Кролик – поширена домашня тварина, разводимое заради одержання шкурок і м'яса. Кролятина – один з кращих видів дієтичних делікатесних нежирних м'ясних продуктів.
Розповімо, як можна смачно приготувати кролика .
Вибираємо кролика
Зазвичай кроликів продають на ринку свіжими у вигляді цілих тушок, в супермаркетах – у вигляді заморожених частин тушки в упаковці. М'ясо, що продається на ринку, повинно бути перевірено ветеринарною службою, про що повідомляє клеймо на тушці. У будь-якому випадку, м'ясо повинно мати здоровий чистий світло-рожевий колір. Кращий вік для забою тварини 3-4 місяці.
Рецепти приготування найсмачніших страв з кролика
Кроляча печінка – дуже корисний субпродукт, іноді вона продається окремо, на вагу. Наприклад, ви купили кілька кроликів по якомусь нагоди і берете печінку від них або забиваєте кроликів з свого господарства.
Як приготувати печінку кролика смачно?
Дієтичний суп з кролячої печінкою, картоплею та морквою – рецепт
Інгредієнти: печінка кроляча – 2 шт.; картопля – 2 шт. середнього розміру; морква – 1 шт.; маленька цибулина – 1 шт.; зелень. Приготування Промиту кролячу печінку ріжемо на шматочки, нарізаємо скибочками очищену моркву і картоплю, очищаємо цибулю. Все це закладаємо в каструлю і заливаємо водою з розрахунку приблизно на 25 стандартних порції (тобто, близько 500 мл). Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, знімаємо шум і варимо до готовності картоплі. Цибулину викидаємо, додаємо рубану зелень, якщо треба, трохи додаємо сіль і приправляємо спеціями. Можна їсти суп або трохи остудити і пюрировать його в блендері.
Смачна печінку кролика у вершковому соусі – рецепт
Інгредієнти: печінка кролика – 300-400 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; вершки – 60-80 мл; часник – 2 зубчики; олія рослинна; чорний мелений перець та інші спеції; зелень. Приготування Очищений лук наріжемо півкільцями, печінка розділимо на природні частини, більш великі можна розрізати надвоє. Злегка обсмажуємо в сковороді на олії цибулю, потім додаємо печінку, перемішуємо і зменшуємо вогонь. Тушкуємо протягом 8 хвилин, вливаємо вершки і додаємо спеції, після чого тушкуємо ще хвилин 8. Вимикаємо вогонь, додаємо зелень і часник. Подати тушковану кролячу печінку можна з будь-яким гарніром.
Смачний кролик, тушкована в горщику в духовці, – рецепт в балканському стилі
Розрахунок на 1 порцію.
Інгредієнти: філе кролика – 200 г; перець болгарський – 1 шт.; брокколі – 150 г; цибуля дрібний червоний – 1 шт.; сало свиняче; вино рожеве десертне (Мартіні або «Букет Молдавії»); спеції (мелені, в тому числі, пекучий червоний перець; часник – 1 зубчик; зелень. Приготування Нарізаємо свиняче сало як на шкварки і викладаємо на дно горщика. Наступним шаром йдуть кружальця цибулі, а зверху – невеликі шматочки м'яса (як на плов), дрібні качанчики брокколі і солодкого перцю. Горщики, накриті кришками, ставимо в розігріту духовку приблизно на півгодини. Після закінчення цього часу змішуємо вино зі спеціями і заливаємо в
кожен горщик вказану порцію і знову ставимо горщики в духовку ще на півгодинки. Готового кролика подаємо в горщиках, присипаємо подрібненою зеленню і часником і перемішуємо. До цієї страви добре замість хліба подати прості грубі сільські коржі з цільнозерновий борошна.
Якщо трохи видозмінити рецепт і додати в горщики з готовим тушкованим кроликом ще по 2 столових ложки сметани, перемішати і на 5-8 хвилин під кришкою повернути в остигаючу духовку, теж вийде дуже смачно. Тушкувати кролика в сметані, піддаючи останню тривалій термічній обробці, не варто, сметана створожится і втратить корисні властивості, тому у всіх подібних випадках додаємо її за три хвилини до готовності, або коли тільки вимкнули вогонь.