По суті своїй локшин ник – це запіканка з пасти, тобто локшини, вермішелі або інших подібних макаронних виробів. Приготувати локшин ник з макаронів – хороший спосіб вигідно утилізувати залишки зварених до минулого трапези макаронних виробів та інших продуктів. Крім того, ця страва виходить дуже ситним, лапшевники добре підходять для сімейних ланчів, для харчування спортсменів і зайнятих фізичною працею на свіжому повітрі. Лапшевники можна готувати двома способами: у сковороді на конфорці або у грошовій формі у духовій шафі. Обираємо другий спосіб, оскільки він здоровіший.
Розповімо, як приготувати найсмачніші лапшевники в духовці.
Локшин ник з сиром і яйцем – рецепт
Інгредієнти: паста готова (тобто залишки зварених макаронних виробів, краще дрібних) – приблизно 2 порції; сир натуральний – 150-200 г; вершки або сметана – близько 80 мл; яйця курячі – 4 шт.; зелень; паприка солодка; сіль; шматочок вершкового масла. Приготування Якщо макарони недостатньо дрібні, подрібнюємо їх (якщо вони злиплися – це навіть зручніше зробити). Змішуємо подрібнену пасту з яйцями, вершками та сиром. Додаємо подрібнену зелень і паприку, ретельно перемішуємо. Якщо в холодильнику випадково завалявся 1 свіжий солодкий червоний перець, можна додати в суміш і його, попередньо нарізавши дрібно. Можете також додати в суміш пару ложок пшеничного борошна або кукурудзяного крохмалю для оптимізації консистенції. Рясно змащуємо трохи підігріту форму вершковим маслом. Заповнюємо сумішшю і запікаємо локшин ник в духовій шафі протягом 25 хвилин. Сегментируем на порції і подаємо, можна полити локшин ник сметанно-часниковим соусом і подати до нього чашку бульйону.
Можна приготувати локшин ник з м'ясом, у цьому варіанті сир і сметану краще виключити.
Локшин ник з фаршем і яйцем в духовці – рецепт
Інгредієнти: залишки готової пасти – приблизно 2 порції; яйце куряче – 3 шт.; фарш м'ясний – 300 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; чорний перець мелений або готова суміш спецій; масло вершкове або свинячий смалець. Приготування Пасеруємо в сковороді на олії дрібно нарізану цибулю до легкого прозорості, потім додаємо м'ясний фарш і тушкуємо, перемішуючи, до зміни кольору м'яса (приблизно 5 хвилин). Якщо є трохи грибів: печериць, білих або глив, і додамо їх, нарізавши щодо дрібно. Суміш злегка остуджуємо.
Подрібнюємо зварену пасту і швидко збиваємо виделкою з яйцями і цибульно-м'ясною сумішшю. Приправляємо спеціями, якщо необхідно, додаємо трохи кукурудзяного крохмалю. Заповнюємо цією сумішшю форму, змащену маслом, і запікаємо в духовці протягом 30-40 хвилин. Подаємо із зеленню і соусами, наприклад, гострим томатним.
Значно більш корисним вийде локшин ник з подрібненим вареним м'ясом або з морепродуктів, також в запекаемую суміш добре додати і овочів.
Локшин ник з яйцем, кальмарами, брокколі, цукіні і оливками
Інгредієнти: зварена паста – 2 порції; кальмари – 300 г; цукіні – 200 г; брокколі – 200 г; оливки без кісточок – хоча б 5 шт. (а краще 8); яйця – 4 шт.; твердий тертий сир – 3 ст. ложки; зелень. Приготування Кальмарів варимо (3 хвилини), остуджуємо і ріжемо дрібною соломкою. Броколі розбираємо на дрібні качанчики і бланшируем, тобто заливаємо окропом хвилин на 8 потім воду зливаємо. Цукіні натираємо на крупній тертці. Оливки нарізаємо кружечками.
Змішуємо подрібнену пасту з кальмарами, яйцями, тертим сиром, брокколі, оливками і цукіні. Можете, додати трохи борошна або крохмалю і рубаною зелені. Запікаємо локшин ник у змащеній маслом формі протягом 25 хвилин. Подаємо з часниково-лимонно-гірчичним соусом.