Закуски на картопляної основі – бюджетний варіант смачного і нескладного страви, що готується за лічені хвилини до подачі. Те ж стосується і картопляних колобков - кульок з картопляного пюре з начинкою або без неї.
Картопляні колобки з фаршем – рецепт
Інгредієнти: великі картопляні бульби - 4 шт.; молоко - 20 мл; яйця курячі - 2 шт.; суха хлібна паніровка; борошно - 40 г; яловичий фарш - 480 м; білий цибуля - 80 г; часникові зубчики - 2 шт.; солодкий перець - 300 г; паприка, мелений кумін, сушений орегано - по 4 г; сік 1 лайма; соус вустер - 15 мл Приготування Очищений картопля варимо до м'якості, приправляємо і розминаємо з додаванням краплі молока і одного яйця. Густе картопляне пюре остуджуємо.
Тим часом пасеруємо дрібно нарізаний білий цибулю з часником протягом пари хвилин. Додаємо до цибулі збитий в блендері солодкий перець і спеції. Ще через 4 хвилини додаємо м'ясний фарш і доводимо його до повної готовності. Приправляємо м'ясну начинку соком лайма і вустером, остуджуємо і приступаємо до скочування колобків.
Ложкою набираємо порцію пюре і розплющуємо її в коржик долонею. У центр коржі кладемо ложку м'ясного фаршу і, підхоплюючи краю картопляної коржі збираємо їх до центру і скачуємо колобок між долонями.
Обвалюємо картопляний колобок в борошні, занурюємо у час, що залишився збите яйце і посипаємо хлібної крихтою, після чого смажимо у фритюрі до золотавої скоринки.
Картопляні колобки з сиром
Інгредієнти: картопляне пюре (див. попередній рецепт); бекон - 3 скибочки; тертий Чеддер - 80 г; яйце - 1 шт.; зелена цибуля - пучок; хлібна паніровка. Приготування Ломики бекону обсмажуємо до хрускоту і подрібнюємо вручну або за допомогою блендера. З картопляного пюре робимо коржики, в центр кожної з яких кладемо трохи нарізаних пір'я зеленої цибулі, тертого Чеддера і крихти з бекону. Формуем коржі в кульки, занурюємо у збите яйце і обвалюємо в паніровці. Смажимо колобки у фритюрі.
Картопляні колобки з грибами
Інгредієнти: печериці - 300 р; листя чебрецю - 4 г; часникові зубчики - 2 шт.; картопляні бульби (великі) - 2 шт.; тертий сир - 50 г; яйця курячі - 2 шт.; хлібна паніровка. Приготування Гриби обсмажуємо до повного випаровування вологи разом з листочками чебрецю і часником. Відварну картоплю розтираємо в пюре з одним яйцем, додати смажені гриби і спеції за смаком. Скачуємо з пюре кульки, занурюємо їх у час, що залишився збите яйце і посипаємо паніровкою. Готуємо колобки в духовці 20 хвилин при 200°С.