишаємо відпочивати на 20 хвилин. Після цього відрізаємо від тесту шматочок, скачуємо його ковбаскою і нарізаємо на невеликі частини. Далі кожен шматочок розкачуємо, кладемо кілька ягід, посипаємо цукром і акуратно формуємо вареник. Тепер беремо широку каструлю, наливаємо в неї теплої води, а зверху обв'язуємо марлю, накриваємо кришкою і кип'ятимо воду. Потім викладаємо вареники на марлю, накриваємо об'ємної кришкою і готуємо на пару хвилин 10.
Рецепт вареників на пару з вишнею
Інгредієнти: яйце – 1 шт.; вода – 1 ст.; борошно – 3 ст.; сіль – щіпка; цукор – за смаком. Для начинки:
цукрова пудра – за смаком; крохмаль – 1 ст. ложка; вишня – 700 р. Приготування Для приготування вареників в мультиварці на пару спочатку замішуємо тісто: насипати в глибоку миску просіяне борошно, додаємо сіль і перемішуємо. Тепер формуємо з суміші гірку, робимо в ній виїмку і розбиваємо туди яйце. Вливаємо воду і
ретельно перемішуємо. Залишаємо готове тісто на півгодини підходити, а поки переходимо до начинки. Вишню промиваємо, видаляємо кісточки і трохи присипаємо ягоди крохмалем і цукровою пудрою. Далі беремо тісто, відрізаємо від нього невеликий шматочок, скачуємо його в довгий джгут і нарізаємо на однакові частини. Обвалюємо кожен шматочок у борошні, розгортаємо в коло, викладаємо кілька ягід і загортаємо тісто, з'єднуючи краю. Контейнер-пароварку промазуємо вершковим маслом і розкладаємо наші заготовки. Наливаємо в чашу мультиварки воду, включаємо програму «Варка на пару», встановлюємо спеціальний контейнер і готуємо вареники на пару з вишнею 20 хвилин. Подаємо страву зі сметаною або розтопленим маслом.