Різноманітність страв, які викликають припливи ностальгії, може бути безмежним, але більшість людей погодиться, що капуста – безсумнівний лідер у списку. Пропонуємо вам кілька варіантів ситної, і готової зігріти в будь-яку хвилину тушкованої капусти з картоплею та м'ясом.
Рецепт тушкованої капусти з картоплею і м'ясом
Інгредієнти: яловичі кістки - 450 г; яловича вирізка (шматки для гасіння) - 450 г; ріпчаста цибуля - 120 г; картопля (звичайний або солодкий) - 350 г; морква - 200 г; капуста білокачанна - 450 г; листя лавра, запашний перець - за смаком. Приготування На дно жаровні або інший глибокої товстостінного посуду кладемо половинку ріпчастої цибулі, лавр, горошини перцю і яловичі кістки, а потім заливаємо їх 3 літрами води. Варимо міцний яловичий бульйон не менше 2 годин, після чого пропускаємо його через сито і позбавляємося від вареної цибулі, прянощів і кісток.
Залишився свіжий цибулю шаткуємо разом з капустяними листками. Картопляні бульби з морквою ріжемо кубиками. Шматочки яловичини придатні для гасіння кладемо на суху і сильно розігріту сковороду, а як тільки вони схопляться, додаємо овочі і заливаємо все половиною приготованого бульйону. Готуємо тушковану капусту з картоплею і м'ясом до м'якості овочів, при необхідності підливаючи додаткові порції бульйону. Якщо ви хочете отримати трохи більш рідке, «супове» рагу, то не давайте бульйону випаровуватися до кінця.
Тушкована квашена капуста з картоплею і м'ясом
Інгредієнти: яловичий бульйон - 940 мл; солонина з яловичини - 750 г; картопляні бульби - 750 г; морква - 140 г; стебла селери - 120 г; цибуля ріпчаста - 90 г; квашена капуста - 450 г; лист лавра. Приготування Промивши і очистивши бульби картоплі, крупно нарізаємо їх. Розігріваємо чашу мультиварки і пасеруємо в ній ріпчасту цибулю, селеру і моркву до легкого золотистого відтінку. До засмажки кладемо капусту і картоплю, кубики солонини, лавр, після чого заливаємо вміст чаші готовим яловичим бульйоном. Тушкована капуста з картоплею м'ясом готується в мультиварці на режимі «Суп» півтори години.
Якщо ви віддаєте перевагу звичайну плиту новомодних гаджетів, то розігрійте жаровню і точно також обсмажте в ній супові овочі (селера, цибуля, морква), додайте інші інгредієнти, включаючи бульйон і тушкуйте на середньому вогні близько години.
Свіжа капуста тушкована з м'ясом і картоплею в пиві
Цей рецепт навряд чи назвеш маминим, але це прекрасна сучасна альтернатива звичному капустяно-м'ясного рагу. Повірте, ця пляшечка «Гіннесса» дасть знати про себе, винісши звична страва на новий рівень.
Інгредієнти: яловича вирізка - 750 г; борошно - 25 г; ріпчаста цибуля - 160 г; гриби - 300 г; пиво «Гіннес» - 350 мл; прованські трави - 5 г; сушену цибулю і часник - по 1/4 ч. ложки; картопля - 220 г; яловичий бульйон - 2 л; капуста білокачанна - 340 г; зелень петрушки, тостовий хліб, сир - для подачі. Приготування Нарізану кубиками яловичу м'якоть, не економлячи, приправляємо сіллю і посипаємо борошном. Обсмажуємо яловичину на парі столових ложок розігрітого масла, поки не стане рум'яною, після чого переміщуємо м'ясо на окрему страву, а замість нього пасеруємо цибулю і заливаємо його пивом. Опісля 6 хвилин, коли частина «Гіннесса» випаруватися, додаємо в блюдо трави і спеції, кладемо кубики картоплі, гриби, нашатковану капусту і перемішуємо. Заливаємо інгредієнти яловичим бульйоном і тушкуємо на повільному вогні півтори години. Розкладаємо тушковану капусту з картоплею, м'ясом і грибами по піалах, зверху накриваємо тостом, посипаємо сиром і ставимо під гриль на кілька хвилин. Порція зелені перед подачею і можна пробувати!