По суті, такого поняття, як шарлотка з капустою, просто не може існувати, тому що шарлотка готуватися лише на основі яблук. Тим не менш, термін «шарлотка» дуже охоче прижився у нас і часто означає не що інше, як звичайний пиріг. У випадку з рецептами нижче, ми також поговоримо про капустяні пироги у всіх їх варіаціях.
Шарлотка з капустою і картоплею без тесту
Почнемо ми, мабуть, з самого екстравагантного рецепта шарлотки без тесту з капустою і картоплею. Апетитний пиріг повністю оточений ніжними капустяними листами, відмінно зберігає форму і підходить для тих, хто дотримується дієти.
Інгредієнти: капуста зелена - 300 г + 5 великих листків; картопля - 420 г; кабачок - 80 г; білий цибуля - 50 р; пучок зеленої цибулі; мікс прованських трав; оцет - 15 мл; олія соняшникова. Приготування Розбираємо капустяну головку на окремі листи та бланшируем їх в окропі протягом 3 хвилин, поки не розм'якшуватися. М'які листя обдаємо холодною водою і обсушуємо.
Відварюємо картопляні бульби до м'якості, не забувши приправити.
Доводимо температуру в духовій шафі до 190°С. Форму для випікання покриваємо промасленим пергаментом і трьома великими капустяним листям.
На сковороді пасеруємо нарізаний білий цибулю з кабачком і прованськими травами протягом 4 хвилин. Через деякий час додаємо дрібно нарізану капусту, зелену цибулю, все перемішуємо. Картоплю розминаємо товкачиком в пюре, змішати з капустяної засмажкою і викладаємо поверх капустяного листя. Накриваємо пиріг двома капустяними листками, обертаємо форму фольгою і ставимо в глибокий лист заповнений водою.
Через годину, нашу оригінальну шарлотку можна буде вийняти з духовки, остуджувати і нарізати на шматки.
Для більшої ніжності страви можна спробувати приготувати таку ж шарлотку тільки з пекінською капустою.
Шарлотка з капусти білоголової на сметані
Інгредієнти: борошно - 450 г; яйця - 4 шт.; вершкове масло - 50 г; сметана - 200 г; капуста - 400 г; пучок зеленого цибулі й кропу; молоко - 60 р. Приготування Беремо два яйця і відокремлюємо жовток одного – він знадобиться нам для змазування пирога перед випіканням. Інші ж яйця збиваємо з пучкою солі. Розтираємо борошно з маслом і сметаною в крихту, додати яєчну суміш і замішуємо круте тісто. Загорнути тісто харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику на час приготування начинки.
Для приготування начинки нашатковану капусту тушкуємо з молоком до м'якості. З'єднуємо капусту з нарубаної зеленню і приправляємо за смаком. Поки капуста гаситься, відварюємо яйця круто і подрібнюємо їх. Змішуємо капустяну начинку з нарубаним яйцем і охолодити суміш до теплого.
Ділимо тісто на дві частини: одну – велику – розгортаємо в пласт і покриваємо ним дно і стінки форми. Викладаємо начинку на основу з тіста і накриваємо її другим шаром розкатаного тіста. Защипуємо краю обох шарів пирога, змащуємо верхівку збитим жовтком і ставимо шарлотку з капустою і яйцем в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин.
Шарлотка з квашеної капусти на кефірі
Інгредієнти: Для тіста:
кефір - 250 мл; сухі дріжджі - 12 м; яйця - 2 шт.; цукор -20 г; борошно - 500 р. Для начинки:
квашена капуста - 15 кг; білий цибуля - 80 г; вершкове масло - 100 р. Приготування У підігрітому до кімнатної температури кефірі розмішуємо сухі дріжджі і залишаємо їх активізуватися хвилин на 10. Окремо збиваємо яйця і цукор, додаємо в кефірну суміш, всипаємо борошно. Замішуємо тісто не менше 15 хвилин, після чого викладаємо його в промаслений форму, накриваємо плівкою і даємо підійти протягом години.
Тим часом у великій кількості розтопленого масла пасеруємо білий лук, а через 5 хвилин додаємо до нього капусту. Викладаємо начинку між шарами дріжджового тіста і випікаємо півгодини при 225 градусах. Шарлотка з капустою в мультиварці готується протягом 40 хвилин на «Випікання».