Курча тютюну отримав свою назву на честь сковороди, в якій готується. Важко знайти людини, якій не було б знайоме легендарне грузинське блюдо. Тушка курчати з часником, зеленню і спеціями перед обсмаженням ставиться під прес, розплющується і тільки потім обсмажується. Про всі тонкощі цієї грузинської страви ми поговоримо далі.
Як посмажити курчати тютюну?
Інгредієнти: Для птиці:
тушка курчати - 250 г; насіння коріандру - 8 г; насіння куміна - 3 г; рослинне масло - 20 мл Для соусу:
часникові зубчики - 2-3 шт.; пучок коріандру; томатний сік - 380 мл; гострий перець. Приготування Першим ділом розрізаємо курячу грудку впоперек, перевертаємо тушку спиною вгору і, натискаючи, розкриваємо курчати як книжку. Щоб напевно зафіксувати птицю в такому положенні, б'ємо по спинці молоточком, щоб зламати кістки.
Готуємо маринад для курчати тютюну, змішуючи розтерте насіння куміна, коріандру, мелений гострий перець і морську сіль. Кладемо курчати на сковороду спинкою вгору, накриваємо тарілкою, розміщуємо вантаж і смажимо 10 хвилин. Перевертаємо тушку на іншу сторону і повторюємо те ж саме. Знявши вантаж, готуємо курчати тютюну на сковороді з усіх боків ще 8-10 хвилин, доводячи до повної готовності. Перекладаємо курчати на тарілку.
Розтираємо зубчики часнику і кладемо їх на сковороду, в якій смажилося м'ясо. Заливаємо все томатним соком, додаємо свіжий коріандр, гострий перець і сіль, якщо в цьому є необхідність. Варимо соус 5-6 хвилин на середньому вогні, злегка охолоджуємо і подаємо до цыпе.
Курча тютюну - грузинський рецепт
Інгредієнти: Для курчати:
ціла тушка курчати; рослинне масло - 45 мл; сіль і червоний перець. Для соусу:
часникові зубчики - 8-10 шт.; вода - 480 мл; коріандр сушений - 3 г; сіль і червоний перець. Приготування Вимиту і обсушену тушку курчати розрізаємо навпіл прямо поперек грудки. Розкриваємо курчати на кшталт «метелики» і добре розплющуємо долонею. На професійній кухні тушку птиці готували б під спеціальним пресом, але так як на звичайній кухні такого пристрою, ймовірно, не знайдеться, після того, як ви приправите і змажете цыпу маслом, її необхідно буде розмістити на сковороді шкірою вгору, накрити стравою або кришкою, а зверху розмістити будь-який вантаж. Те ж саме повторюємо і з боку шкіри. Скільки смажити курча тютюну залежить від його розмірів, зазвичай 20-25 хвилин цілком достатньо. Коли м'ясо приготується повністю, його можна буде зняти зі сковороди і покласти на тарілку, щоб відпочило, а залишився в сковороді жир використовувати для приготування часникового соусу.
Для соусу в ступі розминаємо часник з коріандром, сіллю і гострим перцем, отриману пасту кладемо на сковороду з курячим жиром, обсмажуємо секунд 30 і заливаємо водою, або курячим бульйоном. Варимо соус 3-4 хвилини і подаємо з курчам.
Приготування курчати тютюну на сковороді по простому рецептом
Інгредієнти: курча тютюну (середній) ; чесок - 1 головка; рослинна олія - 15 мл; гострий перець і сіль. Приготування Промивши і обсушивши тушку, ріжемо грудку вертикально і розплющуємо курчати. Натираємо цыпу сумішшю солі з перцем, а тим часом розжарюємо важку чавунну сковороду з рослинним маслом і розплющеними зубчиками часнику. Виклавши курчати на сковороду спинкою вгору, ставимо його під прес і смажимо на середньому вогні хвилин 15-20. Те ж саме повторюємо і з іншого боку.
Готового курчати перекладаємо на тарілку, а часникові зубчики викидаємо – вони віддали нам весь свій аромат. Подаємо курчати тютюну з соусом ткемалі.