Іноді так хочеться поласувати квашеною капусткою ! Звичайно, її можна купити на базарі, а можна зробити самостійно і порадувати гостей оригінальної закускою. З неї також готуються різні салати, перші і другі страви. Така капуста дуже корисна для здоров'я, адже вона нормалізує кишкову мікрофлору і в ній містяться вітаміни. Пропонуємо вам кілька простих рецептів приготування смачної хрусткою квашеної капусти.
Рецепт хрусткою квашеної капусти
Інгредієнти: капуста білокачанна– 2 кг; морква – 2 шт.; лавровий лист – 3 шт. Для розсолу:
сіль велика – 2 ст. ложки; вода фільтрована – 15 л; цукор – 2 ст. ложки. Приготування Для приготування хрусткої квашеної капусти давайте спочатку зробимо розсіл, розчинивши в тепленькій воді сіль та цукровий пісок. Потім очищаємо від верхніх листочків капусту, розрізаємо її на кілька частин і шаткуємо ножем. Морква обробляємо, натираємо на терочке і з'єднуємо з капустою. Отриману овочеву масу перекладаємо в чисту банку, трохи утрамбовуючи руками. Між шарами кладемо кілька лаврових листочків і кидаємо перець горошком. Після цього наливаємо розсіл, щоб він повністю покрив капусту. Далі банку, накриваємо кришкою і ставимо в глибоку тарілку. Лишаємо в такому вигляді приблизно на кілька днів і періодично протикаємо квашену хрустку капусту в розсолі дерев'яною шпажкою до самого дна, щоб випаровувався газ. Час приготування залежить від температури, і чим вона вища, тим швидше буде готова закуска. Потім ставимо його в холодильник і використовуємо для приготування салатів або просто заправляємо маслом і подаємо на стіл.
Квашена хрустка капуста швидкого приготування
Інгредієнти: білокачанна капуста – 1 вилок; морква – 1 шт.; спеції; яблуко – 1 шт. Приготування Як зробити квашену капусту хрустке? Отже, беремо великий качан, зрізаємо з нього качан, знімаємо верхні листочки, капусту промиваємо, розрізаємо вздовж на 4 частини і дрібно шаткуємо кожну гострим ножем. Потім пересипаємо її крупною сіллю і злегка розминаємо руками. Моркву чистимо, ріжемо соломкою і змішати з капустою. Додаємо за бажанням кмин, насіння кропу, перець горошком, подрібнене яблуко і журавлину. Заздалегідь готуємо банку: промиваємо її, стерилізуємо і обсушуємо. Потім викладаємо підготовлені овочі, злегка приминаючи кожен шар. Зверху капуста повинна повністю покритися соком, що виділився, а якщо його недостатньо, то доливаємо трохи охолодженої кип'яченої води і насипаємо щіпку солі. Накриваємо банку марлею і ставимо її в глибоку тарілку. Тримаємо капусту 4 дні при кімнатній температурі, знімаючи кожен день зверху утворилася пінку і протикаючи овочі наскрізь дерев'яною шпажкою, щоб виходили гази. Якщо цього не робити, то капуста вийде гіркувата на смак і буде мати неприємний запах. Пробуємо закуску кожен день і, як тільки вона придбає приємний смак, виносимо її на холод.
Квашена хрустка капуста на зиму
Інгредієнти: білокачанна капуста – 2 кг; морква – 2 шт.; цукор – 1 ст.; сіль – 2 ст. ложки; оцет 9 % – 1 ст.; вода – 1 л; гвоздика – за смаком; коріандр – за смаком. Приготування Капусту очистити від пошкоджених листків, розрізаємо на частини і дрібно шаткуємо ножем. Морква обробляємо, промиваємо, подрібнюємо на терочке і змішуємо з капустою. Приправляємо овочі спеціями за смаком, добре розминаємо руками і перекладаємо в чисту трилітрову банку, злегка притискаючи кожен шар. Тепер давайте приготуємо заправку: наливаємо в ковшичек воду, додаємо сіль, цукор, вливаємо столовий оцет і доводимо до закипання. Тепер обережно виливаємо гарячий розсіл в капусту і залишаємо настоюватися при кімнатній температурі на добу. Зранку ставимо банку в холодильник і до вечора смачна хрустка квашена капуста готова!