Крім білок з м'ясних і молочних продуктів, квасоля, боби загалом, можна назвати одним з найбагатших джерел білка. Крім того, завдяки своєму нейтрального смаку, біла, як і будь-яка інша квасоля, може стати доповненням будь-якого страви: закуски, першої або основного. Довести це беремося цілим асортиментом простих рецептів, серед яких кожному знайдеться щось до смаку.
Салат з білою квасолею – рецепт
Інгредієнти: консервована біла квасоля - 420 г; тунець у власному соку - 230 г; салат або мангольд - 4-7 листків; червоний цибуля - 45 г; зелень кропу; томати черрі - 130 г; оливкова олія - 60 мл; червоний винний оцет - 30 мл Приготування Приготування цього салату з білої квасолі практично зводиться лише до змішування всіх вищенаведених інгредієнтів між собою. Злийте рідину з квасолі і промийте боби, нарвете салат руками, подрібніть кріп, розріжте черрі навпіл, а цибулю – тонкими півкільцями, тунця злегка розімніть вилкою, якщо шматки занадто великі. Виклавши всі інгредієнти в салатник, заправити сумішшю масла і оцту, перемішайте і пробуйте.
Рецепт лобіо з білої квасолі
Якщо ви не знаєте, як приготувати білу квасолю смачно, так, щоб вона підкорила всіх їдців, то спробуйте зробити лобіо – грузинська страва з бобів в томатному соусі.
Інгредієнти: біла квасоля - 390 г; білий цибулю - 110 г; волоські горіхи - 90 г; пучок кінзи; чабер сушений - 3 г; хмелі-сунелі - 3 г; томати - 340 г; оцет - 15 мл; щіпка шафрану; зерна граната. Приготування Перед тим, як варити білу квасолю, її слід залишити розбухнути в холодній воді на 8-12 годин. Набряклі боби відварюємо, рідина після варіння залишаємо.
У невеликій кількості олії пасеруємо білий цибулю з прянощами. Через 2 хвилини до цибулі кладемо шматочки томатів, чекаємо, поки вони перетворяться в густий соус, а потім засипаємо квасоля і подрібнені волоські горіхи. Починаємо вливати в каструлю з квасолею рідина в якій вона варилася так, щоб консистенція страви схожа на густий соус. Білу квасолею в томатному соусі посипте свіжою кінзою перед подачею.
Суп з білої квасолі – рецепт
Обговоривши гарячі страви з білої квасолі і закуски, не можна випустити з уваги приголомшливі ситні супи, які готуються на основі цього доступного бобового.
Інгредієнти: головка білокачанної капусти (маленька); білий цибулю - 110 г; морква - 140 г; часникові зубчики - 4-5 шт.; оливкова олія - 15 мл; коріандр і орегано сушене - по 4 г; паприка - 4 г; томати у власному соку - 410 г; томатний соус - 240 г; овочевий бульйон - 12 л; консервована квасоля - 400 р. Приготування Спасеруйте цибулю з морквою протягом 5 хвилин, додайте часник і прянощі, а через хвилину закладайте нашатковану капусту і перемішайте. Залийте вміст каструлі сумішшю томатного соусу, самих томатів у власному соку і бульйону. Коли рідини закиплять, накрийте ємність кришкою і залиште страву нудитися на мінімальному вогні 20 хвилин. Додайте квасолю, попередньо злив надлишки рідини.
Подавайте суп з консервованої білої квасолі зі свіжим хлібом і великою кількістю зелені.
Суп-пюре з білої квасолі
Інгредієнти: вершкове масло - 40 г; шалот - 60 г; відварна квасоля - 400 г; курячий бульйон - 1 л; шавлія - 4 листочка; часник - 6 зубчиків; вершки - 60 мл Приготування Спасеруйте шалот і часник на олії з листочками шавлії, а коли він стане прозорим, додати боби і чекайте ще 3-4 хвилини. Залийте інгредієнти бульйоном, доведіть суміш до кипіння і збийте суп з білої квасолі блендером до однорідності. Додайте вершки, підігрійте ще раз і подавайте.