Телятина – чудове м'ясо, значно більш корисне для живлення, ніж яловичина. Особливо телятина підходить для дієтичного і дитячого харчування. Телятина вважається делікатесним продуктом завдяки мінімальному вмісту жиру і ніжному смаку.
Розповімо, як можна смачно приготувати телятину .
Якщо вже вирішили готувати з телятини, вибирайте свіже або охолоджене незаморожене м'ясо, обов'язково перевірена ветеринарною службою.
Телятина, запечена в фользі в духовці – рецепт
Інгредієнти: телятина цілісним шматком довгастої форми – близько 1кг; суміш мелених спецій (наприклад, хмелі-сунелі); гірчиця російська готова (без сумнівних добавок) – 2 ст. ложки; олія оливкова; часник – 5-8 зубчиків; зелень. Приготування Шматок телятини шпигуємо шматочками часнику з допомогою гострого ножа з вузьким лезом. Змішати гірчицю з оливковою олією (приблизно навпіл того й іншого), додаємо суміш спецій і трохи солі. Обмазуємо сумішшю м'ясо з усіх боків.
Змащуємо маслом або водою шматок фольги відповідного розміру. Рідко розкладаємо по фользі гілочки зелені. Зверху кладемо підготовлений шматок телятини і запаковуємо. Повторюємо упаковку з фольги другий раз – для надійності. Запікаємо телятину в заздалегідь розігрітій духовій шафі протягом 60 хвилин, оптимальна температура – близько 200°С. Запечену телятину остуджуємо у фользі протягом 20 хвилин, після чого розгортаємо фольгу і нарізаємо м'ясо скибками. Подаємо з зеленою цибулькою та іншої свіжою зеленню, свіжими огірками, помідорами, солодким перцем. З гарнір найкраще зелений молодий горошок або квасоля, можна також подати телятину з відварною картоплею або полентою. Добре до запеченої телятини подати якійсь окремо приготовлений делікатний соус. Можна до телятини подати келих червоного або рожевого столового вина.
Смажені фламбірованние медальйони з телятини – рецепт
Звичайно, смажити – некорисний спосіб термічної обробки, проте, оскільки молоде м'ясо, будемо тільки обсмажувати, причому дуже швидко.
Інгредієнти: вирізка теляча – 600 г; олія оливкова; коньяк або виноградне бренді – 60 мл; мелені спеції (перець чорний, мускатний горіх, коріандр); сіль; зелень. Приготування Нарізаємо м'ясо медальйонами, злегка відбиваємо їх і трохи присипаємо сумішшю спецій і солі. Добре розжарюємо чавунну сковороду без покриттів, наливаємо олії і обсмажуємо медальйони з обох боків до золотисто-коричневого відтінку (не більше 3 хвилин з кожною з сторін). Продовжуючи тримати сковороду на вогні, обливаємо медальйони коньяком і підпалюємо. Таким чином, фламбируем м'ясо, поки полум'я не стане слабшати, після чого накриваємо сковороду кришкою.
Подаємо медальйони з соусом, до складу якого входить бальзамічний оцет, вино і часник. Добре також подати оливки, каперси, спаржу.
Гуляш з телятини – рецепт
Інгредієнти: телятина – близько 500 м; цибуля ріпчаста – 1 шт.; томат-паста – 2 ст. ложки; перець пекучий червоний; паприка солодка мелена; смалець свинячий перетоплений; часник; зелень. Приготування Готуємо в товстостінному сотейнику. Нарізаємо м'ясо дрібними шматочками і злегка обсмажуємо його з цибулею, нарізаною дрібно. Доливаємо води так, щоб ледь покривала м'ясо, і тушкуємо на малому вогні з додаванням червоного пекучого перцю, паприки і, можливо, інших спецій. М'ясо буде готуватися приблизно протягом 30-40 хвилин. Ближче до кінця приготування заправимо гуляш томат-пастою (можете додати стільки ж пшеничного борошна або крохмалю для густоти підливи). Перед подачею обов'язково приправимо гуляш часником і присыплем рубаною зеленню. Подати гуляш можна з картоплею, квасолею, овочами. До речі, і готувати можна відразу з картоплею, закладайте картопля з урахуванням того, що готується він протягом 20 хвилин.