Що не кажи, а технічний прогрес – справа приємне не тільки для поповнення кишень виробника продуктів цього самого прогресу, але і приголомшлива можливість полегшити життя всім тим, для кого побутові клопоти в тягар. Одним з модних девайсів на сучасній кухні стала йогуртниця – прилад для приготування улюблених молочних продуктів з мінімум енерговитрат: берете закваску, змішуєте її з молоком і разливаете по чашечці йогуртниці. Через відведений в інструкції час смачний, а головне корисний домашній йогурт готовий.
Про всі подробиці того, як готувати йогурт в йогуртниці, ми поговоримо далі.
Рецепт приготування йогурту в йогуртниці
Якщо ви вирішили ввести молочні продукти в свій каждодневнй раціон, то починати і продовжувати харчування бажано з натуральних йогуртів. На щастя, останнім часом практично кожна аптека розжилася асортиментом заквасок для приготування молочних продуктів в домашніх умовах, а от для того, щоб ці бактеріальні закваски працювали, і працювали ефективно, нам потрібно дотримувати певні умови для їх активної життєдіяльності. Список останніх очолює температура. І хоч ємність з майбутнім йогуртом можна мотати пледами і засовувати під батареї, погодьтеся, що куди більш швидким та простим способом залишається використання звичайної йогуртниці.
Інгредієнти: молоко; бактеріальна закваска. Приготування Купивши бактеріальну закваску, відразу подивіться на упаковку, там містяться вказівки щодо того, на яку кількість молока розрахований конкретних пакетик. У кожного виробника ці цифри відрізняються, бо ідеального алгоритму розведення не існує.
Незважаючи на те, готуєте ви йогурт в йогуртниці або без неї, молоко для суміші доведеться попередньо розігріти на плиті. Тут важлива точність: не доберете температури – бактерії не активізуються, а якщо перестараєтеся, то вб'єте всю культуру. Якщо ви використовуєте не пастерізірованное молоко, то перед приготуванням йогурту його необхідно буде довести до кипіння (90°С), а потім охолодити до потрібної температури. Температурні межі можуть бути різними для різних молочнокислих бактерій, але, як правило, вони лежать у межах 38-45°С. Знову ж таки, всі подробиці краще додатково перевірити на упаковці.
Перед додаванням закваски до загальної маси молока, змішайте її з парою-трійкою столових ложок самого підігрітого молока або води. Цей нехитрий трюк допоможе бактеріям рівномірно розподілиться в товщі рідини. Далі влийте розчин до залишився молока, добре перемішайте і розлийте суміш по банках йогуртниці. На цьому рецепт домашнього йогурту для йогуртниці можна закінчувати – інше за вас зробить прилад, залишиться лише натиснути кнопку включення і почекати 8-10 годин.
Перед вживанням йогурт слід охолодити не менш ніж 4 години.
Сметана в йогуртниці – рецепт
Інгредієнти: вершки (від 10%) - 1 л; бактеріальна закваска. Приготування Процес приготування домашньої сметани повністю нагадує такий для йогурту. Спершу вершки слід підігріти до оптимальної температури, яка вказана на упаковці закваски. Після, відберіть трохи вершків в окрему ємність і розведіть
в ній бактеріальну закваску, виходячи з пропорцій зазначених в інструкції до продукту. Розчин змішайте з вершками і розлийте по банках йогуртниці. Закрийте баночки кришками і залиште в пристрої на 10 годин.
Готову сметану можна вживати протягом тижня, вміст останньої баночки можна використовувати як закваски при наступному приготуванні.
Якщо ви збираєтеся готувати сир в йогуртниці, то змішайте півтора літра жирного молока зі 100 грамами сиру і столовою ложкою соку лимона. Через 14 годин продукт готовий.