Легкі вегетаріанські котлети можуть вживати в їжу не тільки прихильники ідеї відмови від споживання м'яса, але і прості м'ясоїди, які хочуть урізноманітнити своє харчування або зробити його більш корисним. Для того, щоб вегетаріанські овочеві котлети стали ще корисніше, ви можете запікати їх у духовці або готувати на грилі без масла.
Вегетаріанські горохові котлети
Інгредієнти: картопля - 90 г; відварений нут - 240 г; вівсяні пластівці - 85 м; солодкий перець - 50 г; білий цибулю - 45 г; гострий перець чилі - за смаком; часникові зубчики - 3 шт.; щіпка кайенского перцю; оцет - 12 мл Приготування Відварюємо картоплю в мундирах, його крохмаль надалі стане скріплюючою основою наших овочевих котлет. Очищені бульби розминаємо в пюре. За аналогією чинимо і з нутом, пюрируя турецький горох вручну або за допомогою блендера. Змішуємо картопляне пюре c гороховим і додаємо трохи цибулі, пропущений через прес часник, кубики солодкого перцю, спеції і оцет.
Вівсяні пластівці перемелюємо в борошно. Чверть отриманої борошна відкладаємо, а все інше додаємо в овочеву суміш і ділимо її на 6-8 порцій. Кожну з котлет обвалюємо в залишилася борошні, а потім обсмажуємо з обох сторін.
Вегетаріанські котлети з гороху можна подавати самостійно разом з соусом, а можна зробити їх частиною вашого бургера.
Вегетаріанські котлети з квасолі – рецепт
Інгредієнти: консервована квасоля - 480 м; томати вялені - 280 г; яйце - 1 шт.; сушений перець чилі - за смаком; тертий твердий сир - 90 р. Приготування Кладемо консервовану квасолю в чашу блендера або пропускаємо через м'ясорубку. Для котлет з шматочками квасолі можна розім'яти боби вручну виделкою або пресом для картоплі. Дрібно нарізаємо в'ялені томати, додаємо їх до квасолі, слідом кладемо щіпку гострого перцю і натертий на дрібній тертці сир. Вбиваємо в суміш одне яйце для зв'язки. Якщо ви не вживаєте яйця, то замініть їх штучними, на основі насіння льону або чіа.
Обсмажуємо горохові котлети на грилі чи звичайної сковороді з обох сторін.
Вегетаріанські котлети з капусти
Інгредієнти: червона сочевиця - 160 г; нут - 120 г; білий цибулю - 90 г; часникові зубчики - 3 шт.; нашаткована молода капуста - 2 ст.; кумин - 2 г; мелений чилі - 2 г; яйце - 1 шт.; зелень петрушки. Приготування Перед тим, як приготувати вегетаріанські котлети, відварюємо сочевицю і нут до готовності, а потім збиваємо їх за допомогою блендера або розтираємо в пюре. Додаємо білий лук, пропущений через прес часник і листя молодої капусти. Для того, щоб вчасно обжарювання котлети не розпадалися, в них можна додати куряче яйце. Смаку нашій страві додадуть кумін, чилі і зелень петрушки.
Далі можна формувати масу в котлети, обкачувати їх у хлібній паніровці і смажити до зарум'янювання.
Котлети з гречки вегетаріанські
Інгредієнти: варена гречка - 2 ст.; козячий сир - 60 г; білий цибуля - 40 г; яйце - 1 шт.; хлібна паніровка. Приготування Відварну гречку злегка розминаємо виделкою, щоб вона стала трохи більш клейкої, а потім вбиваємо до неї яйце, додаємо козячий сир і нарізану цибулю (можна брати як звичайний ріпчаста, так і зелений). Якщо маса вийшла занадто рідкою, підсипте трохи цільнозерновий борошна або товчених насіння льону. Далі скатайте вегетаріанські гречані котлети, злегка прbплюсніть і обваляйте в сухарях.