Манти – ситне і надзвичайно популярне блюдо на наших просторах, але з-за тривалості приготування далеко не всі хочуть спробувати втілити його в життя власноруч. Спеціально для тих, хто не любить возитися з тестом, пропонуємо зробити паровий рулет, який легко готувати з різними начинками: класичними м'ясними або мінімалістичним овочевими, а завжди виходить дивно смачно, особливо, у супроводі різних соусів.
Ледачі манти – рецепт
Ледачі манти не тільки прості у приготуванні, але і надзвичайно мальовничі. Ці, з куркою, виходять особливо красивими, оскільки приготовані у формі трояндочки і зберігають її навіть після варіння.
Інгредієнти: Для тіста:
вода - 240 мл; борошно - 480 м; яйця курячі - 2 шт. Для начинки:
яловичина або баранина - 560 г; сало - 60 г; картопля - 280 м; цибуля біла - 300 г; зіра - 3 г; зелень кінзи. Приготування Готування, як зазвичай, починаємо з тіста. Збиваємо яйця з теплою водою і додаємо в рідину добру пучку солі. Борошно просіваємо прямо на стіл, в центрі робимо поглиблення і вливаємо в нього яєчну суміш. Поступово підбираючи краю борошняний гірки, замішуємо круте тісто і, накривши його плівкою, залишаємо в теплі на півгодини. Відпочиле тісто розгортаємо в пласт товщиною близько міліметра і змащуємо її маслом.
Для начинки використовуємо суміш рубаної яловичини з салом. До м'яса додаємо невеликі скибочки цибулі і картоплі, а слідом кладемо потовчену в ступі зіру і трохи зелені кінзи. Якщо ви не любите кінзу, то замініть її петрушкою.
Беремо порцію начинки і розподіляємо її тонкою смугою, відступивши від краю 4-5 див. Накриваємо м'ясо вільним краєм і проходимся поверх ножем. Звертаємо тісто з начинкою в бутон і кладемо на змащений ґрати мантоварки або пароварки. Варимо на пару близько 40-45 хвилин. Якщо є така можливість, то приготуйте ліниві манти в мультиварці використовуючи режим «Варка на пару» і аналогічне час.
Ледачі манти на овочевій подушці
Інгредієнти: тісто (див. попередній рецепт); м'ясний фарш - 380 г; білий цибулю - 450 г; морква - 320 г; часник - 5 зубчиків; капуста - 400 г; томатний соус - 450 мл. Приготування Перед тим, як приготувати ліниві манти, займемося тушкуванням овочів для подушки. Нарізаємо половину цибулі і з'єднуємо його з натертою морквою і нашаткованої капусти. Викладаємо овочі в сковороду, заливаємо томатним соусом і половиною склянки води. Овочі накриваємо кришкою і ставимо гаситися на повільний вогонь, поки беремося за манти.
Розгорнувши відпочиле тісто, розподіляємо по його поверхні суміш з фаршу з подрібненою цибулею і спеціями. Звертаємо пласт тіста в рулет і нарізаємо його впоперек, шматочками по 4-5 див. Викладаємо манти на подушку зрізом вгору і залишаємо тушкуватися на 50 хвилин на повільному вогні. Якщо ви хочете підрум'янити страву, то доготовьте ледачі манти в духовці на сковороді під грилем, посипавши сиром або просто так.
Як приготувати пісні ледачі манти?
Інгредієнти: тісто (див. перший рецепт); рослинне масло - 45 мл; молода капуста - 450 г; білий цибулю - 200 р; морква - 180 г; часникові зубчики - 4-6 шт.; томатна паста - 40 р. Приготування Дрібно шаткуємо капусту і за аналогією подрібнюємо морква і цибуля біла. На сковороді розігріваємо третину рослинного масла і пасеруємо на ньому всі овочі 7-10 хвилин. Через відведений час, додаємо на сковороду томатну пасту, вливаємо дві третини склянки води і тушкуємо до м'якості. Готову начинку остуджуємо до теплої, а тим часом розкачуємо тісто в величезний пласт товщиною трохи більше міліметра і змащуємо його другий третю рослинного масла. Розподіляємо начинку з овочів по тесту і скачуємо його в рулет. Рулет «змійкою» викладаємо в змащену залишилися олією кошик пароварки і розміщуємо на киплячій підсоленій водою на годину.