Голубці - страва східно-європейської кухні. Їх готують з найрізноманітнішими начинками, загортаючи в листя різних сортів капусти, приправляють соусами в залежності від смакових пристрастей.
Сьогодні ми розповімо вам, як приготувати голубці з м'ясом та рисом, самий традиційний і так улюблений нами рецепт голубців, а також розкриємо декілька секретів приготування.
Привабливий зовнішній вигляд страви залежить від правильного приготування і обробки капусти. Краще вибирати великі качани з меншою щільністю, тоді легше буде розділити капусту на листя. Першим ділом у капусти видаляємо качан. Потім качан занурюємо в окріп і витримуємо приблизно протягом години, поки капуста не охолоне. Тепер розм'якшений качан акуратно розбираємо на листя. Якщо в черешковой частини лист дуже товстий і твердий, трохи приминаем його з допомогою кухонного молоточка або ручкою ножа. Ось листя і готові.
Тепер займемося приготуванням начинки для голубців з м'ясом і рисом. Можна вибирати будь-які сорти м'яса, але найкраще змішувати свинину і яловичину порівну.
Перемелюємо м'ясо в м'ясорубці або блендері. Рис злегка відварюємо або попередньо замочуємо на протязі 3-х годин. Ріпчасту цибулю рубаємо ножем, а не подрібнюємо блендером або м'ясорубкою, як прийнято звичайно. Це додасть страві соковитості і легкість.
Голубці з м'ясом та рисом - рецепт
Інгредієнти: капуста - 1 качан (17-2 кг); м'ясо для фаршу – 1 кг; рис – 200 г; ріпчаста цибуля – 250 г; морква – 200 г; яйце - 1 шт.; сметана – 200 г; паста томатна – 25-3 ст. л. (або соус 45-5 ст. л.); сіль – за смаком; запашний і чорний перець – за смаком; лавровий лист – 2 шт.; спеції – за смаком; рослинна олія – 100 р. Приготування Обсмажуємо подрібнені моркву і цибулю, додаємо в перекручене м'ясо, кладемо зварений до напівготовності і охолоджений рис і одне сире яйце, солимо і перчимо за смаком. Готову начинку викладаємо на лист капусти, звертаємо конвертиком, підрум'янюємо на сковорідці з обох сторін і складаємо в глибоку каструлю.
Щоб голубці з м'ясом та рисом вийшли смачні, належну увагу приділимо соусу. Для цього обсмажуємо цибулю і моркву, кладемо томатну пасту або соус, сметану, воду, приправляємо сіллю, перцем, спеціями і кладемо лавровий лист, проварюємо 5 хвилин.
Готовим ароматним соусом заливаємо наші голубці, відправляємо каструлю на плиту і тушкуємо на невеликому вогні. Час приготування голубців з м'ясом і рисом може варіюватися від 30 до 90 хвилин. Все залежить від того, яку капусту ви віддаєте перевагу - хрустку, м'яку або дуже м'яку. Вибір за вами.
Рецепт можна урізноманітнити, додавши в соус рубаний базилік, або приготувати соус без додавання сметани. Проявляйте фантазію, від цього блюдо стане смачнішим.
Голубці з м'ясом та рисом в духовці
Інгредієнти: капуста - 1 качан (15-2 кг); м'ясо для фаршу – 1 кг; рис – 220 г; ріпчаста цибуля – 250 г; помідори – 220 г; часник – 1 невелика головка; сир твердий з пікантним смаком – 100 г; морква – 220 г; яйце - 1 шт.; вершки середньої жирності – 200 г; паста томатна – 2-3 ст. л. (або соус 45-5 ст. л.); петрушка і кріп – 100 г; сіль – за смаком; запашний і чорний перець – за смаком; лавровий лист – 2 шт.; спеції – за смаком; рослинна олія – 100 р. Приготування У традиційний фарш для голубців з м'ясом і рисом додаємо подрібнений часник, кріп і петрушку. Потім формуємо голубці, підрум'янюємо на сковороді з обох сторін, додаємо воду і протушиваем 25-30 хвилин.
Потім обсмажуємо цибулю, моркву, додаємо часник і вершки. Коли маса закипить, додаємо порізану зелень і помідори. Потім приправляємо сіллю і спеціями, выпариваем рідину, щоб соус трохи загус.
Голубці, доведені до напівготовності, складаємо в посуд для запікання, поливаємо соусом, посипаємо пікантним натертим сиром. На заключному етапі запікаємо страва до утворення привабливою золотистої скоринки в розігрітій до 185 градусів духовці.
Ароматні голубці подаємо на стіл, приправивши сметаною і зеленню. І насолоджуємося!