Відмова від продуктів тваринного походження зовсім не рівноцінний відмови від смачних і ситних страв, саме тому шанувальники випічки без яєць, молока та м'яса віддають переваги овочевим пирогів. Рецепти далі будуть присвячені одного з їх різновидів – пирога з капустою .
Пісний капустяний пиріг
Інгредієнти: оливкова олія - 30 мл; білий цибуля - 75 г; насіння фенхеля - 3 г; часникові зубчики - 2 шт.; невелика головка капусти; вода - 240 мл; томати у власному соку - 440 г; щіпка кайенского перцю; пісне листкове тісто. Приготування Розігрів рослинне масло у сотейнику, спасеруйте на ньому дрібно нарізану цибулю з часником буквально пару хвилин, після чого додайте до зажарки трохи фенхелю і кайенского перцю. Змішайте цибулю і часник з нашаткованої капусти, залийте майбутню начинку водою і покладіть томати у власному соку. Зменшіть вогонь під посудом з капустяної начинки і тушкуйте до розм'якшення нашаткованих листя.
Розкачати два пласта листкового тіста: один більший, а другий менший. У цьому рецепті ми використовуємо готове пісне листкове бездріжджове тісто на основі рослинного жиру. Викладіть більший шматок на дно посуду для запікання, зверху розподіліть начинку з тушкованої капусти, попередньо переконавшись в тому, що вся зайва волога випарувалася, інакше тісто не пропечеться рівномірно. Накрийте начинку другим шаром тіста, змастіть його маслом поверх і поставте в розігріту духовку на півгодини. Температура духової шафи повинна лежати в межа 195-200°С.
Пісний дріжджовий пиріг з капустою – рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
дріжджі - 12 м; борошно - 320 г; сушений чебрець - 5 г; вода - 250 мл Для начинки:
олія - 60 мл; часникові зубчики - 2 шт.; цедра половинки лимона; головка капусти - 850 г; соняшникове насіння - 150 г; білий цибулю - 90 г; томати - 250 р. Приготування Дріжджі розмішуємо в теплій воді і залишаємо на 6-7 хвилин. Заливаємо дріжджовим розчином суміш борошна, солі і чебрецю, замішуємо тісто і залишаємо його підійти в теплі до подвоєння.
Розігрів рослинне масло на сковороді пасеруємо на ньому цибулю 2-3 хвилини, додаємо до цибулі засмажки часник і лимонну цедру, а потім продовжуємо готування ще 2 хвилини. Кладемо в сковороду нашатковану капусту, обсмажуємо її 15 хвилин, а потім заливаємо 150 мл води. Через 15 хвилин кладемо до капусти подрібнені томати і накриваємо посуд кришкою. Тушкуємо капусту близько 20-25 хвилин, до м'якості, а тим часом готуємо крем з соняшникового насіння.
Насіння заливаємо 150 мл води, додаємо щіпку морської солі і збиваємо все до утворення однорідної пасти.
Тісто розгортаємо і викладаємо на дно обраної форми. Поверх розподіляємо суміш капусти і крему з насіння. Ставимо пісний дріжджовий пиріг з капустою в розігріту до 200°С духовку на 25 хвилин.
Пісний заливний пиріг з капустою
Інгредієнти: борошно - 120 г; пісний майонез - 250 г; розпушувач для тіста - 7 г; вода - 45 мл; капуста - 450 г; печериці - 180 г; білий цибулю - 70 г; зелень. Приготування Попередньо доводимо температуру духовки до позначки в 200°С. Борошно просіваємо і змішуємо з розпушувачем, після чого додаємо в суміш воду і майонез. Підсумкова консистенція тіста нагадує таку у жирної сметани чи грецького йогурту.
На розігрітій олії пасеруємо цибулю 3 хвилини, додаємо до нього гриби. Приправляємо зажарку і чекаємо, поки випарується зайва волога. До засмажки кладемо нашатковану капусту і вливаємо чверть склянки води. Тушкуємо капусту до м'якості, після чого відразу ж перекладаємо начинку на шар тіста і заливаємо їм же поверх. Випікаємо пиріг 45-50 хвилин, а потім подаємо з запалі з жару.