Рецепти поживних і смачних картопляних запіканок будуть цікаві тим, хто прагне вигідно використовувати продукти, а також вегетаріанцям і тим, хто поститься.
Як готується картопляна запіканка?
Як ми пам'ятаємо, суміш для запіканки роблять з одного чи декількох подрібнених продуктів і сполучного компонента (зазвичай це яйце і/або борошно або крохмаль).
Розповімо, як можна готувати картопляні запіканки.
Картопляні запіканки можна готувати з нарізаного скибочками картоплі або картопляного пюре, подавати їх можна як окремі страви або з стравами з м'яса, риби та птиці. Пісні картопляні запіканки готуємо без яєць. Включати до складу запіканки тертий сир (додатковий компонент) або не включати – вирішуйте самі.
Пісна запіканка з картопляного пюре з овочами – простий рецепт
Інгредієнти: картопляне пюре – 300 г; брокколі – 200 г; солодкий перець – 1 шт.; оливки молоді без кісточок – 5 шт.; сир твердий тертий – 3 ст. ложки; мелені спеції (наприклад, суміш каррі); цибуля зелена – 5 пір'я; зелень (петрушка, кінза, базилік, розмарин); крохмаль – 2-3 ст. ложки; молоко, рідкі вершки або вода – близько 50 мл; вершкове масло. Приготування Броколі розбираємо на дрібні качанчики, проварюємо їх протягом 5 хвилин в каструльці з водою, потім відкидаємо на друшляк. Нарізаємо кружечками оливки. Солодкий перець нарізаємо дрібно, цибулька і іншу зелень рубаємо.
З крохмалю, молока і пюре готуємо тістоподібну масу і змішуємо її з нарізаними овочами, тертим сиром і зеленню, приправляємо спеціями, трохи додаємо сіль. Змащуємо вогнетривку форму вершковим маслом. Заповнюємо форму сумішшю і запікаємо в духовій шафі протягом близько півгодини (хоч з кришкою, хоч без). Готову запіканку присипаємо тертим твердим сиром. Подаємо запіканку з делікатними соусами (наприклад, вершковим часниково-гірчичним) і зеленню. Можна подати до запіканці, чай, джомбу, кисломолочні напої.
Картопляна запіканка з овочами – рецепт
Інгредієнти: картопля довгастий – 5 шт. середнього розміру; цукіні – 200 г; морква – 1 шт.; сир твердий тертий – 4 ст. ложки; крохмаль або борошно – 4 ст. ложки; молоко або вершки – 100 мл; мелені спеції; зелень, в тому числі цибулька; масло вершкове або рослинне. Приготування Натираємо на крупній тертці цукіні і моркву. Дрібно рубаємо зелень. Змішуємо борошно з молоком, додаємо спеції. Картоплю очищаємо і нарізаємо тонкими круглими скибочками.
Змащуємо маслом форму і викладаємо в неї шарами кружечки картоплі, зверху викладаємо подрібнені цукіні, моркву і зелень упереміж.
Присипаємо тертим сиром. Заливаємо сумішшю рівномірно крохмалю або борошна з молоком. Запікаємо в духовій шафі протягом близько півгодини.
Дотримуючись будь-якого з вищенаведених рецептів можна виконувати приготування картопляних запіканок і в мультиварці.
Приготування Змащену маслом робочу чашу мультиварки заповнюємо тим, що будемо запікати (див. вище). Вибираємо режим «Випічка», час 50-60 хвилин.