Рецептів засолювання сала не просто багато, а дуже багато – за смаком знайдеться кожному. Один з популярних методів засолу передбачає приготування сала гарячим способом, шляхом засолки в тузлуці на цибулинні. Як би дивно це не звучало, але вам напевно доводилося фарбувати яйця на Великдень у відварі їх цибулиння, так от ефект з салом приблизно той самий. Крутий цибульний відвар темно-коричневого кольору в результаті передає деякий відтінок свого забарвлення і сала, таким чином, шматочок свинини стає на вигляд наче копчений, а на ділі куди корисніше.
Смачне сало в цибулинні готується елементарно просто і досить швидко, а на виході виходить ніжний і буквально тане в роті продукт.
Класична засолювання сала в цибулинні
Інгредієнти: свіже сало - 12 кг; часникові зубчики - 9 шт.; вода - 38 л; морська сіль; цибулиння. Приготування Перед приготуванням промите і обсушенное свіже сало ріжемо шматочками сантиметри по 4 довжиною.
Каструлю, в якій ви збираєтеся солити свинину, на 2/3 заповніть цибулевої лушпинням і залийте водою. Після закипання проваріть цибулиння до тих пір, поки вода в якій вона вариться не стане коричневою. Більшу частину лушпиння викиньте, додайте в каструлю морської солі з розрахунку 3 столові ложки на кіло сала, після чого закладіть в тузлук саме сало і дочекайтеся вторинного закипання розчину. Варити, а точніше солити сало залишилося ще 10 хвилин, а далі можна витягати його в глибоку миску або продуктовий контейнер, змішувати з тонкими скибочками часнику, остуджувати і залишати на зберігання в холодильнику. Свиняче сало в цибулинні здатне зберігатися цілих 3 місяці.
Посол сала в цибулинні
Інгредієнти: підчеревок - 12 кг; цибулиння; морська сіль - 25 г; цукровий пісок - 13 г; лист лавра - 4-5 шт.; чорний перець горошком - 8 шт.; часникові зубчики - 8 шт. Приготування Ставимо На вогонь каструлю з півтора літрами води (каструлю брати не біле і не нову – цибульна лушпиння добре фарбується), кладемо в неї лаврові листочки, засипаємо сіллю з цукром і ставимо все на вогонь. Після закипання тузлуку досить покипіти хвилин п'ять щоб придбати необхідний колір. Поки наш розчин для засолу стоїть на вогні, в салі проробляємо глибокі отвори, в кожне з яких занурюємо розрізаний навпіл зубчик часнику. Кладемо шматочки сала в цибульний відвар і спершу залишаємо покипіти хвилин 15 а потім і зовсім знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і відставляємо з бік. У такому вигляді слід солити сало в цибулинні не менше півгодини.
Далі шматочки витягаємо і перекладаємо в контейнер, залишаємо повністю охолонути і охолодити в холодильнику.
Домашнє сало в цибулинні
Зрозуміло, можна просто засолити сало в цибулинні, витягти його з розсолу, остудити і смакувати, насолоджуючись чудовим смаком, але можна зробити фінальний ривок, покривши шматочки спеціями перед розміщенням на зберігання.
Інгредієнти: свиняча грудинка - 14 кг; цибулиння; лист лавра - 4-5 шт.; сіль - 40 г; часникові зубчики - 5 шт.; суміш перців горошком - 4 г; суміш спецій для плову - 4 р. Приготування Як і в попередніх рецептах, насамперед необхідно поставити на вогонь каструлю з водою і цибульним лушпинням. Туди ж засипте сіль, а після закипання додайте в розсолі свинячу грудинку або шматочок підчеревини. Через 15 хвилин зніміть каструлю з вогню, а сала дайте просолитися ще з півгодини. Солоне сало обсушіть від залишків розсолу, остудіть і покрийте міксом спецій для плову, тертим часником і цілими горошинами перцю. Прямо в спеціях оберніть сало плівкою і залиште в холодильнику на 12 годин. Після закінчення часу можна знімати першу пробу!