Ключ до приготування ідеальної баранини – тривалий гасіння і правильне ароматичне супровід у вигляді грамотно підібраних трав і спецій. Цей матеріал ми вирішили присвятити рецептами тушкованої баранини з цибулею – безпрограшної класики, так часто зустрічається в східної і європейської кухні.
Тушкована баранина з цибулею і морквою по-ірландськи
Почнемо з європейської варіації тушкованої баранини, відмінною особливістю приготування якої є додавання пива. Не хвилюйтеся, після тривалої термічної обробки у страві не залишиться і краплі алкоголю, зате тонке післясмак пінного напою буде вельми відчутно.
Інгредієнти: порей (біла частина) - 1 шт.; стебло селери - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 180 г; бекон - 50 г; бараняча нога - 1 кг; корінь пастернаку - 100 г; морква - 150 г; картопляні бульби - 4 шт.; яловичий бульйон - 750 мл; гілочки чебрецю - 4 шт.; зелений горошок - 1 ст.; гілочки розмарину - 2 шт.; лист лавра; пиво (стаут) - 420 мл; крохмаль - 5 р. Приготування Якщо ви не знаєте, як покласти баранину смачно, то рецепт елементарно простий. Спершу поставте духова шафа розігрітися до 160 градусів, а поки необхідна температура досягається, наріжте м'ясо великими шматками і підрум'яньте в жаровні на витопленому з бекону жиру. Перекладіть золотисті шматочки баранини на блюдо, а в жаровню покладіть нарізані овочі: товсті кільця порею і ріпчастої цибулі, трохи моркви і селери. Через 3 хвилини доповніть овочеве розмаїття картоплею, пастернаком і травами. Слідом влийте суміш бульйону і пива, а також покладіть саму баранину. Перемістіть посуд в духовку і залиште там на 25 години. Після, переставте готову страву назад на плиту, влийте розчин крохмалю у парі столових ложок води і дайте рідини перетворитися в густий соус.
Якщо ви не знаєте, як тушкувати баранину в мультиварці , то можете також взяти за основу вищеописаний рецепт: обсмажте овочі з м'ясом на «Випікання», а після додавання бульйону з пивом перейдіть на «Гасіння».
Баранина тушкована з цибулею і часником по-індійськи
Інгредієнти: баранина - 600 г; ріпчаста цибуля - 200 г; часникові зубки - 5 шт.; тертий імбир - 2 ч. ложки; томати - 400 г; пучок стебел коріандру; пажитник, гарам масала, куркума - по 1 ч. ложці; перець чилі - за смаком. Приготування Спасеруйте цибулю з імбиром і часником, додайте спеції і стебла коріандру, а коли суміш пустить аромат, залийте все перетертими томатами. Готуйте соус 10 хвилин, а потім додайте в нього шматочки баранини і залийте все склянкою води. Залишилося лише годину тушкувати баранину з овочами на мінімальному вогні і можна пробувати.