Телятина – ніжне і потребує вмілої руці кухаря м'ясо, яке підходить для приготування на вогні, так і на плиті або в духовці. Про рецептах в духовій шафі ми і вирішили поговорити далі.
Відбивні з телятини в духовці
Інгредієнти: відбивні з телятини на кістки - 1 кг; часникові зубчики - 2 шт.; апельсин - 1 шт.; свіжий естрагон; сухе біле вино - 50 мл; коричневий цукор - 10 г; білий винний оцет - 75 мл; яловичий бульйон - 190 мл; вершкове масло - 15 р. Приготування Перед тим, як приготувати телятину в духовці, відбивні очистіть від зайвих плівок, жив і надлишків жиру, а потім покладіть в скляну або керамічну миску. Приготуйте легкий цитрусовий маринад, змішавши цедру і сік апельсина з дрібно нарізаним естрагоном, і вином. Залиште м'ясо в маринаді мінімум на годину, поставивши ємність в холодильник. Мариновану телятину обсушіть від надлишків рідини, натріть сіллю з перцем, а потім обсмажте на сильному вогні з додаванням оливкової олії так, щоб м'ясо покрилося рум'яною скоринкою зі всіх сторін.
Перекладіть телятину на деко і поставте в розігріту до 150°С духовку на 15-20 хвилин. Тим часом сковороду, на якій смажилося м'ясо, деглазируем білим вином і бульйоном. До рідини додаємо сіль з цукром і варимо її до випаровування на 2/3. До загусла підливі додаємо вершкове масло і подаємо її до отбивным.
Рецепт приготування телятини в горщику в духовці
Інгредієнти: оливкова олія - 30 мл; телятина (для гасіння, з жирком) - 800 г; гриби - 300 г; білий цибулю - 90 г; часникові зубчики - 6 шт.; стебла селери - 2 шт.; борошно - 20 г; сухе червоне вино - 120 мл; м'ясний бульйон - 370 мл; гілочка розмарину. Приготування Розжарюємо товстостінну сковороду і смажимо на ній м'ясо по 2-3 хвилини з кожного боку, після чого перекладаємо на тарілку. На місце кладемо гриби, смажимо 5 хвилин і змішуємо з цибулею і стеблами селери. Обсмажуємо гриби і овочі 3 хвилини, кладемо часник з розмарином і борошном, а ще через півхвилини заливаємо все вином. Коли вино випарується наполовину, додаємо до нього бульйон, чекаємо закипання рідини і переливаємо основу страви в горщик для запікання. Туди ж відправляємо м'ясо і ставимо все в розігріту до 150°С духовку на пару годин.
Смачна телятина в духовці буде готова тоді, коли м'ясо почне з легкістю розвалюватися на окремі волокна при дотику.
Рецепт запеченої телятини з картоплею в духовці
Інгредієнти: нога теляти - (приблизно) 3 кг; часникові зубчики - 5 шт.; картопля - 900 г; білий цибулю - 200 р; вершкове масло - 60 г; сушений чебрець - 5 г; яловичий бульйон - 250 мл Приготування Телятину моєму під проточною водою, а потім ретельно обсушуємо. За допомогою тонкого, але довгого ножа (зразок звичайного «филейника») проробляємо в м'ясі невеликі, але глибокі отвори, в яких розміщуємо розплющені долонею зубчики часнику. Гарненько ногу натираємо стандартної сумішшю з морської солі і свіжомеленого перцю.
Що ж стосується картоплі, то бульби досить добре вимити, а тому просто розрізати на чотири частини. За аналогією чинимо і з цибулею. Овочі також приправляємо і розподіляємо на деку. Посипаємо все розмарином, а зверху розміщуємо нашпиговану часником ногу. М'ясо запікаємо при 180 градусах два з половиною години, періодично поливаючи ногу бульйоном для того, щоб м'ясо покривалося глянцевою скоринкою, не пересихало, а овочі тушкувалися в суміші бульйону і м'ясного соку.
Перед подачею телятині запеченої в духовці слід постояти, будучи накритою листом фольги не менше 20 хвилин, інакше при нарізці все старанно зберігати соки просто витечуть і м'ясо вийде сухим.