Приготувати овочеву запіканку в духовці – один з кращих варіантів вибору страви для обіду або вечері. Рецепти приготування пісних овочевих запіканок в духовці також будуть цікаві вегетаріанцям різного спрямування і тим, хто поститься.
Розповімо, як і які овочеві запіканки можна приготувати.
Якщо ми готуємо овочеву запіканку в духовці, це ще не означає, що в ній не повинні бути присутніми м'ясо і яйця.
Овочева запіканка з куркою в духовці – рецепт
Інгредієнти: куряче філе з стегон і/або грудки – 400 г; картопля довгастої форми – 3-5 шт.; брокколі – 300 р; болгарський перець – 2 шт.; курячі яйця – 3 шт.; спеції (суміш каррі); вершки натуральні рідкі – близько 100 мл; часник – 2 зубчики; топлене вершкове масло або курячий жир. Приготування Нарізаємо курятину дрібними шматочками, картопля – кружечками, а солодкий перець – як хочете. Броколі розбираємо на дрібні качанчики, бланшируем в окропі протягом 5 хвилин, потім воду зливаємо.
Рясно змащуємо вогнетривку форму маслом або жиром і викладаємо кружечки картоплі в один шар. Наступним шаром викладаємо м'ясо упереміж з рештою картоплею, брокколі і солодким перцем. Робимо яєчно-вершкову заливку: змішуємо яйця з вершками, приправляємо продавлений часником і каррі. Рівномірно поливаємо заливкою викладені у форму овочі з м'ясом. Форму закриваємо кришкою (її можна замінити фольгою). Запікаємо близько 45 хвилин. Подаємо запіканку, прикрасивши зеленню, можна ще присипати тертим сиром.
Овочева запіканка з кабачками в духовці – рецепт для ланчу
Інгредієнти: кабачок – 1 шт. (близько 400 г); картопля – 2 шт.; морква – 1 шт.; пшеничне цільнозернові або рисове борошно – 5 ст. ложок; солодкий болгарський перець – 2 шт.; яйця курячі – 2 шт.; спеції (суміш каррі); зелень; масло вершкове топлене або рослинне. Приготування Працюємо швидко, щоб картопля не потемнів. Подрібнюємо кабачок, моркву і картоплю з допомогою терки. Болгарський перець і зелень дрібно рубаємо важким ножем.
Змішуємо в мисці подрібнені овочі, яйця, борошно, спеції, зелень і перемішуємо. Вийшла тістоподібна маса (можна додати трохи вершків або сметани, 3 ст. ложок). Заповнюємо масою змащену маслом форму і ставимо в розігріту духовку на півгодинки (закривати форму кришкою або фольгою – справа особистих уподобань). Готову запіканку можна присипати тертим сиром і прикрасити зеленню, подавати добре з соусами, приготованими на основі несолодкого йогурту, вершків або сметани.
Тим, хто хоче подібне блюдо в більш ситний варіанті, можна запропонувати додати в суміш для запіканки нежирний м'ясний фарш (грамів 300), краще всього курячий, свинячий або индюшиный. Якщо готуєте запіканку з фаршем, збільште час запікання хвилин на 8.
Овочева пісна дієтична запіканка з вешенками
Інгредієнти: брокколі – 200 г; гливи – 200 г; кабачок або гарбуз – 200 г; перець болгарський – 2 шт.; морква – 1 шт.; зелень; спеції (суміш каррі); борошно пшеничне (або суміш з вівсяної, рисової, ячної) – близько 8 ст. ложок; олія рослинна. Приготування Гливи ріжемо досить дрібно, броколі розбираємо на качанчики. Заливаємо гриби і брокколі окропом, через 5 хвилин зливаємо воду. Інші овочі подрібнюємо за допомогою сучасних девайсів (чоппер, комбайн) або трьом на тертці. Солодкий перець і зелень дрібно рубаємо ножем. З'єднуємо всі підготовлене в миску, додаємо карі і борошно. Все ретельно перемішуємо, в ході цієї процедури овочі пускають сік, таким чином, у результаті повинна вийти тістоподібна маса з нерівною текстурою. Консистенцію маси можна коригувати борошном і водою.
Змащуємо маслом форму, заповнюємо її, запікаємо 25 хвилин приблизно.