Перлову крупу багато хто не люблять, вважаючи її грубою, простою їжею. Але це помилкове думка. На Русі «царську» кашу готували саме з цієї крупи. І неспроста – перловка дуже корисний продукт. Вона відмінно чистить організм від токсинів і шлаків. Регулярне її вживання благотворно впливає на шкіру. А ще в цій крупі міститься лізин – речовина, що володіє противірусними властивостями. Загалом, не крупа, а справжній скарб. Як приготувати смачну перловку, ми вам зараз розповімо.
Смачна перловка – рецепт
Інгредієнти: крупа перлова – 200 г; філе курки – 450 г; цибуля ріпчаста – 130 г; морква – 200 г; соус томатний – 1/3 склянки; вода – 400 мл; сіль, спеції. Приготування Подрібнюємо моркву і цибулю, філе ріжемо невеликими шматочками. Перлову крупу ретельно промиваємо. Якщо потрібно, щоб вона зварилася швидше, її можна попередньо замочити у воді. Цибулю з морквою злегка обсмажуємо на олії, потім додаємо куряче філе, перемішуємо і смажимо, поки шматочки м'яса не побіліють. Якщо всі продукти обсмажувалися в казані, то прямо сюди додаємо перлову крупу, вливаємо воду, додаємо сіль і спеції за смаком і доводимо до кипіння. Після цього зменшуємо вогонь і тушкуємо страва до його готовності. Як правило, 40 хвилин буде цілком достатньо, щоб смачна перловка з м'ясом була готова.
Як смачно варити перловку в мультиварці?
Інгредієнти: перлова крупа – 1 мультистакан; цибуля – 200 г; печериці – 400 р; вода – 25 мультистакана; сіль, перець; рослинне масло. Приготування Перлову крупу промиваємо і заливаємо водою. Залишаємо години на 4. У чашу мультиварки вливаємо олію, викладаємо нашатковану цибулю і у режимі або «випічка», або «Смаження» обсмажуємо хвилин 7 до приємного золотистого кольору. Тепер додаємо гриби, нарізані скибочками. В тому ж режимі готуємо хвилин 15. Солимо, перчимо до смаку і викладаємо крупу, зливаємо з неї воду, в якій вона вымачивалась. Тепер вливаємо чисту воду і в режимі «Гречка» готуємо до сигналу. Замість води гречку можна залити бульйоном – овочевим або м'ясним, буде ще смачніше.
А щоб просто приготувати перловку на гарнір, крупу досить помістити в мультиварочную каструлю, додати воду з розрахунку – 1:25-3 посолити за смаком і додати шматочок масла. Готувати можна в режимі «Гречка».
Як смачно приготувати перловку з томатами і перцем - рецепт
Інгредієнти: перлова крупа – 1 склянка; болгарський перець – 1 шт.; морква – 200 г; ріпчаста цибуля – 150 г; томати у власному соку – 1 банка; часник свіжий – 3 зубчики; оливкова олія – 30 мл; паста томатна – 1 ст. ложка; вода – 800 мл; сіль, перець. Приготування Цибулю шаткуємо полуколечками. Часник дрібно рубаємо, а моркву ріжемо соломкою. У сковороду вливаємо олію, викладаємо в нього цибулю, моркву і часник. Обсмажуємо хвилин 10 помішуючи, щоб уникнути пригорання. Тепер викладаємо до овочів промиту перлову крупу і тушкуємо ще хвилин 5. Очищений болгарський перчик нарізаємо шматочками невеликої величини. У сковороду додаємо розім'яті томати, томатну пасту, перець і вливаємо гарячу воду (800 мл). Накриваємо сковороду кришкою, і, помішуючи, доводимо страву до готовності. В самому кінці за смаком додаємо перець і сіль. Якщо соус вийшов трохи кислуватим, можна додати трішки цукру.
Смачний розсольник з перловкою – рецепт
Інгредієнти: м'ясо на кістці – 400 г; картопля – 500 г; рослинна олія – 50 мл; солоні огірки – 300 г; морква – 280 м; лавровий лист – 3 шт.; чорний перець горошком – 4 шт.; крупа перлова – 1 склянка; цибуля – 100 г; огірковий розсіл – 130 мл Приготування М'ясо промиваємо, викладаємо в каструлю, вливаємо близько 2 літрів холодної води і доводимо до кипіння. Після появи піни воду зливаємо, вливаємо 25 літри свіжої води,
знову доводимо до кипіння і варимо під кришкою м'ясо близько 2 годин. Цибульку і моркву подрібнюємо, картоплю ріжемо скибочками. Перловку промиваємо, заливаємо холодною водою і відставляємо. Обсмажуємо на сковороді спочатку цибулю, потім додаємо моркву, тушкуємо до м'якості. Солоні огірки ріжемо невеликими кубиками, викладаємо їх в сковороду і тушкуємо, поки вони не зменшаться в об'ємі в 2 рази. Після цього вливаємо розсіл і знімаємо огірки з вогню. У бульйон кладемо картоплю, висипаємо набряклу перловку і варимо до напівготовності крупи. Після цього додаємо овочеву зажарку, лаврові листочки. Накриваємо кришкою і після кипіння проварюємо найсмачніший розсольник з перловкою ще хвилин 5. Після цього пробуємо його на смак, якщо необхідно, можна влити ще трохи розсолу.