Вернуться назад Распечатать

Картопля з салом в духовці

Картопля з салом в духовці
Картопля зі свинячим салом – це не дуже корисно для бажаючих стрункішати, але дуже смачно. Тому іноді все ж можна дозволити собі щось подібне. Врахуємо, що смажити не корисно в принципі, набагато краще запікати.
Запечена картопля з салом – цілком здорове, ситне і навіть корисне блюдо особливо для тих, хто зайнятий фізичною роботою, практикує фітнес, а також у період активного росту організму, тобто до 25 років. Ще така їжа дуже хороша для холодних днів.

Картопля, запечена в духовці з салом


Інгредієнти:

  • картопля середнього розміру – 10-16 шт.;

  • сало свиняче (готове солоне або сире, або подчеревок, жирна грудинка) – 150-200 г;

  • дерев'яні шпажки невеликі або зубочистки – кількість картоплин помножене на 2;

  • зелень.


  • Приготування
    Зубочистки заливаємо в чашці холодної води – нехай добре намокнуть. Картоплю очищаємо і кладемо в миску з водою, промиваємо і викладаємо на чисту серветку – обсушити. Молоду картоплю можна не очищати, тоді просто добре вимиваємо картоплини.
    Рясно змащуємо салом (шматочком на вилці або перетопленным смальцем) трохи підігрітий деко. Розрізаємо кожну картоплину навпіл і викладаємо половинки на деко плоскою стороною вгору. На кожну половинку картоплі викладаємо плоский шматок сала відповідного розміру. Закріплюємо цю конструкцію зубочисткою, встромивши її в центр. В принципі, можна обійтися і без зубочисток, але, наприклад, для фуршетних варіантів подачі зручніше з зубочистками, оскільки можна їсти без вилки.
    З картоплі з салом можна побудувати «кораблики», використовуючи половинку картоплі як би в якості корпусу, скибочку сала – як вітрила, а шпажку – як щоглу. «Кораблики» на фуршетному столі виглядають досить ефектно. Для конструювання корабликів також можна використовувати оливки без кісточок, кружальця цибулі, солодкого червоного перцю, зелені листочки та ін. Тут великий простір для кулінарної творчості.
    Запікаємо картоплю з салом в духовці до готовності (з досвіду, це не менше 40 хвилин і не більш як 60 в залежності від температури і конструкції конкретної духовки). Картопля, запечена з салом, подаємо зі свіжою зеленню, бажано ще скропити його часниковою водою (зробимо її на самому початку приготування: 2 зубчики часнику продавим через ручний прес і будемо наполягати в 150 мл води, перед обприскуванням процідимо через ситечко). Можна видавити на кожну картоплину потроху майонезу, тільки не дуже багато, блюдо і так виходить досить жирним. До запечене з салом картоплі добре подати салати зі свіжих овочів або традиційні соління (огірки, капуста, гриби та інші).
    Бажано їсти цю страву без хліба – вуглеводів і так цілком достатньо в картоплі.

    Печена картопля з салом у фользі


    Цей рецепт гарний для реалізації не тільки в умовах міської квартири, але і чудово підходить для пікніків: картоплю можна запікати в прогорілих холонучих вугіллі, наприклад, що залишилися після приготування шашликів.
    Інгредієнти:

  • картопля середнього розміру – 10-20 шт.;

  • сало свиняче – близько 200 р.
  • Картопля з салом в духовці


    Приготування
    Картопля ретельно вимиваємо і, не очищаючи від шкірки, ріжемо кожну навпіл. Закладаємо між двома половинками картоплі скибочку сала і ретельно пакуємо в фольгу. Якщо плануєте пекти в гарячій золі краще загорнути в два шари, адже кожну з упакованих картоплин треба закопати в гарячу золу. Запікаємо протягом близько 1 години. Приготований таким способом картопля з салом можна подати як самостійне блюдо або з м'ясом, з юшкою, з запеченою рибою, грибами, овочами, різноманітною їжею і зеленню. На 1 порцію розраховуєте як мінімум 3-5 картоплин, на відкритому повітрі апетит завжди краще.