Згортання голубців і підготовка листів – процес досить трудомісткий. Проте відомий і простий варіант рецепту: ліниві голубці, які приготувати значно простіше і не треба довго возитися.
Ліниві голубці з фаршем, рисом і капустою
Інгредієнти: фарш м'ясний – 350 г; морква – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; капуста білокачанна – 300 г; рис – 250 г; сік томатний – 300 мл; зелень свіжа (петрушка, кінза, кріп); рослинна олія або перетоплений жир; часник; сухі спеції; сіль. Приготування Терту моркву і нарізану як можна дрібніше цибулю, злегка пасеруємо в сотейнику, потім додаємо фарш, спеції і тушкуємо, помішуючи, близько 15 хвилин під кришкою.
Коли м'ясо наполовину готова, закладаємо нашатковану білокачанну капусту (її треба попередньо присолити і прим'яти руками), а також добре промитий рис. Все заливаємо томатним соком і перемішуємо. Тушкуємо не більше 20 хвилин. Додаємо рубану зелень і часник.
Рецепт лінивих голубців з рисом і грибами в духовці – оригінальний варіант
Інгредієнти: м'ясний фарш – 350 г; морква – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; білокачанна капуста – 300 г; рис – 250 г; яйце куряче – 2 шт.; масло або перетоплений жир; сухі спеції; сіль; зелень свіжа; Для заливки:
густий томатний сік – 200 мл (або розведена томатна паста). Приготування Окремо зваримо рис.
Моркву і цибулю подрібнюємо будь-яким зручним способом (терка, блендер м'ясорубка, кухонний процесор) і змішуємо з сирим м'ясним фаршем, рисом і яйцем. Дрібно шаткуємо і тонко капусту, мнемо руками і чекаємо хвилин 10 потім бланшируем хвилин 5 щоб стала м'якою. Далі воду зливаємо в друшляк. Трохи віджимаємо руками. Додаємо капусту в фарш, він повинен вийти як на котлети (якщо вийшло рідкувате, консистенцію можна коригувати додаванням крохмалю). Приправляємо меленими спеціями і сіллю.
Формуємо голубці (бажана
форма – зразок невеликих довгастих котлет) і злегка обсмажуємо їх на сковороді з двох сторін.
Далі не знімаємо ліниві голубці зі сковороди, якщо сковорода без ручки, або знімаємо і перекладаємо у форму, змащену жиром. Заливаємо голубці томатним соком і поміщаємо форму або сковороду в духовку (доводимо близько 25 хвилин).
Окремо подаємо часниково-сметанний соус, і свіжу зелень. До голубців також добре подати свіжі овочі, гриби і традиційні смакоту.