Розповімо, як приготувати пісні картопляні зрази. Рецепт цієї страви буде цікавий не тільки тим, хто поститься і вегетаріанцям. Пісні картопляні зрази можна їсти не тільки в піст, їх можна подати до м'яса і риби, причому в цьому випадку, можна і без гарніру. Ще зрази гарні для фуршетів і «шведських» столів.
Загальна ідея приготування така: картопляне пюре змішуємо з склеює компонентом (сир, або крохмаль), з цієї маси формуємо коржик, в яку загортаємо начинку, наприклад, з рибного фаршу або з грибів та овочів.
Пісні картопляні зрази з начинкою з капусти і грибів
Інгредієнти: картопляне пюре – 600-800 г; сир твердий тертий або плавлений – 3-5 ст. ложок (можна замінити густим розчином крохмалю); цибуля ріпчаста – 1 шт.; капуста (наприклад, брокколі або білокачанна) -200 р печериці – 200 г; часник – 2 зубчики; зелень; мелені спеції; масло вершкове або рослинне. Приготування Змішуємо картопляне пюре з крохмальним розчином або тертим сиром (можна використовувати частину, щоб інша частина пішла в начинку). Трохи приправляємо суміш спеціями.
Капусту треба добре подрібнити. Дрібно нарізані цибулю і гриби в сковороді пасеруємо на олії, додаємо капусту і протушиваем протягом 20 хвилин. В начинку додаємо подрібнену зелень, приправляємо часником, можна додати тертий сир і спеції. Ретельно
перемішуємо.
З картопляної маси формуємо коржі, на кожну з яких загортаємо начинку, тобто ліпимо, таким чином, зрази, намагаючись надавати їм форму маленького круглого пиріжка. В принципі, зрази вже їстівні і в такому вигляді. Тепер ми можемо обваляти зрази в борошні (кукурудзяного або пшеничного або їх суміші) або в панірувальних сухарях і обсмажити в сковороді до золотисто-коричневих відтінків. Ще краще запекти зрази в духовій шафі, виклавши в змащену маслом форму і обливши соусом на основі жирних вершків.