Вареники – культова страва української кухні, популярний також і в інших народів. Вареники являють собою штучні вироби зразок пельменів, їх готують з прісного тіста з різноманітними начинками. Варіантів начинок для вареників відомо безліч, можуть використовуватися самі різні продукти: сир, варена картопля, гриби, овочі, варене, січене м'ясо і навіть фрукти. Вареники (так само як пельмені та інші подібні вироби) варять і подають зі сметаною і/або маслом або солодкими соусами, зажарками і підливою, десертні вареники з фруктами можна подавати з фруктовими сиропами.
Розповімо, як готувати вареники з кислою квашеною капустою. З усіх традиційних наїдків квашена капуста – один з найбільш корисних, щоб приготувати з неї начинку для вареників, її зазвичай промивають і тушкують з цибулею, додаючи іноді і інші продукти, з якими квашена капуста цілком гармонійно поєднується.
Тісто для вареників з капустою можна робити саме просте прісне (борошно + вода) або замішувати тісто з яйцем на молоці або кефірі.
Пісні вареники з квашеною капустою – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – близько 2 склянок; вода – не більше 1 склянки; сіль – 1 щіпка; масло рослинне – 3 ст. ложки; Для начинки:
капуста квашена – близько 400 м; цибуля ріпчаста – 1-2 шт. Приготування З борошна і води з додаванням щіпки солі замішуємо тісто, скачуємо в ком і ставимо «відпочити».
Закладаємо в друшляк квашену капусту промиваємо і злегка віджимаємо, хай вода стікає.
Дрібно нарізаємо очищений цибулю і злегка обсмажуємо його в сковороді на рослинній олії. Додаємо капусту і тушкуємо на малому вогні протягом не більше 20 хвилин під кришкою, іноді помішуємо.
Розкачуємо тісто в тонкий пласт, круглим склянкою або пробивний формою вирубуємо підкладки. У центр кожної підкладки кладемо грудку начинки і щільно защипуємо краї вареника. Можна заготовити і більше вареників, тоді їх треба заморожувати, виклавши на дощечку в один шар, в морозильнику (заморожені можна перекласти в пакет).
Кип'ятимо в каструлі воду, закладаємо вареники не тісно і проварюємо після спливання протягом 2-3 хвилин.
Подаємо з пісним маслом, приправленим продавлений часником, сіллю і рубаною зеленню.
Вареники ситні з квашеною капустою, цибулею та грибами – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – близько 2 склянок або трохи більше; молоко – 2/3 склянки; яйце куряче – 1 шт.; Для начинки:
капуста квашена – близько 400 м; печериці свіжі – 5-8 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; масло топлене вершкове масло або жир (гусячий, курячий, свинячий); мелені спеції (перець чорний і червоний, коріандр, гвоздика, мускатний горіх); Для соусу:
сметана; часник; зелень свіжа. Приготування Квашену капусту промиваємо в друшляку і залишаємо, хай стікає. Замішуємо тісто з просіяного борошна, молока і яйця.
Поки тісто расстаивается, в сковороді на топленому маслі або жирі обсмажуємо поросяти, ягняти цибулю і гриби, потім закладаємо капусту і тушкуємо з додаванням спецій протягом 20 хвилин, іноді помішуючи.
Тісто розгортаємо в пласт, пробивний формою або круглим склянкою вирубуємо підкладки. У центр підкладки закладаємо грудку начинки і щільно защипуємо краї вареника.
Закидаємо вареники в каструлю з киплячою водою і проварюємо 3-5 хвилин після спливання. Витягаємо великий шумівкою. Подаємо зі сметаною, приправленою продавлений часником, і присипаємо свіжої рубаною зеленню. Можна перед цим злегка обсмажити вареники в топленому маслі. Під таке чудове блюдо добре подати келишок-другий смачною медової горілки з хріном, старкі або інший міцною гіркого або ягідної настоянки. А от хліб до вареників подавати не треба.