Вернуться назад Распечатать

Шашлик в банку

Шашлик в банку
Незважаючи на те, що потепління не за горами, погода поки не часто радує нас сонячними днями, як раз призначеними для того, щоб відпочити з сім'єю на природі і приготувати смачний шашлик. Втім, засмучуватися не варто, адже існує одна домашня хитрість, що дозволяє зробити соковитий і ароматний шашлик у власній духовці з допомогою простої трилітрової банки. Саме про це кулінарному лайфхаке ми і поговоримо в рецептах далі.

Шашлик в банку - незвичайний рецепт


Інгредієнти:

  • яловича вирізка - 12 кг;

  • солодкий перець - 210 г;

  • цибуля - 210 г;

  • оливкова або рослинне масло - 240 мл;

  • сік лимона - 120 мл;

  • часникові зубчики - 4 шт.;

  • лист лавра - 2 шт.;

  • пучок зелені кропу.


  • Приготування
    Очистивши яловичу вирізку від плівок, наріжте її кубиками зі стороною в 25-3 см Кожний з таких кубиків обсушіть паперовим рушником і покладіть в скляну або керамічну миску. Збийте масло з лимонним соком (або натуральним оцтом) в гладку емульсію. Часник пропустіть через прес, а лавр розімніть руками. Підготовлені інгредієнти змішайте з масляно-лимонної основою, додайте зелень кропу і хорошу дрібної морської солі. З'єднайте яловичину з отриманим маринадом, посуд з м'ясом накрийте плівкою і залиште в холодильнику на 6-12 годин.
    За півгодини до приготування шашлику в банку вимочіть дерев'яні шпажки у воді, щоб вони раптом не загорілися в духовці. Наріжте перець і цибулю, і нанизуйте овочі на шпажки по черзі з м'ясом. Частиною маринаду, що залишився, змастіть шашлик зовні, додайте шпажки в холодній банку і поставте в холодну духовку. Останній момент є надзвичайно важливим, коли мова заходить про приготуванні шашлику в банку в духовці: розміщена в розігрітій духовці банку може лопнути, рівно як і банку швидко витягнута відразу після завершення приготування, саме тому банку поступово розігріваємо до 220°С прямо в духовій шафі, засікаємо 35 хвилин, а потім ще хвилин 10 після тримаємо шашлик в духовці з відкритими дверцятами. Перші 20 хвилин приготування горлечко банки повинно бути закрито фольгою, але після закінчення часу можна зняти фольгу, щоб випарувалася зайва волога, а м'ясо підрум'янилося.
    Особливо авантюрні можуть покласти в духовку подоженную тріску для копчення, щоб м'ясо просякло ароматом димку.
    Шашлик в банку


    Шашлик зі свинини в банку – рецепт


    Інгредієнти:

  • свинина - 800 г;

  • сушена м'ята - 4 г;

  • сушений орегано - 4 г;

  • сік 1 лимона;

  • оливкова олія - 100 мл;

  • часникові зубчики - 2 шт.;

  • червоний винний оцет - 15 мл


  • Приготування
    Шашлик в банку

    Перед тим, як приготувати шашлик в банку, м'ясо слід замаринувати. Робиться це елементарно просто: свинину нарізаємо великими кубиками і кладемо у скляну миску. Посипаємо м'ясо сушеними травами, додаємо пропущений через прес часник, трохи оцту і заливаємо все збитим з лимонним соком маслом. Залишаємо м'ясо маринуватися мінімум на годину, а краще на ніч. За півгодини до приготування, замочуємо шпажки в холодній воді, а потім нанизуємо на них свинину і ставимо вертикально в банку. Горлечко банки накриваємо фольгою і розміщуємо її в холодній духовці. Виставивши температуру 200°С, запікаємо шашлик 25 хвилин під фольгою, а потім ще 15 хвилин без неї. Даємо банку злегка охолонути перед витяганням, відкривши дверцята духовки на 10 хвилин.
    Так як це грецький рецепт шашлику з свинини, то подавати м'ясо з овочевим салатом, пшеничним коржем і соусом цацики на основі йогурту або сметани.
    Курячий шашлик в банку можна також приготувати взявши за основу спеції з цього рецепту, правда запікати його доведеться менше – 25 хвилин замість 40.