Вернуться назад Распечатать

Курча тютюну на сковороді – рецепт

Курча тютюну на сковороді – рецепт
Курча тютюну отримав свою назву на честь сковороди, в якій готується. Важко знайти людини, якій не було б знайоме легендарне грузинське блюдо. Тушка курчати з часником, зеленню і спеціями перед обсмаженням ставиться під прес, розплющується і тільки потім обсмажується. Про всі тонкощі цієї грузинської страви ми поговоримо далі.

Як посмажити курчати тютюну?


Інгредієнти:
Для птиці:

  • тушка курчати - 250 г;

  • насіння коріандру - 8 г;

  • насіння куміна - 3 г;

  • рослинне масло - 20 мл


  • Для соусу:

  • часникові зубчики - 2-3 шт.;

  • пучок коріандру;

  • томатний сік - 380 мл;

  • гострий перець.


  • Приготування
    Першим ділом розрізаємо курячу грудку впоперек, перевертаємо тушку спиною вгору і, натискаючи, розкриваємо курчати як книжку. Щоб напевно зафіксувати птицю в такому положенні, б'ємо по спинці молоточком, щоб зламати кістки.
    Готуємо маринад для курчати тютюну, змішуючи розтерте насіння куміна, коріандру, мелений гострий перець і морську сіль. Кладемо курчати на сковороду спинкою вгору, накриваємо тарілкою, розміщуємо вантаж і смажимо 10 хвилин. Перевертаємо тушку на іншу сторону і повторюємо те ж саме. Знявши вантаж, готуємо курчати тютюну на сковороді з усіх боків ще 8-10 хвилин, доводячи до повної готовності. Перекладаємо курчати на тарілку.
    Розтираємо зубчики часнику і кладемо їх на сковороду, в якій смажилося м'ясо. Заливаємо все томатним соком, додаємо свіжий коріандр, гострий перець і сіль, якщо в цьому є необхідність. Варимо соус 5-6 хвилин на середньому вогні, злегка охолоджуємо і подаємо до цыпе.

    Курча тютюну - грузинський рецепт


    Інгредієнти:
    Для курчати:

  • ціла тушка курчати;

  • рослинне масло - 45 мл;

  • сіль і червоний перець.


  • Для соусу:

  • часникові зубчики - 8-10 шт.;

  • вода - 480 мл;

  • коріандр сушений - 3 г;

  • сіль і червоний перець.


  • Приготування
    Вимиту і обсушену тушку курчати розрізаємо навпіл прямо поперек грудки. Розкриваємо курчати на кшталт «метелики» і добре розплющуємо долонею. На професійній кухні тушку птиці готували б під спеціальним пресом, але так як на звичайній кухні такого пристрою, ймовірно, не знайдеться, після того, як ви приправите і змажете цыпу маслом, її необхідно буде розмістити на сковороді шкірою вгору, накрити стравою або кришкою, а зверху розмістити будь-який вантаж. Те ж саме повторюємо і з боку шкіри. Скільки смажити курча тютюну залежить від його розмірів, зазвичай 20-25 хвилин цілком достатньо. Коли м'ясо приготується повністю, його можна буде зняти зі сковороди і покласти на тарілку, щоб відпочило, а залишився в сковороді жир використовувати для приготування часникового соусу.
    Для соусу в ступі розминаємо часник з коріандром, сіллю і гострим перцем, отриману пасту кладемо на сковороду з курячим жиром, обсмажуємо секунд 30 і заливаємо водою, або курячим бульйоном. Варимо соус 3-4 хвилини і подаємо з курчам.

    Приготування курчати тютюну на сковороді по простому рецептом

    Курча тютюну на сковороді – рецепт

    Інгредієнти:

  • курча тютюну (середній) ;

  • чесок - 1 головка;

  • рослинна олія - 15 мл;

  • гострий перець і сіль.


  • Приготування
    Промивши і обсушивши тушку, ріжемо грудку вертикально і розплющуємо курчати. Натираємо цыпу сумішшю солі з перцем, а тим часом розжарюємо важку чавунну сковороду з рослинним маслом і розплющеними зубчиками часнику. Виклавши курчати на сковороду спинкою вгору, ставимо його під прес і смажимо на середньому вогні хвилин 15-20. Те ж саме повторюємо і з іншого боку.
    Готового курчати перекладаємо на тарілку, а часникові зубчики викидаємо – вони віддали нам весь свій аромат. Подаємо курчати тютюну з соусом ткемалі.