Куряче м'ясо – один з найбільш популярних і використовуваних видів м'яса в більшості країн світу, що цілком зрозуміло: цей продукт відносно не дорогий, що легко засвоюється, рекомендований для дієтичного і дитячого харчування. Крім того, курей досить легко розводити і вирощувати, курятина швидко готується якими відомими способами і чудово поєднується з різними продуктами.
Розповімо, як можна приготувати курку в сметані на сковороді. Куряче м'ясо можна смажити або злегка обсмажують, а потім і тушкувати (другий метод, зрозуміло, краще з точки зору дієтології). У будь-якому випадку, краще готувати таким чином, щоб не піддавати сметану довгої термічній обробці, в іншому випадку вона створаживается і значно втрачає в корисності. Для смаження краще всього використовувати перетоплений курячий жир, оливкову або рапсова олія (соняшникова швидко підгорає, в результаті чого утворюються канцерогени).
Курка, смажена з печерицями та цибулею в сметані – рецепт
Інгредієнти: куряче м'ясо (філе) – близько 400 м; печериці – близько 300 м; цибуля ріпчаста – 1 шт.; курячий жир; сметана натуральна – 150 мл; часник – 1 зубчик; мелені спеції (чорний перець, коріандр, мускатний горіх і ін). Приготування Куряче м'ясо ріжемо дрібними шматочками, очищений цибулю – чверть кільцями, печериці – невеликими скибочками. Перетапливаем в сковороді жир. Обсмажуємо відразу разом м'ясо, цибулю і гриби протягом 5-8 хвилин на середньому вогні сковороду періодично струшуємо і помішуємо лопаткою. Потім зменшуємо вогонь і доводимо до готовності з додаванням спецій протягом щонайменше 15 хвилин. Заливаємо сметаною, приправленою продавлений часником і перемішуємо. Тушкуємо на самому малому вогні ще протягом 3 хвилин, накриваємо кришкою і вимикаємо вогонь. Тепер нехай постоїть ще хвилин 5. Подаємо з будь-яким гарніром і зеленню, можна також подати смакоту і/або салати з овочів.
Ще краще з точки зору дієтології приготувати так: посмажити курку над відкритим вогнем і подати з печерицями та цибулею в сметані, приготованими на сковороді окремо. Або в умовах міської квартири можна приготувати курку в аерогрилі, або просто запекти в духовій шафі.
Курка в сметані з часником
Інгредієнти: курячі стегенця – 3 шт.; сметана не надто густа – 200 мл; часник – 3-5 зубчиків; суміш сухих спецій для м'яса. Приготування Стегенця разрубаем кожен на 2-3 частини і запікаємо в духовій шафі вогнетривкої формі до рум'яної скоринки (близько 1 години). Можна 1-2 рази збризнути м'ясо невеликою кількістю пива або водою. Практично готове м'ясо заливаємо сметаною, приправленою часником і меленими спеціями, і відправляємо форму у вимкнений духовку ще хвилин на 10. Подаємо з будь-яким гарніром і зеленню.
Курка обсмажена, фламбированная в сметані на сковороді в латиноамериканському стилі – рецепт
Інгредієнти: куряче м'ясо без шкіри з стегенець і грудок – 600 г; цибуля ріпчаста – 2 шт.; текіла – 50 мл; сметана – 200 мл; часник – 3 зубчики; перець чилі пекучий; мелені чорний перець і насіння коріандру; курячий жир або рослинна олія; зелень (кінза, розмарин і ін). Приготування Куряче м'ясо нарізаємо короткими смужками або брусочками, цибулю – чверть кільцями. Розігріваємо в сковороді жир і обсмажуємо на середньо-сильному вогні курку разом з цибулею до золотистих відтінків. Вливаємо в сковороду текілу, треба її підпалити, продовжуючи нагрівати. Фламбируем м'ясо, поки полум'я в сковороді майже не згасне сама, і накриваємо кришкою.
Сметану приправляємо перцем чилі з товченим часником і невеликою кількістю солі, поливаємо курку в сковороді і залишаємо під кришкою хвилин на 5. Подаємо курку з полентою, присипаємо рубаною зеленню.