Прийнято вважати, що батьківщиною гречки є гірські райони Індії і Непалу. Вона культивується вже більше чотирьох тисяч років. Гречка має досить високою харчовою цінністю і цілющими властивостями завдяки величезній кількості містяться в ній необхідних вітамінів і мінеральних речовин. З причини того, що гречка не боїться бур'янів і з успіхом сама витісняє їх, її посіви не обробляються пестицидами і синтетичними добривами. Вона вважається одним з кращих дієтичних продуктів, завдяки оптимально збалансованому біохімічним складом. На цій підставі гречана каша традиційно вважається улюбленою стравою багатьох народів.
Для того щоб урізноманітнити смак, кулінари додають в гречану кашу різні інгредієнти, як м'ясні, так і овочеві.
З усього різноманіття страв гречка з грибами і цибулею вважається найпоширенішою і шанованою. Особливо смачним це блюдо виходить з лісовими грибами, але при їх відсутності цілком згодяться свіжі або заморожені інші гриби.
Про те, як можна смачно приготувати гречку з грибами і цибулею, ми розповідаємо в наших сьогоднішніх рецептах.
Гречка з грибами, цибулею і яйцем
Інгредієнти: гречка – 1 склянка; вода – 2 склянки; цибуля – 150 г; печериці – 300 г; яйце – 2 шт.; рослинне масло – 35 мл; запашний перець; мелений коріандр; сіль; рубана зелень. Приготування Гречану крупу перебираємо, ретельно промиваємо, заливаємо холодною водою, солимо за смаком, доводимо до кипіння і варимо під кришкою, не заважаючи, на повільному вогні до випаровування рідини.
Очищений і нарізаний цибулю обсмажуємо на рослинній олії до прозорості, додаємо нарізані печериці, сіль, запашний перець і коріандр і обсмажуємо до готовності.
Викладаємо вміст сковорідки до гречки, додаємо відварені круто, очищені і нарізані яйця і перемішуємо.
Подаємо запашну гречку, притрусивши січеною зеленню.
Гречка з м'ясом і грибами
Інгредієнти: м'якоть свинини – 400 г; крупа гречана – 1 стакан; вода – 2 склянки; цибуля – 150 г; морква – 100 г; печериці – 360 г; часник – 2 невеликих зубчики; рослинне масло – 35 мл; чорний перець; хмелі-сунелі; сіль; рубана зелень. Приготування Печериці промиваємо, нарізаємо шматочками і відправляємо на розігріту суху сковороду, смажимо до випаровування рідини. Потім вливаємо рослинну рафіновану олію і обсмажуємо три хвилини. Відправляємо до грибів нарізане брусочками свиняче м'ясо і теж обсмажуємо. Додаємо очищений і нарізаний ріпчаста цибулю, часник і моркву і смажимо ще п'ять хвилин. Тепер всипаємо підготовлену гречку, сіль, перець, хмелі-сунелі, вливаємо воду і готуємо під кришкою до готовності гречки.
Готову гречку з м'ясом і грибами подаємо з рубаною зеленню.
Гречка з куркою і грибами в сметані
Інгредієнти: куряче філе – 350 г; крупа гречана – 1 стакан; вода – 2 склянки; цибуля – 75 г; печериці – 380 г; часник – 1 великий зубчик; вершкове масло – 25 г; сметана – 200 г; борошно – 30 г; чорний перець; сіль; тертий пармезан; рубана зелень. Приготування Підготовлену гречку відварюємо в підсоленій воді в каструлі під кришкою до готовності. У процесі варіння не заважаємо.
У сковороді обсмажуємо на вершковому маслі подрібнені гриби. Потім додаємо нарізану цибулю і куряче філе і теж обсмажуємо.
Розвести борошно в 150 грамах води, додаємо сметану, добре перемішуємо, вливаємо в сковороду до грибів та курки і тушкуємо п'ятнадцять хвилин, періодично помішуючи. В кінці додаємо подрібнений часник, рубану зелень і знімаємо з вогню.
При подачі накладаємо в тарілку відварну гречку, зверху курку з грибами, поливаємо соусом і присипаємо тертим пармезаном.