Вернуться назад Распечатать

Вегетаріанський плов

Вегетаріанський плов
Плов – одне з найдавніших страв, традиції приготування якого склалися на Близькому Сході і в Індії ще до Нашої Ери. Відомо безліч рецептів приготування плову. Можна навіть сказати, що склалися різні типи плову, причому різні не тільки стилі і способи приготування, але і, перш за все, продукти, що входять до складу. Плов – складне блюдо, основний продукт у ньому рис, також обов'язково повинен бути присутнім будь-який жир. Вибір другого компонента, що визначає тип плову, може широко варіювати, найчастіше це м'ясо, інколи риба. Також в плов можуть бути додані гриби, бобові, овочі, фрукти, різні приправи і спеції. Плов може бути і вегетаріанським.
Розповімо, як можна приготувати вегетаріанський плов.
Ці рецепти будуть цікаві не тільки тим, хто поститься і вегетаріанцям різного толку, але і тим, хто не вживає певні продукти з різних міркувань. Зрештою, вегетаріанський плов – цікава альтернатива звичному плову з м'ясом.

Вегетаріанський плов з нутом, грибами і овочами – рецепт


Інгредієнти:

  • рис – 2 склянки;

  • нут – 1 склянка;

  • гриби свіжі (гливи, печериці, білі) – 400 г;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • масло вершкове топлене або рослинне;

  • спеції (готова суміш для плову);

  • часник;

  • зелень.


  • Приготування
    Заздалегідь замочимо нут окропом, години через 3 воду зіллємо, заллємо чисту і зваримо його окремо до готовності.
    У казані або сотейнику розтопити масло (масла не шкодуємо). Злегка обсмажимо або спассеруем дрібно нарізані цибулю і моркву. Додамо до цибулі гриби, нарізані трохи більш крупно. Готуємо всі разом на малому вогні, помішуючи, протягом 8 хвилин, потім закладаємо промитий рис, зварений нут і спеції, заливаємо холодною водою так, щоб покрило на 1-2 пальця. Перемішуємо 1 раз. Варимо плов до готовності, прикривши кришкою, ближче до кінця процесу приготування робимо візерунком рідкісні поглиблення дна столовим ножем або дерев'яною паличкою, поглиблення вставляємо зубчики часнику. Готовий плов подаємо, притрусивши січеною зеленню, можна подати чай і корж.
    До складу такого плову також можна додати солодкий перець, цукіні і брокколі, моркву можна замінити гарбузом або просто виключити. За бажанням, можна заправити плов томат-пастою (1 ст. ложка, додавати при заливці рису і нуту разом з водою).

    Вегетаріанський плов з сухофруктами – рецепт


    Це блюдо можна позиціонувати як десерт, в будь-якому випадку, це хороший варіант сніданку або ланчу, ще воно добре підходить для дитячого і спортивного харчування.
    Інгредієнти:

  • рис – 2 стакан;

  • чорнослив – 150 г;

  • курага – 150 г;

  • родзинки – 50 г;

  • шафран, кардамон, мускатний горіх, кориця або ванілін;

  • масло вершкове або рослинне.


  • Приготування
    З чорносливу видалити кісточки. Всі сухофрукти заллємо окропом хвилин на 10 потім зіллємо воду і промиємо ще раз. Готувати плов будемо так, щоб сухофрукти не варити, інакше вони втратять значно в корисності.
    Вегетаріанський плов

    Рис ретельно промиємо холодною водою, заллємо в каструлі окропом і проваримо на малому вогні протягом 10-16 хвилин після закипання (залежить від типу і сорту рису). Зайву воду зіллємо. Додамо рис масло, мелені спеції і сухофрукти (курагу і чорнослив можна подрібнити). Перемішати і можна подавати.
    Можна також додати в плов сушений інжир, його теж треба попередньо запарити на кілька хвилин в окропі і нарізати шматочками. Можна включити до складу такого плову та інші сухофрукти (і сушені ягоди), їх також треба попередньо запарювати і, при необхідності, видалити кісточки. Плов з сухофруктами подаємо з чаєм каркаде, ройбушем або компотами з сухофруктів, натуральними соками.