Вернуться назад Распечатать

Сир в домашніх умовах

Сир в домашніх умовах
Сир – кисломолочний сирний продукт, по суті, це молодий сир, що виробляється сквашуванням молока з наступним відділенням сироватки. Сир їдять найчастіше з додаванням сметани і різних інших смакоутворюючих наповнювачів, також він може входити до складу різних страв (сирники, вареники, ватрушки та ін).
Приготування сиру з незапам'ятних часів традиційно практикують в домашніх умовах в країнах Північної і Східної Європи. В даний час сир виробляють масово і фасують в упаковку і підприємства молочної промисловості. Сир класифікують за змістом жиру. У відповідності з ГОСТами РФ, сир може бути знежиреним (18%), нежирним (18-4%), класичним (4-18%) і жирний (19-23%). Ступінь жирності сиру залежить від рівня попередньої серпарированности молока.
Розповімо, як приготувати сир в домашніх умовах швидко.
Відомо два способи виробництва кисломолочного сиру, вивчимо традиційний спосіб.
Оскільки більшістю дієтологів зізнається, що найбільш корисний сир середньої жирності (тобто, класичний і нежирний), рекомендуємо готувати сир з розливного фермерського молока середньої жирності, таке приготування найбільш вигідно. Бажано, щоб молоко було все ж перевірено ветеринарною службою. У будь-якому випадку, в сучасних домашніх умовах можливе застосування простих способів пастеризації молока. Досить прогріти молоко до температури 80°С протягом 20 хвилин на водяній бані під кришкою або прогріти в мультиварці в такому ж режимі. Далі нам буде потрібно внести закваску і відокремити сироватку.

Рецепт приготування зернового сиру в домашніх умовах


Інгредієнти:

  • молоко середньої жирності розливне – 3л;

  • сметана, кефір, кисле молоко або несолодкий живий йогурт для закваски – близько 25% від загального обсягу, тобто, в нашому випадку, не менше 75 мл


  • Приготування
    Для початку нам потрібно сквасить молоко, чим вище температура в приміщенні, тим швидше молоко скисне. Влітку молоко може скиснути протягом 4-6 годин, взимку сквашивание може зайняти до 2 діб. Щоб процес сквашування молока прискорити, вносимо закваску і ставимо ємність накритою в тепле місце. Для оптимізації процесу можна застосувати мультиварку з місткою робочою камерою, температура не повинна бути вище 38°с. Якщо у вас немає мультиварки, поставте ємність з вихідним молочним суслом у велику ємність з теплою водою (тобто, наприклад, каструлю в таз). Іноді міняйте і підливайте в таз теплу воду. При таких методах активізації процес сквашування сусла займе від 45 до 8 години приблизно. Коли ви помітили, що сусло впевнено ділиться на дві фракції: щільну сирну і напівпрозору сироватку, прийшов час сироватку відокремлювати.
    Беремо містке часте сито, а під нього поміщаємо чисту миску більшого розміру. Застеляємо сито квадратним шматком стерильної медичної марлі так, щоб краю клаптя виходили за краї сита. Акуратно виливаємо масу в сито і зав'язуємо краї марлі. Підвішуємо сир в марлевому фільтрі-яким зручним способом і чекаємо, поки сироватка стече. Після відділення сироватку можна використовувати для випічки.
    Точно таким же чином можна приготувати знежирений сир в домашніх умовах, тільки для цього молоко потрібно сепарувати або купити вже знежирений продукт.

    «Червоний» сир (кизил эремсек) в домашніх умовах – рецепт башкирської кухні

    Сир в домашніх умовах

    Інгредієнти:

  • молоко незбиране – 1 л;

  • сосо катик (тобто, молодий свіжий катик) – 1 л.


  • Змішуємо в каструлі гаряче молоко і сосо катик. Нагріваємо суміш, помішуючи, на самому малому вогні. В процесі нагрівання суміш розділяється на творожистие пластівці і сироватку (зливаємо її). Сирну масу варимо практично до повного випаровування води і появи світло-коричневого відтінку. Можна в кінці процесу додати 1 куряче яйце і ретельно розмішати. Також можна додати 2 ст. ложки натурального квіткового меду. Подаємо з чаєм.