У кожної господині є один перевірений рецепт, який завжди виручає. Зазвичай це котлети, пельмені або запечене м'ясо. А можна приготувати тушковану яловичину з чорносливом . Блюдо виходить дуже ситним, соковитим, з пікантною сливової кислинкою. Переконайтеся в цьому самі!
Яловичина з чорносливом в мультиварці
Інгредієнти: яловича вирізка – 500 г; часник – 3 зубчики; цибулина – 2 шт.; чорнослив – 100 г; м'ясний бульйон – 500 мл; борошно – 2 ст. ложки; спеції; біле сухе вино – 100 мл; лавровий лист. Приготування Як приготувати яловичину з чорносливом? М'ясо промиваємо, обробляємо і нарізаємо шматочками. Потім викладаємо на розігріту сковороду з олією і обсмажуємо до рум'яної скоринки близько 8 хвилин. Цим часом чистимо цибулину, шаткуємо її півкільцями і пасеруємо в чашу мультиварки, вибравши програму «Випічка» до м'якості. Після цього додаємо до нього м'ясо, кладемо промитий чорнослив, подрібнений часник, лавровий лист і спеції. Закриваємо кришку приладу і тушкуємо в тому ж режимі ще 5 хвилин. Тепер акуратно вливаємо вино, чекаємо, поки википить весь алкоголь і додаємо м'ясний бульйон, борошно і спеції за смаком. Все ретельно перемішуємо, переводимо мультиварку в режим «Гасіння» і засікаємо 1 годину. Перед подачею на стіл блюдо викладаємо на тарілки і прикрашаємо зеленню.
Рецепт тушкованої яловичини з чорносливом в горщиках
Інгредієнти: яловичина – 15 кг; цибулина – 1 шт.; чорнослив – 250 г; паста томатна – 3 ст. ложки; мускатний горіх – 05 ч. ложки; мед – 3 ч. ложки; мелена паприка – 1 ч. ложка; спеції. Приготування М'якоть яловичини промиваємо, обсушуємо і нарізаємо кубиками середнього розміру. Чорнослив гарненько миємо і заливаємо окропом на 20 хвилин, що б він став м'якше. Потім витираємо його рушником і шаткуємо тоненькими смужками. Цибулю чистимо, подрібнюємо кубиками і пасеруємо на розігрітій олії до м'якого стану. Потім додаємо до нього яловичину, додаємо і обсмажуємо все разом, помішуючи, до рум'яного відтінку. Підготовлене м'ясо з'єднуємо з чорносливом, кладемо томатну пасту, мускатний горіх, мелену паприку, спеції і ретельно перемішуємо. Готову суміш розкладаємо по глиняним горщикам і кожен підливаємо трохи фільтрованої води. Накриваємо їх кришками або затягуємо зверху фольгою. Ставимо горщики в холодну духовку, запалюємо її і тушкуємо страва 1 годину. Після цього акуратно виймаємо м'ясо з духовки, даємо м'яса трохи охолонути і кладемо в кожен горщик по ложечці меду. Ретельно все перемішуємо і подаємо блюдо гарячим з будь-яким гарніром на вибір.
Гуляш з яловичини з чорносливом
Інгредієнти: м'якоть яловичини – 600 г; цибулина – 1 шт.; вода фільтрована – 500 мл; чорнослив без кісточок – 10 шт.; масло рослинне – 3 ст. ложки; червоне вино – 200 мл; паста томатна – 2 ст. ложки; спеції. Приготування М'ясо обробляємо, нарізаємо шматочками і обсмажуємо на сильному вогні, помішуючи, до золотистого кольору. Потім перекладаємо його в казан, а на сковороду наливаємо вино і даємо йому покипіти 1 хвилину. Після цього переливаємо його до м'яса. Очищений і подрібнений цибулю пасеруємо до прозорості, кладемо томатну пасту, перемішуємо і смажимо ще кілька хвилин. Далі викладаємо обжарку до яловичині і тушкуємо на маленькому вогні 1 годину, підливаючи по мірі необхідності фільтровану воду. Після закінчення часу кидаємо вимочений чорнослив без кісточок, розмішуємо і тушкуємо страву ще 30 хвилин, заправити спеціями.
Тушкована яловичина з чорносливом і картоплею
Інгредієнти: яловичина – 1 кг; чорнослив – 100 г; цибулина – 2 шт.; морква – 2 шт.; сметана – 200 мл; картопля; сметана – 200 мл Приготування Всі інгредієнти промиваємо, чистимо і нарізаємо кубиками. Чашу мультиварки промазуємо маслом, викладаємо м'ясо, цибулю, моркву і чорнослив. Заправляємо сметаною, підсолюємо і зверху встановлюємо ґрати для пари. Викладаємо на неї картоплю, виставляємо режим «Гасіння» і готуємо страву 1 годину до сигналу готовності.